Данаилов: България може да плаща газа в рубли, но рискът е огромен

Вероятно ще има поскъпване
23 май 2022 11:00, Росен Стойчев
165
Данаилов: България може да плаща газа в рубли, но рискът е огромен

"Руската страна измени условията спрямо първоначално предложените, които ние не приехме. Остава много важен въпросът за валутнокурсовия риск, който е огромен, и кога се счита сделката за изпълнена".
Още по темата
Това обяви пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

В сряда в България се събира работната група, която да изработи механизъм за общи покупки на газ от целия ЕС.

"От ден едно е имало възможност да направи постъпки за плащане в рубли за руски доставки, но рисковете са много големи. Едно евро се разменяше за около 130 рубли, в момента се разменя за около 60-ина рубли. Не е ясно каква ще бъде крайната цена. Защо ние нямаме отговор на този въпрос, а някои други страни имат, е въпрос, който ЕК трябва да изследва. Цената на рублата в рамките на два месеца се е повишила повече от два пъти", обясни  Пламен Данаилов.

Той изтъкна, че в момента цената на тръбния газ е доста висока, докато по същото време миналата година е била 4 пъти по-ниска. Котировката в момента е близо 90 евро за мегават.

В началото на юни се очаква да пристигнат двата танкера от САЩ с втечнен газ. След това се очаква да заработи газовата връзка с Гърция, която е една от най-големите алтернативи за страната ни. Работи се и по интерконекторна връзка с Турция, стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката.

"Проблем би възникнал евентуално след октомври, ако няма осигурени регулярни доставки. Водят се разговори с всички най-големи компании за доставка на природен газ, предстои да бъдат финализирани. Уверен съм, че няма да има прекъсвания", подчерта Данаилов.

Той очаква през септември към нашата страна да потече азерски газ в пълния му обем. Цената на азерския газ се образува по различна формула. Засега е по-ниска, което обаче не означава, че ще се запази такава.

"Като битови потребители ползваме най-евтиния ток в цяла Европа. Компенсациите от октомври до април за намаляване на високите цени за енергийните ресурси са малко над 3 млрд. лева. Продължават компенсациите за май и юни", обясни той.

След това на бизнеса ще му бъдат предложени дългосрочни договори, които да не може да бъдат прекратявани лесно.

Топлофикациите в страната поискаха значително увеличение на цената на парното. Според зам.-министър Данаилов няма да има шоково увеличение на цената за потребителите. Поскъпване обаче все пак ще има.

България ще наложи вето върху петролното ембарго срещу Русия, ако ЕК не допусне изключение за страната ни, увери зам.-министърът на енергетиката.

"Не може толкова лесно да бъде заменен един петрол с друг, защото това ще намали  коефициента на полезно действие на централата и ще доведе до поскъпване на горивото. Поискали сме да продължим да се снабдяваме с руски петрол до 2023 г.", заяви Данаилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Членът на управителния съвет на BMW Милан Неделкович изтъкна, че автомобилната индустрия потребява около 37 % от природния газ в Германия и че ако доставките на газ бъдат прекратени, целият сектор ще спре. Той заяви това в понеделник пред агенция "Ройтерс"."На нашата индустрия се падат около 37% от потреблението на природен газ в Германия. Не само BMW, но и целият сектор ще спре", каза Неделкович на въпрос какво ще се случи със заводите на BMW, ако доставките на газ от Русия бъдат прекратени.
33
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рискът е огромен,ако НЕ плаща в рубли.
32
5
 
20
 
! Отговори
перко преди 1 година
Чудех се откъде ги намират тези, а се оказа , че на челото им трбвало да пише ПОЧТЕН и всички проблеми се решават! Българинът така ще страда след някой и и друг месец, че Жан Виденовата зима ще му се види хубава приказка!
31
7
 
19
 
! Отговори
ВъZраждане на СССР преди 1 година
До края на лятото Руската рубла ще се изравни с еврото!! На курс 1 рубла за 1 евро!!
30
6
 
