Стефан Янев изпревари Кирил Петков по одобрение, Радев остава лидер

Доверието в кабинета пада, но повечето хора не искат избори
18 май 2022 13:47, Красимир Ангелов
158
Стефан Янев изпревари Кирил Петков по одобрение, Радев остава лидер
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев остава политика с най-високо одобрение сред българите, показват резултатите от проучване на Галъп Интернешънъл, проведено сред 805 пълнолетни българи, между 29 април и 6 май 2022 г..

То е реализирано чрез пряко интервю "лице в лице" с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е независимо.

Цели 46,4% са заявили, че вярват на президента. Веднага зад Радев се нарежда бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната от кабинета „Петков“ Стефан Янев (29,6% одобрение), който изпреварва самият настоящ премиер Кирил Петков, който събира 28,9% подкрепа.

Нататък следват Асен Василев (25,2%), Бойко Борисов (13,9%), Слави Трифонов (12,5%), Корнелия Нинова (12,3%), Костадин Костадинов (11,1%), Христо Иванов (9,1%), Мустафа Карадайъ (8,5%), Никола Минчев (7,9%), Атанас Атанасов (5,3%).

Стефан Янев изпревари Кирил Петков по одобрение, Радев остава лидер

По традиция у нас голямата част от дяловете до сто са недоверие, а също и известни дялове колебание и незапознатост.

Още по темата
Радев е и единствената фигура с положителен рейтинг, т.е. доверието е повече от недоверието. Никола Минчев пък още не е в достатъчна степен познат на българите и данните за него тепърва ще показват каква е реалната оценка, отчитат от "Галъп".

От там посочват, че общата ерозия на доверието в политическия елит, породена и от задълбочаващата се поляризация, като че ли създава предизвикателство за доверието в повечето политически фигури.

Традиционният стартов кредит на доверие на правителството също традиционно свършва. Идните месеци ще докажат дали става дума за стремителен спад или за обичайната ерозия, посочват социолозите.

Пред перспективата оставка обаче общественото мнение е по-скоро неохотно. Още по-неохотно остава то, когато се постави въпросът за нови избори. Към началото на май доверието в правителството е 26%, а недоверието 62,4%.

Оставка обаче искат 35%, а други 41,1% не искат. Останалите се колебаят.

Новите избори пък продължават да отблъскват. 24,3% ги искат, но 44,1% не искат. Очевидно, ниското доверие в правителствата у нас застига и този кабинет, но липсата на оформила се алтернатива, както и нежеланието на обществото към външните опасности да се добавят и вътрешни трусове, го запазва от още по-сериозни изпитания, отчитат социолозите.

Изследването е независимо и финансирано от "Галъп интернешънъл". Вълната на интервюиране е сред 805 пълнолетни българи, между 29 април и 6 май 2022 г. – чрез пряко интервю „лице в лице“ с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Възможно отклонение: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е приблизително равен на 54 хил. пълнолетни българи.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и да наричате министрите от ПП не са те крадците. Говорите и пишете по инерция, без мисъл.Продължавайте да си искате старото, жалки за следващите поколения.
55
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стефан Янев ми харесва като политик.
54
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АКО УТРЕ ПУТИН РЕШИ ЧЕ ВЪВ ВАРНА ИМА МНОГО РУСНАЦИ И ТРЯБВА ДА ГИ ЗАЩИТИ ЗАЩОТО СМЕ ФАШИСТИ РАДЕВ ЗА КАКЪВ ЩЕ ОБЯВИ ВАРНА- ЗА РУСКИ ЛИ? И ЗА ТОВА ЩЕ ПОЛУЧИ И ПОЛУЧАВА НАЙ МНОГО ОДОБРЕНИЯ- ДА НИ СПРЕТНЕ ЕДНО РЕФЕРЕНДУМЧЕ С МАШИНИТЕ НА МАДУРО И ДА НИ ВКАРВА В ЕВРАЗИЯ- НАЛИ ЗА ТАМ НИ Е ПРИГОТВИЛ.
53
3
 
11
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Щом толкова много дебииили харесват Мууунчоо, Кирето, Кокорчо и фуражката на хунтата, значи не сме за избори. Още може да го дерат българина. До кокал
52
6
 
