Държавата дължи 130 млн. лв. на фирми по ин хаос договори

Караджов: Трябват ни истински строителни договори
33
Държавата дължи 130 млн. лв. на фирми по ин хаос договори
Снимка: АПИ

Средствата за магистрала „Хемус“ за тази година бяха умишлено оставени като нулеви, защото се очаква разрешение на заплетения казус с ин хаус договорите, отбеляза министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов пред bTV.
По думите му държавата дължи над 130 милиона на фирмите, които работят по ин хаос договори – това са участници не само в строителството на АМ „Хемус“, а и на скоростния път Мездра – Ботевград.

Работим върху вариант, при който да се трансформират тези договори от ин хаус в истински строителни договори, отбеляза още регионалният министър. Ин хаус договорите са със спорно законово състояние по неговите думи.

„Трябват ни истински строителни договори, при които изпълнителите, тоест строителните фирми, които и сега работят върху автомагистрала „Хемус“, ще носят гаранцията за построеното“, обясни министър Гроздан Караджов.

„Иначе в момента държавата си плаща, държавната фирма „Автомагистрали“ проформа се води изпълнител на строителството - тоест пак държавата носи всички гаранции за пътя. Един да работи и строи, а друг да носи гаранциите, и то това да сме пак ние данъкоплатците, не ми се струва изгодно и целесъобразно“, коментира той.

Според него всичко е много неприятно маскирано и не докрай юридически правилно. „Няма как да продължим по този юридически неиздържан начин да строим автомагистралата“, заяви Гроздан Караджов.


 


33
Още по темата: ХемусГроздан Караджов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.