Асен Василев обясни как ще се дава отстъпката за горивата

"Бензиностанциите използват момента да натрупат повече печалба"
21 май 2022 12:01, Елка Василева
115
Асен Василев обясни как ще се дава отстъпката за горивата
Снимка: архив, БГНЕС

„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба”. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира пред Нова тв цените на горивата.

Той припомни, че има орган, който да ги контролира – Комисията за защита на конкуренцията.

Още по темата
Запитан дали тя прави това, Василев каза: „Очевидно не”.

„Провели сме няколко разговора с „Лукойл”, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент. И цената от последните месеци е равна”, коментира Василев. Именно тук била ролята на КЗК. „Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата”, каза вицепремиерът.

Той обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки. Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата. В случая не било възможно да се дава отстъпката само на по-нуждаещите се хора.

„Където можем, помагаме на уязвимите групи. Помощта за работещи родители с деца, при пенсионерите с по-ниски помощи. Където е технически възможно, помощта е таргетирана”, коментира Василев.

Запитан кога България ще се откаже от руския петрол, вицепремиерът обясни, че това ще стане, когато има техническа възможност в „Лукойл”. От компанията са казали, че това може да стане за 12 до 18 месеца.

„Или когато цяла Европа се откаже”, допълни Василев. Страната ни ясно е заявила, че иска да е сред изключенията, ако има такива страни. „Ясно сме заявили, че ако има изключения и ние не сме сред тях, ще наложим вето”, каза Асен Василев.

Относно информацията, че Германия и Италия са разрешили на компаниите си да откриват сметки в рубли за купуване на руски газ, Василев поясни, че тук важното е да не е държавата.

„Газът, с който е заместен руският газ, в момента е по-евтин”, каза Василев.

Няма да има увеличение на минималната работна заплата от юли, не е разумно в рамките на една година да се вдига два пъти, каза още Асен Василев. От догодина минималната работна заплата ще се повишава по формула, за да има предвидимост и яснота. В отговор на въпрос дали от юли ще има необлагаем минимум, министър Василев, посочи, че няма да има, тъй като са поели ясен ангажимент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато заработи тая система с отстъпките, дизелът ще стане 3.40 лв. Кел файда после отстъпката.
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те сега ще вдигнат горивото с 25 стотинки и готово. И народа доволен и бензиностанцията доволна
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пак нищо не разбрах за тая отстъпка? Някой нещо разбра ли? Или и те не знаят точно, само си правят пиар.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е номер 15. Никой не го интересува от къде идва газта и на каква цена се купува от държавата. Потребителя се интересува от крайната цена, която плаща.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм касиер на бензиностанция. Като ми покаже талона на автомобила, аз какво да правя? Пише ли на талона, че автомобилът е частен? Г-н/Г-жа еди кои си са заредили, смятай литри по 0,25лв отстъпка - ама на елката ли, как? Ще ги отчита ли НАП тези пари и как точно аз ще регистрирам въпросния талон, че си е сипал при нас? И как ще отчета в края на смяната, че са минали 'N' на брой коли с варираща според литрите отстъпка?
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брат, ходете си с мир, докато не сме изтрещели. Че тогава, няма да подбираме.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асене, аре палете подметките. Вече кафа ми стана, като ви видя и ми излизат киселини.
22
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо от 27 държави в 25 има необлагаем минимум, а тук не искат. Колкото повече печелиш повече плащаш. На Запад се стига до 55% и никой не мрънка. Значи пак за големите, е да ама големите в Германия, Холандия и тн. си плащат и не мрънкат.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ханъъм ефенди то, пак се прозява. Къш лъжкиньо.
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се оплаквайте от цените. Човекът ви обясни, че сега е времето да се трупат печалби. Трябва да сте го разбрали - високите цени не са случайни! Ограбват ни с разрешение! Смрадлива демокрация, смрадлива пазарна икономика. Още по-смрадлива война - планирана с едничката цел - ограбване на когото трябва, от когото трябва!
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КирКу вика по новините, че европейските другри са го поздравили с тази негова първа твърда крачка...Вземем и ние ли да ги поздравим с тяхната първа и твърда крачка :)))
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко е изумен вече от народното одобрение?! Никой няма да получи народна любов докато воюва и индиректно с Русия! Който го разбере - той ще е.
17
2
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЗАЩО ИЗКЛЮЧЕНИЕ АСЕНЕ ??? НАЛИ КИРО НИ НАДУ УШИТЕ ...В ЕДИН ГЛАС , В ЕДИН ГЛАС !!! СПИРАЙТЕ И ПЕТРОЛА , И НАРОДА ЩЕ СПРЕ БЕЗУМИЯТА ВИ !!!
16
3
 
17
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
ОСТАВКА РАЗСЛЕДВАНЕ КОКОРЧОКОЙ ТЕ КАРА ДА КУПУВАШ ГАЗ ОТ САЩ РАЗСЛЕДВАНЕ СЪД ОСТАВКА
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви отстъпки бре Лукойл-Нефтохим преработват петрол сорт Урал на цени 75-77 долара за барел от началото на конфликта,защо тогава ни стрижат с такива цени на горивата?
14
2
 
20
 
! Отговори
profetey преди 1 година
Изкарай статистика колко е била газта като цена за крайния потребител за последните 24 месеца по месеци. Никой не му пука дали е купена по-евтина газ. По мое мнение за много хора няма значение дали идва от Русия, САЩ или от Луната. Говори със статистика, а не със сладки приказки. И направи прогноза следващите месеци колко ще е цената. А ако нещата вървят на добре - браво. Ако не се потвърди, то подавай оставка, защото ще си доказал че не разбираш от пазарна икономика и управление на държавата.
13
3
 
15
 
! Отговори
трън преди 1 година
Поне махнете десятъка на заплатите ,то се е видяло , че нищо полезно не правите за хората .
12
2
 
16
 
! Отговори
От вътре преди 1 година
Никакви антикризисни мярки не правят,всичко е да замажат очите на хората, че нещо правят за народа. Просто е вдигнете заплатите. Ще въведат всякакви уж антикризисни мярки само заплатите не мърдат. Тяхните мярки са на хартия, нищо няма да усетят хората.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не разбрах от кога влиза в сила намалението с 25 стотинки?
10
3
 
12
 
! Отговори
Ооо преди 1 година
Защо се коментира цената на сорт Брент спрямо руската цена, като това което купува Лукойл е по руската цена.. т.е разлика няма в момента.. евентуално след 12-18 месеца както пише в статията защо се поущрява надуване на цената на руския петрол, като цената му не е нова. Има спекула, че нямало да може да се купят в бъдеще същите количества на крайната продажна цена но това са глупости и част от следваща инвестиция. Текущата печалба е изкуствено надута и вместо да се бори с това -държавата плаща