Въвеждат европейска пенсия в България

Идеята е одобрена от НСТС
17 май 2022 23:10, Росен Стойчев
86
Въвеждат европейска пенсия в България
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепя предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване, с които у нас се въвежда Паневропейският пенсионен продукт.

Още по темата
Вносител на предложението, обсъждано на днешното заседание на съвещателния орган, е вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Паневропейският пенсионен продукт, придобил популярност под названието "европейска пенсия", ще даде възможност фондове от други страни на ЕС да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии. Промените ще позволят и пренасяне на осигуровките и пенсиите от една страна в друга, в рамките на Съюза, ако осигуреният смени мястото си на живеене.

Всеки осигурен ще може да има само една сметка за европейска пенсия, съобщи БТА.

Европейските пенсии ще са изцяло на доброволен принцип, подобно на фондовете за доброволно пенсионно осигуряване, които и в момента съществуват в българското законодателство, предвижда още законопроектът. Пенсионните продукти ще се различават един от друг, а хората ще имат възможност сами да участват в управлението на инвестициите, избирайки доходоносни, но рискови или или по-малко рискови, но по-безопасни варианти на управление на средствата си.

Социалните партньори в НСТС заявиха принципна подкрепа за предлаганите промени. От КТ "Подкрепа" се усъмниха в тяхната ефективност. Според синдиката този механизъм няма да сработи в държава, в която хората имат твърде ограничени възможности да спестяват допълнително средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Поп Кръстю преди 1 година
Защо само една пенсия, Испанците взимат по две пенсии защото са работили във Франция преди. Ние българите като работим в чужбина също имаме право на две пенсии. Имам колеги които също получават по две пенсии. Европейския закон може да получаваме по две пенсии щом имаме стаж за двете държави.
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само ПП ЩЕ ОПРАВИ ВСИЧКО И СЛАВИ ТРИФОНОВ ЗА ТЕЛК ТРЯБВАШЕ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО ЗАБРАВИХА ВСИЧКО ОБЕЩАНИЯ МНОГО А ДЕЛА НИЩО КАКТО КАЗВАШЕ БОИКО ПРЕДИ ЛОВ И ИЗБОРИ СЕ ЛАЖИ НАИ МНОГО И АКО НЕ ПАДНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗИМАТА ЗА ХЛЯБ НЯМА ДА ИМАТ МНОГО ХОРА БОГ ДА Е НА ПОМОЩ НА БЪЛГАРИЯ КАЗВАТ ЕВРОПА ВИСОКИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА НО ВИЖТЕ ЗАПЛАТИТЕ НЕКА ДА Е 4 ЛЕВА ГОРИВОТО КАТО ЕВРОПА НО И ЗАПЛАТИТЕ КАТО ТЕХНИТЕ А НЕ 1.70евро ГОРИВАТА А ЗАПЛАТИТЕ 350евро ОТПУСКАТ ДАНАЧНО ОБЛЕКЧЕНИЕ НО НЕ ГИ ДАВАТ ВСИЧКИТЕ ЛЪЖАТ
70
7
 
17
 
! Отговори
До 78 преди 1 година
Потърси си информация кой ти е фонда! Питай в НАП да ти дадат инфо. Всеки фонд по закон трябва да ти пращат извлечение всяка година до май. Или са ти сложили грешен адрес или не ти пращат нарочно, но фонд имаш. Относно идеята на Василев имаме вече доброволни фондове и не сработи нищо, така че не е открил топлата вода. И при срива на борсите постоянно в момента не се знае как ще е. Да каже нещо за европейския базов минимум от 640 евро. Приказки само.
69
9
 
34
 
! Отговори
Пп преди 1 година
До преди години получавах писма от някакьв фонд доверие изграден по времето на сдс и др костовМисля , че беше доверие активите за вашата пенсия са -7000 лв и тел Един ден викам искам да ги истегля и ми отговарят не можеОттогава и писма вече няма последното беше активите ви са прехвьрлени в друг фонд и толковаСтрашни пари се правят от бальци като мен които пенсия няма да видят
68
3
 