23
 
! Отговори
L. преди 1 година
Цената на рублата си се върна на обичайното ниво след полудяването й от началото на войната. Риск не виждам никакъв. Освен ако "нормалната" цена не е била натискана умишлено от Запада за да има комфортно евтин газ.
29
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поканете в тази програма Херо Мустафа и да става ясно най-накрая кво ще купуваме и от кой... Стига с тея говорители.
28
3
 
31
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Какво го бърка този курса на рублата? Колко пъти ще им се разяснява схемата? Плащаш си газта в долари или евро в Газпромбнак, постъпят ли тия долари или евро там, се смята, че си платил. След това по какви курсове си обменя банката доларите и еврото в рубли не те интересува. Трябва да платиш 100 евро, плащаш ги и това е. точка. Казва колко е цената на тръбният газ, а на втечнения защо не каже?
27
4
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Още пророк Сашка Васева изпя навремето: Слушай, слушай, слушай скъпи моята молба: Тази вечер, тази вечер да се нАпия. Припев: Левовете в рубли сменям аз, вино за да пия в този час. Рублите стават, левовете не. Аз ще се напия с рублите поне. Левовете в рубли сменям аз, вино за да пия в този час. Рубличките стават, левовете не. Нямаш мили, нямаш мили, нямаш ти пари. Нямаш мили, нямаш мили, евро - рубли. Стана страшно, стана мрачно нямаш ли пари, а да пия и да пия цял ден не върви :))))
26
2
 
15
 
! Отговори
dmx преди 1 година
Не разбрах как точно влияят курсовите разлики върху риска. Съмнявам се, че ще трябва се плаща по курса от миналия месец
25
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още има наивници и тро_лове които повтарят, че курса на рублата има значение при плащането на газа. Ние плащаме в евро, защото такъв е договора, а после на какъв курс се обменя еврото в рубли касае само Русия. Разликата е, че Запада не може да блокира тези сметки т.е. да получава газа безплатно. После се чудим защо политиците така лъжат хората. Ами защото повечето хора са про_сти.
24
4
 
18
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЗА ПЪРВИТЕ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА НА 2022 РУСИЯ ИМА 100 000 000 000 ДОЛАРА ПОВЕЧЕ ПРИХОДИ В СРАВНЕНИЕ С 1-4 МЕСЕЦ НА 2021 !!! НАМАЛЕНИЕ НА ИЗНОСА С % 16 Е НИЩО В СРАВНЕНИЕ С УВЕЛИЧЕНИ ЦЕНИ С 60 % !!! 800 МИЛИОНА САНКЦИОНИРАТ РУСИЯ , А 7 МИЛИАРДА ГИ ПОДКРЕПЯТ !!!
23
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Германия, Италия, Унгария, Австрия, Словакия риск няма.
22
6
 
20
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Ха ха ха ха. Риска е огромен от простаци като вас
21
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече месец Просия ни е спряла газа от къде се снабдяваме с газ?Явно си може без,, Гъзпром".
20
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати нелицеприятния тип. Пък краварте няма опасност да ти наложат санкции, ако не гониш техните интереси, а не своите.
19
6
 
31
 
! Отговори
Зайо Байо преди 1 година
Е този зам. министър не разбра ли че курса на рублата няма отношение към плащането!? Плаща се сумата която е по договор и във валутата по договор - превалутирането нас не ни касае по какъв курс става. Този господин или е крайно невеж или лъже безсрамно. Което и от двете да е говори изключително зле за нашата администрация.
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Русия е по-добре да има санкции. Ресурсите им или ще останат при тях самите или ще отидат в посока Китай. При всички положения ще е по-добре да не дават нищичко на Е.С. Мисля, че в 21ви век всеки дори и в квартала пред блока може да разглоби и сглоби немски автомобил или да изпържи картофи тип Макдоналдс. Руснаците отдавна имат технологията на най-скъпоценното, което може да им предложи Запада... Рецептата за Кока Кола! че и няколко завода, които я произвеждат.
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз дали си говори с Кико Харварда? :)))? Продавача на пасти, друго ни обясняваше...
16
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи , ако се плаща в инфлационни краварски долари риска е по малък ?
15
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много папагали се навъдиха в България, с цел да ни убеждават за чуждите интереси а не за нашите.