Георги Гьоков: Мерките, които предлагаме, са социални

Не може хората да се оставят да се спасяват сами, посочи социалният министър
19 май 2022 19:50, Красимир Ангелов
37
Георги Гьоков: Мерките, които предлагаме, са социални
Снимка: БГНЕС

Мерките, които предлагаме, не са антиинфлационни, а са социални, да помогнат на хората във времена на инфлация. Това каза пред БТА в Кюстендил министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той посочи, че приема критиката на опозицията, че по този начин се стимулира инфлацията, но допълни, че не може "хората да се оставят да се спасяват сами".

Още по темата
"Мерките ще станат факт, когато бъдат одобрени от народните представители, ако те ги приемат и като законодателни промени, и като актуализация на бюджета. За мен най-реалистичният вариант е индивидуалните пенсии на всички български пенсионери да бъдат вдигнати с десет процента и след това към изчислената нова пенсия да бъдат добавени механично по 60 лв. за всички, като това да бъде новият размер на пенсията от 1 юли. Това прави увеличение на пенсиите средно около 20 процента", каза министър Гьоков.  

Той посочи, че ако се приложи това осъвременяване на пенсиите, минималната пенсия от 370 лв. ще бъде увеличена с 97 лв. и ще стане 467 лв. (ръст с 26,23 процента). Увеличението на пенсиите пък ще струва на бюджета около 1,5 млрд. лв.

Министърът посочи, че вероятно след отпадането на ДДС за хляба това няма да намали стойността му с 20 процента, защото в нея влизат и други компоненти, но е категоричен, че цената на хляба ще падне.

Той посочи още, че в момента "коалицията е желязна и няма кой да я свали отвън".

"Вие виждате, че протестите са инспирирани от политическа сила, колкото и да се твърди, че те са икономически. Имаме много хубаво коалиционно споразумение и докато всички го спазват, няма кой да свали управлението. Според него хората не отчитат форсмажорни обстоятелства като войната в Украйна и повишаването на стойността на енергоносителите, а оттам идва усещането, че има нестабилност и противоречие.
 


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Посетител,тавана е добре,но моята пенсия,за 50г. един месец и три дена е 444.43лева,днес си взех разпореждането от НОИ.Искам да попитам социалния министър,за това ли съм работил половин век,за да получавам социална пенсия.
32
0
 
4
 
! Отговори
Посетител преди 1 месец
Какво става с тавана на пенсията.
31
0
 
7
 
! Отговори
ЛЪЖАТ ТА СЕ ДЕРАТ преди 1 месец
ДА ПИТАМ ОБЯВИХА ЧЕ ЩЕ УВЕЛИЧАТ ПЕНСИИТЕ С 21.5%, ПОСЛЕ С 60ЛВ+ 10% И СЕГА С КОЛКО ЩЕ ГИ УВЕЛИЧАТ С 6.1% ЛИ?
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мерките са много добри като свалят главния прокурор ще има и други мерки от които в момента се страхуват много хора които са вършили не редни неща и за това се организират протести но ще доиде видов ден
29
1
 
7
 
! Отговори
русофилистици преди 1 месец
Мерките ви са точно като вас. Тъ пи!
28
3
 
7
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Гьоков комунист ,баща му комунист ,дядо му комунист .Нищо добро .Принципа му е ясен ,щом има пари ще раздаваме с широки пръсти ,да са доволни, и аз да съм доволен ,защото по дълго време ще съм на власт .Пък после другите след мен ,ще му мислят ,като се поизпразни хазната ,и изкуствено са напомни още инфлацийката .А като има нови във властта ,те ще се оправдаят с такива като Кирчо Кокорчо ,и г н Кьопав .и ще кажат ,, Ами те предишните теглиха кредити раздаваха на тоя оня.Нищо ново под слънцето
27
3
 
10
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 месец
Такива лъжи такива измами такова фалиране саботажи инфлация крадене незнам да е имало досега Подмяна ужасяваща има ли вече държава институции тук изобщо
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не коментирайне тук се личи както им е удобно или наредено. Свобода и демокрация на словото.
25
0
 
8
 
! Отговори
Гоче преди 1 месец
Гьоков лъжеш чакат те бсп{бесни сърдити пенсии) Няма да влезете в следващия парламент.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не са никакви мерки, а само да надуят още повече инфлацията. Комунистите така управляват, спомнете си хиперинфлацията през 1997 при Жан Виденов, зърнената криза и фалитите на банки, като много хора тогава загубиха спестяванията си. 1 долар = 3000 лв. Ако това искат да предизвикат и сега аз по добре да емигрирам.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Минимална заплата Пенсии Помощи
22
2
 
4
 
! Отговори
въпрос до 20 преди 1 месец
Дайте пример коя пенсия няма да бъде увеличена. Или по стар навик-Едно си баба знае, едно си бае. И тези с тавана ще получат процентно колкото всички, а при 21.6% щяха да получат повече. И незнам дали знаете, но като се увеличи тавана -пенсионер например с изчислена пенсия например 1500.01 лв, ще започне да си получава стотинката, а не че който е бил с таван 1500 лв, започва да получава 2000 или 3400 лв.
21
0
 
8
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
И този ще стане милионерче на гьрбьт на народеца
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пеисах, че това БСП прави същото пак което направи с януарските пенсии. Сега вдига пак най малките пенсии и тавана с цели 2000лв. Обидно ли е това?
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунист и мерки, та това са две противоположни неща, както и комунисти да управляват демократична България- абсурд. ОСТАВКА
18
2
 
13
 
! Отговори
кака курни преди 1 месец
хляба ше стане 1.60 , ама евро !
17
1
 
15
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Гьорги Гьонов червен кхмер милионер :)))
16
1
 
11
 
! Отговори
КОИ СА ТИЯ С 3 400 преди 1 месец
ЛЕВА ПЕНСИИ ?! > АМИ БИВШИТЕ ДЕПУТАТИ И МИНИСТРИ
15
2
 
2
 
! Отговори
да питам преди 1 месец
та от кога кажувате че лебо че стане 1.60 ?
14
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нищо социално а са антисоциални. Най-високите дигат с 1900 лева на 3400 лева а най-ниските с 50 лева на 400 лева. Дигнете и минималната с 1900 лева на 2300 лева и ще се запази разликата от 1100 лева между макс и мин.а така разликата стават 3000 лева.