Лорер: Пари в бюджета за антикризисни мерки за 2 млрд. лв. има

Доходите да нараснат над инфлацията, за да няма чувство за обедняване
42
Лорер: Пари в бюджета за антикризисни мерки за 2 млрд. лв. има
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В никакъв случай сегашните мерки не водят до инфлация на държавния бюджет, защото средствата са осигурени. В хазната има достатъчно пари, за да си позволим мерки за 2 млрд. лв. Ние ги слагаме на масата и се надяваме в Коалиционния съвет максимално бързо да се съгласим за това. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред БНТ.

По думите му пакетът от 2 млрд, който "Продължаваме промяната" предлага за обсъждане с коалиционните партньори, не е самоцел.

"Той е част от нашето дълбоко разбиране, че е необходима грижа и за българските граждани и за българската икономика. Ние практикуваме грижа за България още от Бюджет 2022 вече вдигнахме заплатите на учителите, с новия рамков договор за Зравната каса вече обявихме вдигане на заплатите на лекари и сестри - медицински персонал като цяло. Грижата за хората и българската икономика това правителство прави от ден първи.

Настоящият инфлационен пакет идва след 4 млрд., които вече инвестирахме в българските граждани и икономика през зимата, за да подкрепим цените на енергоносителите. Не бива да има изненада или спекулация, че реагираме на някаква особена ситуация, това е част от политиката на това правителство - десни мерки за икономиката, за да се развива и расте, леви мерки за гражданите и най-слабите слоеве от икономиката, за да се справят в тази трудна ситуация", каза министърът на иновациите.

Според Лорер доходите на хората трябва да нараснат над размера на инфлацията, за да няма чувство за обедняване. Именно това е целта на вдигането на пенсиите и детските надбавки.

Бюджет 2022 подпомага най-слабите, но инвестира в българската икономика като цяло - в инфраструктура, в малки и средни предприятия. В Министерството на иновациите и растежа вече има половин милиард помощ за малки и средни предприятия - за технологична, енергийна модернизация, каза още той.

Според Лорер корупционните практики и течовете от последните 10 години са в пъти повече, от това, което ПП предлага като инфлационни мерки. "Но течовете са изтекли и не е имало прокуратура, която да ги намери навреме. Сега разчитаме на европейската прокуратура, която поне да намери европейските средства у нас", каза той.

Лорер заяви, че българската икономика нараства през първото тримесечие, българският износ е рекорден - 8 млрд., производството ни е 20 процента нагоре.

На въпрос дали са ни нужни нови заеми, Лорер заяви, че това е политика на Министерство на финансите, но България е макроикономически най-добре от всички държави в Европа и може да си позволи още заеми. Нивото на дълг е около 20% от БВП, при положение, че в Западна Европа при някои държави е достигнала 100%.
Той обаче не изключи след няколко месеца да има нов антиинфлационен пакет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: правителстволорер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе що си толкова пpoтивен и мазен ве. С кастинг по анти-излъчване ли ви събират там
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все по не лице приятни ще управляват явно, такъв е плана, затова напират да носим маски, да сме уеднаквени грозни по душа
12
1
 
13
 
! Отговори
Sante_dog преди 1 година
Всъщност предизборното купуване на гласове започна. Затова и се изливат пари на килограм. Затова и Слави се подразни - защото отново имаме приказки тип Бойко Борисов - аз дадох пари, аз направих това. Но сега е ПП даде пари, ПП направи това...
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е много неприятен тип
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната лъжа.
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжат, страх ги е от утрешният протест и днес ще излизат и ще се надлъгват кой о кой най много. ОСТАВКА некадърници, съсипахте България.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шмети капели е Лорерчо.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даите ги на украинците
6
2
 
5
 
! Отговори
??? преди 1 година
Доходите трябва да спрат да растат за да спре инфлацията. Трябва да направим Криза и Рецесия.И няма много избор освен горчивото хапче, иначе рискуваме инфлация
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25 ст за 50 лв бензин НА МЕСЕЦ е 12 лв и 50 ст. Какво да правим с толкова пара??
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това влечуго на снимката, от къде го намериха?
3
0
 
11
 
! Отговори
гладен преди 1 година
като ходихте в нигерия за газ поне по едно кашонче с бананчета не осигурихте ли на гражданите? питам сериозно
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврюга гадна.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а ще стигнат ли?