Петков: Трябва да сме горди с позицията на България пред Русия

Той обяви, че решението за РСМ ще се вземе само при пълно съгласие
Обновена: 23 май 2022 15:33 | 23 май 2022 15:33, Росен Стойчев
468
Петков: Трябва да сме горди с позицията на България пред Русия
Снимка: БГНЕС

"Невинаги България е държава, която следва добри или лоши практики. Понякога може да сме и лидери". Това обяви българският премиер Кирил Петков пред БНТ.

Премиерът коментира и решението на Италия и Германия да се съобразят с предложения от Русия модел на плащане на газовите доставки.

Още по темата
Той изтъкна, че според него трябва да сме горди от позицията, която сме заели пред "Газпром", отхвърляйки руския модел на плащане, особено при положение че е намерена по-евтина алтернатива.

След аудиенцията при папа Франциск Кирил Петков заяви, че той е подкрепил работата на правителството и е определил пътя, поет от него за правилен.

"Корупцията е болест и той много вярва, че младите политици помагат да се изтръгва тази болест. И затова поздрави българското правителство, че това е наша основна цел. Каза, че трябва да продължим това дело. Второто съобщение беше, че в безпрецедентна световна криза и такава висока инфлация е много важно да се срещаме с хората и да обясним, че правим всичко възможно, но има и икономически фактори, които не са функция само на правителството", добави Петков.

Премиерът обяви, че за отпадане на ветото за начало на преговори за ЕС на Северна Македония може да се говори само, когато МВнР представи последните резултати по прогреса между двете страни, ние се съберем на КСНС и ги обсъдим, включително с опозицията и представители на службите, обединим се около тях и после по въпроса се произнесе и парламента. "

 "Това може да стане само, когато всички сме се обединили и дискутирали, тогава ще можем да направим тази стъпка. Иначе всичко друго се използва за вътрешнополитически цели. За някои неща има ясни червени линии, които трябва да съществуват - като темата за корупция. Но за национален въпрос като този, той е толкова важен, че никой няма право самостоятелно да го прави. Трябва да има общо съгласие и дори коалицията не е достатъчна, за да промени нещо в позицията на България. Трябва широк консенсус, който включва коалицията и части от опозицията." - заяви Петков.

По повод призива му президентът да за свиква КСНС за Северна Македония, Петков коментира, че са изминали 6 месеца от предишния консултативен съвет, през които са се натрупали много фактори.

 "Няма по-подходящ формат да се съберем всички на масата, да обсъдим всичко, което се е случило и да заемем обща позиция. Защото всички сме в една лодка и ако не действаме заедно, това не ни прави по-силни, а по-слаби.", коментира Петков.

Във връзка с предстоящата му среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Петков коментира, че е много важно конструктивният диалог да продължи.

"Въпреки че има много сили от двете страни на границата, които се опитват да изкарат извън констуктивността този диалог, ние трябва да го поддържаме такъв."- изтъкна той

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


468
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този с всяко изказване прави нов рекорд на ***
284
0
 
26
 
! Отговори
Трескача преди 1 година
Да го натрескам на теб и на всички дето гласуваха за теб и оня твоя пульо!
283
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мого *** кефи тоз неандерталец. Къв портрет подари на папи само муйахахаха
282
1
 
31
 
! Отговори
Киро кривата джука преди 1 година
Марляк, за кой отговаряш бе? За 5% измити мозъци? Бегай си, че скоро ще бъдеш изметен мундил см.от.ан!
281
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петкан е фашага.
280
1
 
18
 
! Отговори
Мехмедов преди 1 година
Ноо тъпо, ве!
279
1
 
16
 
! Отговори
вече не е смешно преди 1 година
Кики не престава да лъготи. Путин му пратил 3 ракети, докато Кики беше в Украйна, ама ракетите не улучили наш Кики, а улучили блок... За "великата" 8-секундна среща с Байдън, на която били обсъждани сума ти неща... няма нужда от коментар - горкият Байдън изобщо не разбра кое е това същество, което му досажда. Сега намерил наш Кики 2 (два!) танкера "евтин" газ, и танкерите сега чакат "мозъчния тръст" на ПП да се сети как газът ще стигне до България, щото това не е като да разтоварваш банани...
278
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да сме толкова засрамени че си на власт
277
4
 
17
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Този е толкова глупав, че не осъзнава какъв *** е.
276
1
 
17
 
! Отговори
Iv преди 1 година
Нормални хора не останаха ли? Какво общо има Путин или РФ с издънките на този г.л.у.п.а.к? Да, вероятно някои ще се облажат, ама ако си направят труда да си отворят очите ще разберат, че при такава "политика" така наречените аутсайдери са почти цялото население на страната. На 292 мога само да пожелая да си харчи с кеф парите. Извън страната. Родината ни няма нужда от такива като него. Един Петков ни стига
275
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро е инсталиран за да докара страната след няколко години до дефолт. Сега взема заеми, разрушава икономиката, а като дойде време да се връщат него няма да го има. Ще си харчи милиардите, а на нас тежко ни.
274
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашистите си искат парцуцата и на маса. Големите патриоти с руски знамена и нищо повече. Искат развитие ама ако може нищо да не се променя. Е как става тая работа? Хвърлят си *** където им падне, после вика "ама Държавата". .... "Мръсотия, мизерия". В путинофилската глава логика няма
273
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Qanon - това, че ти и още 10 на процента аутсайдери "нямате полза" се дължи на факта, че сте тотална фира. Това, че вместо да бачкате по цял ден смучете бира, люпите семе и бистрите "световната политика" не значи, че ви е виновен ЕС или НАТО. И при Путин все ще сте същите кю/спета. Само дето искате да завлечете и останалите със себе си. Е, познай - просто няма да стане.
272
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската газ е политика .Кога стане бизнес се обадете да си купим.
271
11
 
5
 
! Отговори
ПУТИН НИ Е ВРАГ преди 1 година
Сам си го призна. Не го жалете
270
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До варвари - в този случай, и ти ще носиш къшей хляб за 10 лева в студената панелка. Е, може би и по малко, щото копуйките на Митрофанова съвсем не стигат. Победата на Русия дълго ще я чакаш. И не внушавай сега както ти нашепва Митрофанова, че украинците имат за основна цел да изкарат България от ЕС за да влязат те. Това не е просто тапо - нелепо е! Въобще, комунистическите т/паци личите от километри. Гледам, вече 11 твой колеги са те харесали.
269
1
 
21
 
! Отговори
Season in the Abyss преди 1 година
Канадския гражданин да не говори от мое име. Аз съм благодарен на руския народ за освобождението ни от турско робство. Друго, защо вече почти месец не казва какви цени е договорил с другите, видяхме само едно 14 % увеличение на топлата вода и парното. Да ви кажа и друго, ако си направите сметка за целогодишното потребление към ТЕЦ (няма значение от кой град сте), топлата вода е повече от парното. Какво става със сградната инсталация, нали ЕС каза, че е незаконна ???? Да милея за тиквата, УЖАС !
268
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 284 Саже една Македония , Румъния и Гърция са го направили преди нас. И си правят парите, ние тук сме по-католици от папата.
267
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом ПИКливата медия ГРОБ -СДС реват значи сме на прав път.
266
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДОЛУ ИЗТОЧНАТА *** ! ЩЕ СЕ СПРАВИМ БЕЗ РУСКА ГАЗ!