Държавата дължи 130 млн. лв. на фирми по ин хаос договори

Караджов: Трябват ни истински строителни договори
33
Държавата дължи 130 млн. лв. на фирми по ин хаос договори
Снимка: АПИ

Средствата за магистрала „Хемус“ за тази година бяха умишлено оставени като нулеви, защото се очаква разрешение на заплетения казус с ин хаус договорите, отбеляза министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов пред bTV.
По думите му държавата дължи над 130 милиона на фирмите, които работят по ин хаос договори – това са участници не само в строителството на АМ „Хемус“, а и на скоростния път Мездра – Ботевград.

Работим върху вариант, при който да се трансформират тези договори от ин хаус в истински строителни договори, отбеляза още регионалният министър. Ин хаус договорите са със спорно законово състояние по неговите думи.

„Трябват ни истински строителни договори, при които изпълнителите, тоест строителните фирми, които и сега работят върху автомагистрала „Хемус“, ще носят гаранцията за построеното“, обясни министър Гроздан Караджов.

„Иначе в момента държавата си плаща, държавната фирма „Автомагистрали“ проформа се води изпълнител на строителството - тоест пак държавата носи всички гаранции за пътя. Един да работи и строи, а друг да носи гаранциите, и то това да сме пак ние данъкоплатците, не ми се струва изгодно и целесъобразно“, коментира той.

Според него всичко е много неприятно маскирано и не докрай юридически правилно. „Няма как да продължим по този юридически неиздържан начин да строим автомагистралата“, заяви Гроздан Караджов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: ХемусГроздан Караджов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
4ера преди 1 година
ЗА МАГИСТРАЛА ТРЯБВАТ ПАРИ АМА ВИЕ ГИ ОТКРАДНАХТЕ - ГОСПОДИН КОМУНИСТ !!! АКО КОМУНИСТ Е ГЛАДЕН - НАХРАНИ ГО, АКО Е ЖАДЕН - НАПОЙ ГО , - НО НИКОГА, НИКОГА ВЛАСТ НЕ МУ ДАВАЙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия с ин хаус, да си търсят парите от бай Чeкмeджaн!
22
0
 
4
 
! Отговори
от село преди 1 година
Предишните строяха с вътрешно фирмени възлагания и нищо не направиха ,а тези с ин хаОс ще направят магистрала до луната и няколко моста над Дунав .
21
0
 
6
 
! Отговори
:-) преди 1 година
След като запоне 5-ти път пише новина за РМС сега и ин ХАОС... Почва да става жалко.
20
0
 
11
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
ИН ХАОС договори ....... ша падна от смях. Английския е световен език. или изписвайте английските фрази които искате да използвате за да се покажете че сте мнооого образовани на английски .... или им търсете заместители от българския език ....... Ду Ю Ундерстанд Ме? / гаднно изглежда , нали. Почти толкова гадно както и "ин хаос" договорите ви /
19
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 1 година
През седмицата бях в Одрин.Не ходя рдовно в Турция и се ужасих от състоянието на магистралата.Преди 2 години започнаха ремонти, лудата архитектка изчегърта всичко и за година време магистралата,особенно в близост до Турция е ужасна.Лесно е да виним предишните за некачествено строителство,но няма да е вярно.Там натоварването е огромно,за година минават над милион тира и рушат зверски.И не плащат,защото корумпираните ни политици гушат рушвети,сегашните повече от предишните.Онези поне строяха нещо.
18
1
 
7
 
! Отговори
Беселина преди 1 година
Заглавието е истинска находка! ИН хаОс! Чудесно е! Много по-добре от ин хаус, от английското "in house", което е термин за вътрешнофирмено възлагане. Редакторите на Днес.БГ избират ин хаос, от английското "In chaos", т.е. в хаоса, което е истинска находка и дано да стане термин за управлението на клетата ни държавица!
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите се заплетоха в лъжите, че имало някаква корупция с пътищата. Сега вече никой не иска да строи нищо, защото правителството не плаща, а и не е разплатило суми за извършени вече дейности,
16
2
 
8
 
! Отговори
Фактите говорят преди 1 година
ГЕРБ направи нещо. Разбира се, има още мнооого работа, но базата от която тръгнахме беше кота нула. Сегашните все още не са направили нищо. Вече година се занимават с това какво правили предишните. Междувременно никой не поддържа и малкото читави пътища. Наистина промяната беше за зле. Всеки го вижда, усеща по джоба си. Добре, че няма пари за гориво и няма и да се пътува толкова. То няма и по какъв път.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джурналята неграмотни, неграмотни, но и държат да демонстрират колко точно. Тия лелки, дето са ги събрали, едва са изкласили. После сигурно са ги събирали по кръчмите на село.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вътрешни договори а не ин хаус. Неграмотници.
13
4
 
7
 
! Отговори
перко преди 1 година
Трябва ви повече мозъчно вещество което нямате! Втора година се мотаете да чегъртате и всичко ев застои! Сам призна, че ин хаус договорите са законни и навсякъде по света се работи с такива договори! Истината е , че парите които ви оставиха ГЕРБ за строителсвото бяха изхарчени ; половината от служебните правителства, половината от вас! Къде са един милярд лева? Сега сметката е празна и се чудите как да замазвате положението!
12
1
 
17
 
! Отговори
ин хаос? преди 1 година
ХаОсът е саво във вашите глави!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябват ни истински строителни договори, при които изпълнителите, тоест строителните фирми, които и сега работят върху автомагистрала Хемус, ще носят гаранцията за построеното, обясни министър Гроздан Караджов.- Ми да седна аз да ги напиша тези нови закони. Вече повече от година сте на власт. Не ни обяснявай какво трябва ами го направи.
10
11
 
4
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Тия герберски мършиииии какви са ги вършили,и пак се борят за власт.
9
2
 
4
 
! Отговори
Допълнение на 7 преди 1 година
Ето заглавие от тв-то в групата Инвестор:"Ин хаус" процедурите - вратичка в закона за "наши фирми"?????? Ама не знам в една България ли сме?
8
10
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Съвсем правилно са го превели - "ин хаос", тоест във хаос! ГЕРБ ни остави държава в пълен хаос!А парите ги изнесоха с куфарчета.Това за тези дето твърдят че били "оставени"! Като са оставени, къде са ги оставили?
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На английски се пише in house. Превели сте го по интересен начин!
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите оставени от ГЕРБ за Хемус умишлено са изхарчени и вече втора година нито ремонти нито проекти нито нищо САБОТАЖ ОТ ПЪПЪ САМО И САМО ДА ОБВИНЯТ БОРИСОВ НО НИЩО НИЩО НЕ ОТКРИХА И ТОВА КАК СЕ НАРИЧА СПРЯМО СТРАНАТА НИ ПОТЪВАНЕ ПОТЪВАНЕ ГРАБИТЕЛСТВО КРАЖБИ САБОТАЖИ РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ТЕЗИ ДЕТО САБОТИРАТ БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ОТ СЛУЖЕБНИТЕ РАЗСЛЕДВАНЕ
5
10
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Това имаш предвид фирмичките на ГЕРБ и батко ти Бойко Борисов създадоха този хаос, нали така? Абсолютно вярно, напълно съм съгласен и правителството сега, тоест държавата се опитва да го оправи. Нещо което бих нарекъл "мисия невъзможна". Дано да успеят, трудно ще бъде. Много трудно, но нямаме избор! А и подозоирам руски фирмички които са оплетени с нашите. А като наложихме санкции върху Русия, дали пък тези руски парички не са пресъхнали и за бойковите фирмички? Ще бъде много гадно.