13
 
! Отговори
Дамян преди 1 година
Най-после откога чакам да се осигурявам в немски пенсионен фонд,а не в български с немско название за заблуда
67
5
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
ПЕНСИОННИЯ ФОНД В ЕС, НЕ Е САМО... ЕДИН!!!! НЯМА КАК ДА ФАЛИРА, А И ПЕНСИОННАТА ОСИГУРОВКА ЩЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА... ХАХАХААА!!!
66
1
 
8
 
! Отговори
Ммммдаааааа преди 1 година
Един учител внасял осигуровки 40 години към НОИ и към създадения Учителски фонд. Наложило се да се пенсионира една година по - рано от определената възраст. Поради това е лишен ПОЖИЗНЕНО от около 80 лв всеки месец. Друг негов колега има по - малък стаж, плащал по - малко осигуровки, но като навършил години за пенсия , си получава пълната сума . Това вече повече от 10 години. И докрая - ПОЖИЗНЕНО ! СПРАВЕДЛИВО ЛИ Е ?
65
24
 
9
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Мишо 73 Как ще напуснем НАТО и ЕС ? Какви ги дрънкаш ? Не можем да платим излизането си. Не сме Англия. А и къде ще отидем ? При убиеца ли ?
64
4
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Няма да стане.Последното изречение казва всичко.Отново ялова идея.Истината е единна минимална работна заплати и пенсия в ЕС.Друг вариант е мин. почасова ставка , като в САЩ и частни пенсионни фондове.
63
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 70 - ами виж какво става по Света с тези фондове - виж в САЩ - всеки 5-ти фонд "фалира", виж в Австралия - там Мърдок беше събрал 40 милиарда долара за 50 години и изведнъж "фалира" и хората останаха без спестяванията си и без пенсии - попрочети малко и световната преса - там има и други истини - истински !
62
11
 
39
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Дрън, дрън, бла , бла!Тея си ги говорете един на друг. Време е да напускаме НАТо и ЕС.
61
5
 
38
 
! Отговори
Татул преди 1 година
Нали сме наясно, че тези фондове не са безплатни касички? Нали е ясно, че събраните пари се инвестират по един или друг начин? Нали е ясно, че чуждестранните фондове ще инвестират нашите пари извън Родината? Нали е ясно, че печалбите от тези инвестиции на нашите пари няма да се върнат в Родината? Про-даж-ни-ци! На това му се вика да правиш помен с чужда пита.
60
1
 
19
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 1 година
На това му се вика защита на националния интерес, предвид, че населението на една страна е основния капитал, най-ценното притежание на тази страна. Дано ни стигне времето да ви се отблагодарим подобаващо, ПП ко пел да ци.
59
6
 
9
 
! Отговори
до 69 преди 1 година
То не е един фонд обаче. Фондове. Много.Как ще фалират?
58
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а като "фалира" този фонд - кой ще изплаща пенсиите - щото застрахователят "Олимпик" "фалира" и хората пиха по 1 студена вода без никакви санкции за него, а държавата се измъкна с думите "де не сте ходили при него щото бил по-евтин" - ама нали е задължителна гражданската отговорност и държавата му беше дала лиценз - ???????????
57
12
 
6
 
! Отговори
БРАВО..... ХАХАХААА преди 1 година
НАЙ---ПОСЛЕ И В БЪЛГАРИЯ!!!!!
56
1
 
22
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Така получиха дивиденти от фондовете на - др иван костовБившето сдс сегашно- дбЩо народ изгоря с парите тамС акб форест напред
55
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На някаква измама ми прилича. Ще спечелят много от фондовете.
54
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейската пенсия ще се наследява при преждевременна смърт на осигурения. Сериозно се приготвят за Бягство от България.
53
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След това некадърно управление и ниска избирателна активност скоро очаквайте губернатори от Европа да управляват официално България!