Гуцанов: Икономиката ни работи

Влизат много средства в държавния бюджет, посочи депутатът от БСП
Обновена: 19 май 2022 21:22 | 19 май 2022 20:55, Красимир Ангелов
22

Правителството представи пълен пакет от антиинфлационни мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Ще бъдат ли полезни те?

След ситуацията в Украйна положението в света стана драматично в икономическия сектор. Естествено, това се отразява върху всяко едно домакинство, семейство. Вдигаме пенсиите с малко над 20%. Над 2,1 млн. българи са пенсионери. Това са много хора, които са в едно изключително тежко състояние. И без това пенсиите са ниски в България през последните 25 г., поне с нещо да можем да помогнем на родителите ни, заяви Борислав Гуцанов от БСП в студиото на "Денят ON AIR".

От 1 октомври БСП иска да се направи преизчисляване на пенсията, за да има по-голяма справедливост, отбеляза той.

По думите му в момента има няколко варианта, които се обсъждат, като има и съчетание между два, за "да се постигне това, което е най-изгодно за всеки пенсионер".

"Това, което в момента е спешно, бързо и трябва да стане, са тези 20%, за да се усети това от всеки пенсионер. Калкулирани са нещата колко ще струват, както и откъде ще дойдат средствата", подчерта социалистът.  

Гуцанов каза, че в момента положителният баланс на страната е много висок - износът е много голям, влизат много средства в държавния бюджет и икономиката работи.

"Още следващата седмица, най-вероятно, ще вкараме закон за облагане на свръхпечалбите в областта на енергетиката. Не може някой на гърба на тази криза да печели стотици милиони на месец и той да не бъде обложен с този данък. Това е и за частни, и за държавни енергийни дружества, както и за търговци на електроенергия", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

Гуцанов коментира и нулевата ставка за хляб и хлебните продукти.

"Бяхме длъжни да направим тази стъпка. Цената на хляба би трябвало да се намали с 20%. Най-вероятно за една година ще действа тази мярка", обясни гостът в студиото.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво е свръхпечалба - остатъци от социализма или нещо ново от Капиталът на Маркс? При загуба ще се изплаща ли обратно данък свръхзагуба? Маркс и Енгелс са казали, каквито и да са обществените отношения капитализъм, социализъм, пазарна икономика и др. икономическите закони важат! Така пропадна и социализма, защото бездарните необразовани комунисти не съблюдаваха икономическите закони! Сегашната ситуация напомня актуалната, но този път няма да са комунистите - ще бъдат просто бездарните!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е
17
0
 
0
 
! Отговори
перко преди 1 месец
Вервайте ми!
16
0
 
1
 
! Отговори
Morski преди 1 месец
Гуцанов, икономиката работи, НО ВЪПРЕКИ ВАС! До кога така не се знае, щото в българската история винаги, ВИНАГИ при управлението на БиСиПи-то е имало катастрофа!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ НИ СТИГНАХА ТИЯ В ГЕРМАНИЯ И АНГЛИЯ- СПРАВКА KAUFLAND.de НО В ГЕРМАНИЯ МИН ЗАПЛАТА ОТ ТАЯ ГОДИНА СЕ ВДИГНА С 25% И МИНАВА 4000 ЛВ А В АНГЛИЯ МИН ЗАПЛАТА Е 8/9 ПАУНДА НА ЧАС, ТУК МИН ЗАПЛАТА 710ЛВ- ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ ЕВРАЗИЙСКИ ЗАПЛАТИ- ТЕ ТОВА ДОНЕСЕ ПОДМЯНАТА И ЮМРУКА.
14
1
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Ще работи ако БСП и особено Гечев стоят далече от икономиката.Давайте заплатата на Корнелата,но не я карайте да работи.
13
0
 
7
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
За кого? Резиденте!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
***, лъже като всеки потомствен комунист и нали е "крупен бизнесмен" мисли схемите и за утре. Иначе при тоталния спад на производството . освен високоенергийните и ниско печеливши производства, винаги при двуцифрена инфлация можеш да лъжеш в проценти, даже и да почнеш сам да си вярваш
11
0
 
12
 
! Отговори
бах преди 1 месец
Чиба бе , лъ-жец !
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никаква икономика не работи, надувате изкуствено цените с над 40% а на някой стоки като олиото с 300%, хляба от 1.00 лв. на 2,50 лв- 150% и Кокорчо се хвали, че има икономически ръст. Ако така управлявате ще фалирате България.
9
0
 
10
 
! Отговори
Отставка преди 1 месец
Тези хора ни доведоха до просешка тояга и имат наглостта да се хвалят
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя си е за затвора..
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Гуцанов БСП се излага и с Украйна и сега особенно с пенсиите. Какви 20% увеличение на пенсиите правите? Нещо подобно като " преизчислените" с 12.5% януарски пенсии които реално в сравнение с декемврийските увеличението е от 3 до 10 лв и то за хора работили над 40 г.По същият начин и сега ще прецакате пенсионерите.БСП зле сте.
6
1
 
11
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 месец
БКП В ДЕЙСТВИЕ ЧЕСТИТА ПРОМЯНА РАДВАЙТЕ СЕ НА ОГРООМНАТА ПОДМЯНА
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя икономика ? Ако на краденето и празните приказки му викате икономика...
4
0
 
16
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Червен кхмер милионер без 1 ден трудов стаж като СерГей :)))
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя икономика работи? Та ние не произвеждаме и клечки за зъби, а ги внасяме от Китай. Постоянно лъжат крадците от ПП и БСП. ОСТАВКА
2
0
 
11
 
! Отговори
пенсионер преди 1 месец
стига с тия 20% бе ! кви 20% ? слагате Бойковите ковид 50лв. (сега 60) в пенсията и се биете в гърдите че увеличавате пенсиите . ние и сега ги взимаме . та къде е това 20% увеличение ?
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за кого работи се пита в задачата? тия 25 ст на 50 лв само богатите зареждащи наведнъж по 50 л ще се облажат, а липсата на ддс по хляба ще е от полза само на хлебопроизводителите. като цяло не трябваше да махат решетките в НС