Асен Василев обясни как ще се дава отстъпката за горивата

"Бензиностанциите използват момента да натрупат повече печалба"
21 май 2022 12:01, Елка Василева
115
Асен Василев обясни как ще се дава отстъпката за горивата
Снимка: архив, БГНЕС

„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба”. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира пред Нова тв цените на горивата.

Той припомни, че има орган, който да ги контролира – Комисията за защита на конкуренцията.

Още по темата
Запитан дали тя прави това, Василев каза: „Очевидно не”.

„Провели сме няколко разговора с „Лукойл”, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент. И цената от последните месеци е равна”, коментира Василев. Именно тук била ролята на КЗК. „Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата”, каза вицепремиерът.

Той обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки. Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата. В случая не било възможно да се дава отстъпката само на по-нуждаещите се хора.

„Където можем, помагаме на уязвимите групи. Помощта за работещи родители с деца, при пенсионерите с по-ниски помощи. Където е технически възможно, помощта е таргетирана”, коментира Василев.

Запитан кога България ще се откаже от руския петрол, вицепремиерът обясни, че това ще стане, когато има техническа възможност в „Лукойл”. От компанията са казали, че това може да стане за 12 до 18 месеца.

„Или когато цяла Европа се откаже”, допълни Василев. Страната ни ясно е заявила, че иска да е сред изключенията, ако има такива страни. „Ясно сме заявили, че ако има изключения и ние не сме сред тях, ще наложим вето”, каза Асен Василев.

Относно информацията, че Германия и Италия са разрешили на компаниите си да откриват сметки в рубли за купуване на руски газ, Василев поясни, че тук важното е да не е държавата.

„Газът, с който е заместен руският газ, в момента е по-евтин”, каза Василев.

Няма да има увеличение на минималната работна заплата от юли, не е разумно в рамките на една година да се вдига два пъти, каза още Асен Василев. От догодина минималната работна заплата ще се повишава по формула, за да има предвидимост и яснота. В отговор на въпрос дали от юли ще има необлагаем минимум, министър Василев, посочи, че няма да има, тъй като са поели ясен ангажимент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
19
 
! Отговори
Асенчооо преди 1 година
В страната, където камъните падат, цените никога не падат. И боколуците не падат.
8
3
 
26
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Стига си заблуждавал хората Василев! Как може една газ с увеличени транспортни и миттнически такси , със допълнителни такси за товарене и разтоварване и използване чужди терминали , да е по евтина? Явно се потвърдиха думите на бившите ти партньори че лъжеш и си нелоялен партньор! И колкото по бързо си отидете , толкова по добре за страната Харварди!
7
3
 
26
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Оставка. Оставка. Оставка. Искаме по - високи доходи.
6
1
 
36
 
! Отговори
Ммм преди 1 година
Да се направи разчет с колко пари са си дигнали заплатите депутатите през пандемията и сега през войната. Щом на тях може тогава и на народа трябва да може.
5
2
 
32
 
! Отговори
Ганчо Гришев преди 1 година
Вдигнете заплатите, мина пандемията сега война заплатите не мърдат как да се бори инфлацията. А в парламента си ги дигат от 700 нагоре. Минималната трябва да е поне 1500лв.Те ми мислят антикризисни мярки, коя от коя по-***. Заплатите там вдигнете.
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газът, с който е заместен руският газ, в момента е по-евтин - И с колко ще паднат сметките като е по-евтин, някой пита ли го тоя Хааааавъдски капацитет?
3
5
 
16
 
! Отговори
ТТ преди 1 година
Кокорчо се оказа необходимото зло. Не мога да го трая, но трябва да си изиграе ролята.
2
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Относно информацията, че Германия и Италия са разрешили на компаниите си да откриват сметки в рубли за купуване на руски газ, Василев поясни, че тук важното е да не е държавата." Евала, евала и пак евала! Явно дори не осъзнавате колко сте ***.лоyмни!
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо няма да вдигате минималната, ако трябва и пет пъти в годината ще я вдигате! Колко пъти в годината скочи хлябът? Живей с минимална ти! ОСТАВКА!