Петков: Трябва да сме горди с позицията на България пред Русия

Той обяви, че решението за РСМ ще се вземе само при пълно съгласие
Обновена: 23 май 2022 15:33 | 23 май 2022 15:33, Росен Стойчев
468
Петков: Трябва да сме горди с позицията на България пред Русия
Снимка: БГНЕС

"Невинаги България е държава, която следва добри или лоши практики. Понякога може да сме и лидери". Това обяви българският премиер Кирил Петков пред БНТ.

Премиерът коментира и решението на Италия и Германия да се съобразят с предложения от Русия модел на плащане на газовите доставки.

Още по темата
Той изтъкна, че според него трябва да сме горди от позицията, която сме заели пред "Газпром", отхвърляйки руския модел на плащане, особено при положение че е намерена по-евтина алтернатива.

След аудиенцията при папа Франциск Кирил Петков заяви, че той е подкрепил работата на правителството и е определил пътя, поет от него за правилен.

"Корупцията е болест и той много вярва, че младите политици помагат да се изтръгва тази болест. И затова поздрави българското правителство, че това е наша основна цел. Каза, че трябва да продължим това дело. Второто съобщение беше, че в безпрецедентна световна криза и такава висока инфлация е много важно да се срещаме с хората и да обясним, че правим всичко възможно, но има и икономически фактори, които не са функция само на правителството", добави Петков.

Премиерът обяви, че за отпадане на ветото за начало на преговори за ЕС на Северна Македония може да се говори само, когато МВнР представи последните резултати по прогреса между двете страни, ние се съберем на КСНС и ги обсъдим, включително с опозицията и представители на службите, обединим се около тях и после по въпроса се произнесе и парламента. "

 "Това може да стане само, когато всички сме се обединили и дискутирали, тогава ще можем да направим тази стъпка. Иначе всичко друго се използва за вътрешнополитически цели. За някои неща има ясни червени линии, които трябва да съществуват - като темата за корупция. Но за национален въпрос като този, той е толкова важен, че никой няма право самостоятелно да го прави. Трябва да има общо съгласие и дори коалицията не е достатъчна, за да промени нещо в позицията на България. Трябва широк консенсус, който включва коалицията и части от опозицията." - заяви Петков.

По повод призива му президентът да за свиква КСНС за Северна Македония, Петков коментира, че са изминали 6 месеца от предишния консултативен съвет, през които са се натрупали много фактори.

 "Няма по-подходящ формат да се съберем всички на масата, да обсъдим всичко, което се е случило и да заемем обща позиция. Защото всички сме в една лодка и ако не действаме заедно, това не ни прави по-силни, а по-слаби.", коментира Петков.

Във връзка с предстоящата му среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Петков коментира, че е много важно конструктивният диалог да продължи.

"Въпреки че има много сили от двете страни на границата, които се опитват да изкарат извън констуктивността този диалог, ние трябва да го поддържаме такъв."- изтъкна той

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


468
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украинската армия нанася загуби на руските нашественици в жива сила и техника.Така за един ден военнослужещите от групировката на Съвместните сили унищожиха: 8 танка; 22 единици бойни бронирани машини; 1 вражеско превозно средство.
304
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ще гласувам за него.
303
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кое да сме горди?Срам ме е ,че гласувах за теб.
302
2
 
29
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
До Киро е срам! и да си спомним за случая с моряците-всеки час ,следим ситуацията на 3 часа,WTF,такава словесна безпомощност имат само укрите и хохлите
301
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Цената на газа от щатите се определя на пазарен принцип. Представете си , че има доста гламави главоци в Европа като нашите и поръчват големи количества. Цената автоматично се вдига , та може и двойно и тогава започваме да си хапем задните части , че сме претаковани. "Ум царува ,ум робува, ум патки пасе" Лошо е , че сме във втората и третата част от пословицата. Но не се отнася за хората, които са се разминали с Харвард.
300
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо, ти си в паралелна реалност!
299
2
 
38
 
! Отговори
Хитрецът е захлебил преди 1 година
Играе си ролята, паразитира на гърба на народа...*** народ, слаба държава! Като си гледаме премиера, да си знаем що за стока сме...
298
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***,спри да се друсаш
297
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КИРЛИВ,НИКЪДЕ НЕ Е КАЗАНО,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТОЛКОВА "УМНИ" КАТО ТЕБ.ЕГАТИ ШУШУМИГАТА СИ
296
0
 
25
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Българи защо гласувахте за тези разрушихте насила държавицата ни сега скоро оправия няма да има кризи инфлация война пандемии и тези крадци защо българи сами срутихте страната си не наказахте Борисов А себе си дали го разбирате и най вече няма и читави политици които да управляват тук защото всичко е ограбено саботирано и Европа пари на тези няма да даде справка планът е върнат къде е хвалбата от Киро Урсула та Урсула лъжи лъжи лъжи
295
1
 
18
 
! Отговори
ДРБ преди 1 година
Каквото кажеш Кир Чо, само насрочи визитацията и сички ще сме там! Аааа манифестацията, чакай че се обърках бък и българския ми е като твоя
294
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире, чакаме корабите дето ги договори! Ще ти обадим колко сме горди!
293
2
 
34
 
! Отговори
в Полша преди 1 година
миналата седница жидо-укропите хванали полско момиче за да го изнасилват, някакъв поляк се опитал да я защити и жидо-укропите го наръгали с ножове - беше толкова голям скандал че про-американките Полски марионетки не успяха да го потулят. Цяла Полша е облепена с плакати на които на украйнски пише: "тук ти си гост !" ....целия свят разбра що за урроди са това жидо-укропите
292
0
 
32
 
! Отговори
Киро е срам! преди 1 година
Киро щял да води конструктивен диалог с Ковачевски. Първо - Киро не владее български език. "Куролация", "алангро", "политическа вихрушка" вместо "върхушка"... Ще кажете - ама той за сметка на това владее английски. Ами не, и английският му е кошмарен - може да се провери в ютюб. Този човек просто не може да говори. Второ - Киро е гол и бос по история (боя се - и по география). Трето - Киро идея си няма от дипломация. Е, такъв пишман политик може ли да води "конструктивен диалог"?
291
1
 
25
 
! Отговори
Кирчо папагала ! преди 1 година
Наведи се повече и може да ти излезе късмета , ама не от Руснаците , а от твойта хомо-дружинка !
290
1
 
24
 
! Отговори
ники преди 1 година
западна европа взимала скъп руски газ а ние ВТЕ4НЕН евтин Петков не вижда ли 4е всеки се спасява по едини4но в Европа!
289
1
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Така, така.... Е ся всички дето гласувахте за Рундю, БСП и ПП ще го ядете големия :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
288
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бъдем горди,но бедни като църковни мишки и да не можем да свържем двата края.Така ли Кириле?
287
4
 
35
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
Да подкрепяш фашагите от "Азов" и да плюеш ежедневно срещу Русия е голам позор за България!Тоя момък е грешно възпитан и полуобразован!Да осъждаш вярата на българина православието , защото ни сродявало с Русия е връх на наглостта!Кой си ти бре Кире простовато че да осъждат вярата ни?
286
2
 
15
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
До Анонимен 292 такива измислени "мениджъри","брокери","IT спецове" дето и една крушка не могат да сменят съм се нагледал.пълни ка..ти сте,но с голямо "его",то затова сме и на този хал,специалисти в България няма,само *** и мрънкалници,от които нищо не става.