9
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
Моля ви, пиша това за нормалните хора. Румен Радев е бил член на Българската комунистическа партия, Стефан Янев е бил член на Българската комунистическа партия, която според тогавашната конституция е подчинена на Комунистическата партия на СССР. Всеки комунист е трябвало да докладва за хора които не мислят като комунисти. Всеки ден са се вричали в любов към КПСС и БКП. СЕГА КАКВИ СА СПОРЕД ВАС. Мисля си че нашите акъли са още в комунизма. Моля ви мислете. Спомняте ли си опашките за ВИЗИ....
51
8
 
3
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
РАЗБИРА СЕ МЪКАТА НА МНОГО КОМЕНТАРИ ТУК , НО ВИЕ СТЕ СЪЩИТЕ , КОИТО НИ ОБЕЩАВАХА ЦУРА ЦАЧЕВА И ГЕРДЖИКОВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ???!!! ТОГАВА БЪЛГАРИТЕ НЕ СЕ ПОДВЕДОХА !!! РЕЙТИНГЪТ НА ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ ЗА ШЕСТА ПОРЕДНА ГОДИНА ГО ПОКАЗВА !!! ГОЛЯМ ФАКТ , НЕОСПОРИМ !!!
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тези двамата са продукт на Херо, натовски възпитаници. Разровете се в нета, да видите Радев, колко често се среща с Херо Мустафа. Тия и те са американски послушници. Не се заблуждавайте.
49
3
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Стефан Янев е уж натовски генерал но с цялото си излъчване ми напомня на келнер от соца. Усмихнат, сервилен и крадлив. Готов да ти донесе вчерашно ядене, оводнено питие и да те удари двойно в сметката. Но винаги с усмивка и фалшива любезност. В родното село на Янев Поповица имаше един култов ресторант "Конника", явно Стефчо е черпил опит от тамошните келнери.
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АКО РАШИТЕ НАПАДНАТ СЕМЕЙСТВОТО НА ЯНЕВ ПАК ЛИ ЩЕ ТВЪРДИ ЧЕ ТОВА НЕ Е ВОЙНА- ЗАЩОТО УТРЕ МОЖЕ ДА СМЕ СЛЕДВАЩИТЕ.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато си *** то е завинаги жалко че с тази диагноза са много българи
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"КРИМ Е РУСКИ ЕСТЕСТВЕНО" И "РУСИЯ НЕ ВОДИ ВОЙНА В УКРАЙНА"- ПЕЧЕЛЯТ НАЙ МНОГО ОДОБРЕНИЯ- НЯМА КАК ДА ПОВЯРВАМ- ОСВЕН ДА СА ГО МЕРИЛИ С МАШИНИТЕ НА МАДУРО- ЗНАЧИ ОДОБРЯВАТЕ ФАШИСТА ПУТИН И УБИЙСТВАТА НА ДЕЦА И СТАРЦИ НА УЙДУРМИ И ЗАИГРАВАНЕ...
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма мъка, голяма селяния. Много жалко ако е вярно.
44
2
 
1
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
До,: номер 45 Ако приемем твоите твърдения със знак минус обаче, ще се окажат напълно верни!
43
3
 
12
 
! Отговори
Состин преди 1 година
Поредната комунистическа svinq с подкрепата на чорапоГащника ще ламти за власт.
42
8
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
После защо се чудите, че американците ще забавят доставките на F-16??? Половината служители в ДАНС са по убеждения русофили, по всяка вероятност русофили има и сред пилотите от ВВС! Докато не ги "изчегъртаме" напълно от властта, както стана модерно да се казва напоследък, не се надявайте американците да ни "заобичат" колкото поляците например!
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същия е като Киро.
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янев няма да мине 4% ако го има за залог ще го пусна.
39
4
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ТОВА Е СОЦИОЛОГИЧЕСКО ИЗСЛЕДВАНЕ НА МНЕНИЕТО НА ХОРАТА !!! ,, ПРАВИТЕЛСТВОТО НАБИРА СКОРОСТ " КАЗА КИРО , БАНко ДОБАВЯ - КЪМ ПРОПАСТТА , КИРИЛЕ !!! ЗА ТРИ МЕСЕЦА СЪБРА ОМРАЗА КОЛКОТО СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ - 70 % !!! РЕЙТИНГЪТ ТИ Е СЪЩО КАТО НЕГОВИЯ 17 % !!!
38
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е натовец,няма нищо общо с Русия.Никога не се е изказвал в подкрепа на Русия.Само и единствено за България са му изказванията.Нещо сте в грешка.Само където сгреши,че ни докара Кирил Петков и може да му струва скъпо тази грешка.Гаранция съжалява много.
37
4
 
17
 
! Отговори
сезон 2 преди 1 година
новия проект на фигуранта излиза от мрака !