Петков: Трябва да сме горди с позицията на България пред Русия

Той обяви, че решението за РСМ ще се вземе само при пълно съгласие
Обновена: 23 май 2022 15:33 | 23 май 2022 15:33, Росен Стойчев
468
Петков: Трябва да сме горди с позицията на България пред Русия
Снимка: БГНЕС

"Невинаги България е държава, която следва добри или лоши практики. Понякога може да сме и лидери". Това обяви българският премиер Кирил Петков пред БНТ.

Премиерът коментира и решението на Италия и Германия да се съобразят с предложения от Русия модел на плащане на газовите доставки.

Още по темата
Той изтъкна, че според него трябва да сме горди от позицията, която сме заели пред "Газпром", отхвърляйки руския модел на плащане, особено при положение че е намерена по-евтина алтернатива.

След аудиенцията при папа Франциск Кирил Петков заяви, че той е подкрепил работата на правителството и е определил пътя, поет от него за правилен.

"Корупцията е болест и той много вярва, че младите политици помагат да се изтръгва тази болест. И затова поздрави българското правителство, че това е наша основна цел. Каза, че трябва да продължим това дело. Второто съобщение беше, че в безпрецедентна световна криза и такава висока инфлация е много важно да се срещаме с хората и да обясним, че правим всичко възможно, но има и икономически фактори, които не са функция само на правителството", добави Петков.

Премиерът обяви, че за отпадане на ветото за начало на преговори за ЕС на Северна Македония може да се говори само, когато МВнР представи последните резултати по прогреса между двете страни, ние се съберем на КСНС и ги обсъдим, включително с опозицията и представители на службите, обединим се около тях и после по въпроса се произнесе и парламента. "

 "Това може да стане само, когато всички сме се обединили и дискутирали, тогава ще можем да направим тази стъпка. Иначе всичко друго се използва за вътрешнополитически цели. За някои неща има ясни червени линии, които трябва да съществуват - като темата за корупция. Но за национален въпрос като този, той е толкова важен, че никой няма право самостоятелно да го прави. Трябва да има общо съгласие и дори коалицията не е достатъчна, за да промени нещо в позицията на България. Трябва широк консенсус, който включва коалицията и части от опозицията." - заяви Петков.

По повод призива му президентът да за свиква КСНС за Северна Македония, Петков коментира, че са изминали 6 месеца от предишния консултативен съвет, през които са се натрупали много фактори.

 "Няма по-подходящ формат да се съберем всички на масата, да обсъдим всичко, което се е случило и да заемем обща позиция. Защото всички сме в една лодка и ако не действаме заедно, това не ни прави по-силни, а по-слаби.", коментира Петков.

Във връзка с предстоящата му среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Петков коментира, че е много важно конструктивният диалог да продължи.

"Въпреки че има много сили от двете страни на границата, които се опитват да изкарат извън констуктивността този диалог, ние трябва да го поддържаме такъв."- изтъкна той

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


468
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Когато декриминализирате употребата на канабис както е зад океана и в западна Европа" - че тук, ако легализират тревата, кой ще ходи да учи и живее в Холандия бе мющюк. Още малко ще поискаш и заплата като в Швеция? Май не разбираш, че България е колония на Европейския съюз и НАТО? Марихуаната е нелегална не от комунистическо време, а от 2004та когато НАТО стъпват в България. Всички в съюза имат права и отговорности. На запад са правата на изток в колониите - отговорности.
264
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много си ***, Кире
263
5
 
1
 
! Отговори
Bob Marley преди 1 година
До 272 Най-лесния начин да придърпаш млади хора, защото могат да избират. Докато в комунистическите демокрации имаш избор да употребяваш алкохол и цигари. Не им се иска на *** да съпоставят тревата с алкохола и цигарите. Най-лесно е да им лепнем етикета "наркомани".А същия който нарича любителите на канабис,не може без цигари и кафе и не пропуска почивни дни да се насвини от пиене
262
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво сте ревнали за тая руска газ? Мирише ви на самагон предатели.Вашето време приключва хахахах
261
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Бойко и Коцето и Каракачанов и Нинова скоро ще развеят Европейското знаме.Е ДПС ще си вее турското то е ясно.
260
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
do 273: E nema shto i tova ako e jivot
259
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по далече от калная колхоза,толкова по добре. Коя държава близка до чукча е просперирала ФАКТ
258
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиквата диверсифицираше газа като ходеше да ближе подметките на диктатора Путин с кученце подарък
257
2
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
***, по-***, най-***, Киро ***
256
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С вас сме г-н Петков, лека полека ще се очистим от руските путлерски ***, колкото и да беснеят по форумите
255
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по далече от Русия толкова по добре се живее.
254
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Bob Marley - не обиждай комунистите. По тяхно време тревата е легална. Криминализират я задокеанските мошеници за да могат да контролират търговията, а с нея и МВР-то. Канабиса е легален на запад, за да може стотици хиляди хора от източна Европа, още докато са 18-25 годишни да заминават разсърдени на "собствените си държави" на запад и да търсят "свобода" и "права". Марихуаната е наркотика на работническата класа и е най-лесния начин да си набавяш "зависими към парите" хора.
253
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро станал фермер и решил да отглежда прасета. Горд от добрите резултати, които успял да постигне той се снимал с любимите си прасета и публикувал снимката си във Фейсбук :- Това в средата съм аз!
252
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
koro,ne se repchi za smetka na stradanieto na balgarite
251
4
 
15
 
! Отговори
Илиев преди 1 година
В Европа,дори и зад Континента,няма човек на висок държавнически пост,да се държи както "нашият" премиер,който е побеснял с неговата омраза към Русия,една славянска близка нам държава. Аз гледам реално на процесите от различно естество в живота ни.Любовта на премиерът към съседката ни Македония,голямата загриженост за бъдещето на Украйна,неистовата омраза към Вл.Путин и Русия,ето това идва в по-вече на обикновените българи,които по моему,вече имат своя гледна точа,ако изборите за 48-НС,са утре!
250
6
 
12
 
! Отговори
Поправи се Кире преди 1 година
Не бе трябва да сме горди като народ с това, че ще те изритаме подлого.
249
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кога някв 30 години имигрант (дето баща му е крал и изнасял пари от България по време на приватизацията) събрал гласовете на 20% от пълнолетните при 40% избирателна активност е "позицията на България"? Или тоя *** забрави, че ония 8% не гласуваха ЗА него, а ПРОТИВ Тиквун? Ето заради това драги съграждани се гласува ЗА, а не против. И като нямате ЗА по-добре не гласувайте. Когато народа научи разликата между задължителен и препоръчителен референдум ще разбере и ползите от не-гласуването.
248
0
 
3
 
! Отговори
Bob Marley преди 1 година
Когато декриминализирате употребата на канабис както е зад океана и в западна Европа. Когато позволите медицинския канабис както е в почти цяла Европа, включително Румъния и Гърция, та дори. и Македония. Тогава ви говорете какви "демократи" сте. Иначе си оставате маскирани комунисти
247
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ванга е казала никога срещу Рудия и аз й вярвам повече отколкото на Петков
246
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
направи референдум и питай хората, а не взимай индивидуални решения