Стефан Янев изпревари Кирил Петков по одобрение, Радев остава лидер

Доверието в кабинета пада, но повечето хора не искат избори
18 май 2022 13:47, Красимир Ангелов
158
Стефан Янев изпревари Кирил Петков по одобрение, Радев остава лидер
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев остава политика с най-високо одобрение сред българите, показват резултатите от проучване на Галъп Интернешънъл, проведено сред 805 пълнолетни българи, между 29 април и 6 май 2022 г..

То е реализирано чрез пряко интервю "лице в лице" с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е независимо.

Цели 46,4% са заявили, че вярват на президента. Веднага зад Радев се нарежда бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната от кабинета „Петков“ Стефан Янев (29,6% одобрение), който изпреварва самият настоящ премиер Кирил Петков, който събира 28,9% подкрепа.

Нататък следват Асен Василев (25,2%), Бойко Борисов (13,9%), Слави Трифонов (12,5%), Корнелия Нинова (12,3%), Костадин Костадинов (11,1%), Христо Иванов (9,1%), Мустафа Карадайъ (8,5%), Никола Минчев (7,9%), Атанас Атанасов (5,3%).

Стефан Янев изпревари Кирил Петков по одобрение, Радев остава лидер

По традиция у нас голямата част от дяловете до сто са недоверие, а също и известни дялове колебание и незапознатост.

Още по темата
Радев е и единствената фигура с положителен рейтинг, т.е. доверието е повече от недоверието. Никола Минчев пък още не е в достатъчна степен познат на българите и данните за него тепърва ще показват каква е реалната оценка, отчитат от "Галъп".

От там посочват, че общата ерозия на доверието в политическия елит, породена и от задълбочаващата се поляризация, като че ли създава предизвикателство за доверието в повечето политически фигури.

Традиционният стартов кредит на доверие на правителството също традиционно свършва. Идните месеци ще докажат дали става дума за стремителен спад или за обичайната ерозия, посочват социолозите.

Пред перспективата оставка обаче общественото мнение е по-скоро неохотно. Още по-неохотно остава то, когато се постави въпросът за нови избори. Към началото на май доверието в правителството е 26%, а недоверието 62,4%.

Оставка обаче искат 35%, а други 41,1% не искат. Останалите се колебаят.

Новите избори пък продължават да отблъскват. 24,3% ги искат, но 44,1% не искат. Очевидно, ниското доверие в правителствата у нас застига и този кабинет, но липсата на оформила се алтернатива, както и нежеланието на обществото към външните опасности да се добавят и вътрешни трусове, го запазва от още по-сериозни изпитания, отчитат социолозите.

Изследването е независимо и финансирано от "Галъп интернешънъл". Вълната на интервюиране е сред 805 пълнолетни българи, между 29 април и 6 май 2022 г. – чрез пряко интервю „лице в лице“ с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Възможно отклонение: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е приблизително равен на 54 хил. пълнолетни българи.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако са верни тези проучвания означава че обществото ни е много затъпяло
95
5
 
2
 
! Отговори
Стамболов преди 1 година
ПП на Кирил Петков и Асен Василев и ДБ са редкия шанс на българския народ да се отърве от задушаващата корумпираща хватка на Кремълския олигархичен октопод. В името на бъдещето на децата ни сме длъжни да ги подкрепяме с всички сили !
94
4
 
3
 
! Отговори
Карай, Киро! преди 1 година
Когато куц Киро кеца кака Клара кварталната к*рва край кооперативния к'eнeф кака Клара каза:Кеф Киро, кеф, какъв корав к*р кат конски кокъл, кат камък коренясал, като корен кален, кат компир крив, кат корабен комин. Калните к*рви киризейки как клати куция Киро кълнат кака Клара: Кларо, к*рво кална, какъв к*р, какъв кеф какъв късмет!
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стефан Янев въведе фашистките сертификати. Той е резервния вариант на брюкселската мафия!
92
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко това са платени новини на .......търсят се поредни наивници които да бъдат лъгани,манипулирани и т.н
91
0
 
6
 
! Отговори
Bob преди 1 година
Кой е този Янев? Какво е направил за да има 3 пъти повече гласове от Боко? А Боко испадна като мидо в скъсан панталон? От къде идват парите за партията на Янев? А как се казва?
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киролените не са критерий! То ако някой от улицата не може да изпревари един случаен Киро... Язък за облъчването, народа от пропаганда хич не се влияе!
89
2
 
2
 
! Отговори
toti преди 1 година
Фалшива новина както винаги и защо ли???-защото Болко има 13%.а ГЕРБ 24%....но и децата знаят,че щом пада Бойко,пада и ГЕРБ и още по трагични ще са др. избори !!!
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
янев е червен, а червените са вредни за управлението, дори сега, когато управляват полузадкулисно очаквам да фалират държавата с това раздаване на бедните, а безработицата била най-ниска... та излиза че работещите са бедни, има голямо изкривяване
87
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой тук е дълбоко заблуден. Генерал Янев е натовец! България е НАТО, НАТО е България това са думи на генерала, когото е обидно да свързвате с русофилщина!
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смятам, че позиционирането на Янев по този начин е просто платено. Не искам да вярвам, че нещастния български народ отново се връзва на белязани, но бити карти.
85
3
 
3
 
! Отговори
Весел преди 1 година
Е само Янев не ни е оправил още.....промяната дойде и ни подмина...като малка гара.
84
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отиваме към путинизация и военизация с разни проруски генералчета... Язък за борбата на истинските възрожденци (а не измислените копейкови иzрожденци) за европейска България.
83
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политическите агенции показват това което им се нареди от Дондуков.
82
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти ще си,следващият Министър председател г-н Янев!-:)) Ще те подкрепя на избори,когато и да са те!
81
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фатмaк, направи услуга на България и се гръмни!
80
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези двамата анонимници Петков и Янев са недъгавите уродчета на омразата на Румен Радев към целия български народ. Целта е държавата да бъде срината и да не се прави или строи нищо.
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек, нищо направеното от Янев е по+хубаво от нищо неправеното от Петков. И двамата некадърници.
78
3
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Няма отговор на въпроса с кого би комуникирала руската про..с...тутка Стефан Янев, ако е някакъв партиен или държавен фактор? Със страните от НАТО, които предаде на втория ден ит войната или с тези от ЕС, които също предаде? Или пак ще ми излизате с тезата, че трябва да сме в лагера на ДНР и Пжна Осетия?
77
2
 
5
 
! Отговори
трудни въпроси преди 1 година
Има ли война в Украйна? На кой е Крим?