Радев за искането да свика КСНС: Първо искам да чуя премиера

Ако се търси широк национален консенсус за РСМ, такъв има и е силно изразен
Обновена: 23 май 2022 17:48 | 23 май 2022 12:48, Елка Василева
87
Радев за искането да свика КСНС: Първо искам да чуя премиера
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че иска да чуе премиера Кирил Петков по въпросите, свързани със Северна Македония. Държавният глава не отговори конкретно дали ще свика КСНС, каквото искане отправи министър-председателят миналата седмица.

Още по темата
"КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония, то такъв не само че има, но той е и силно изразен и би следвало управляващите да са наясно с него. Ако целта е подпомагане на диалога в рамките на самата коалиция и той е нарушен по някакви причини, то трябва ясно да се каже какви са причините за това. Има ли прогрес в Република Северна Македония по договора и има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори? По този въпрос трябва да чуя първо министър-председателя."

Така президентът Румен Радев коментира призивът на премиера Кирил Петков да свика Консултативен съвет по национална сигурност по темата за отношенията с Република Северна Македония.

Президентът изтъкна, че колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в Република Северна Македония, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията спрямо югозападната ни съседка.

"България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението и се надявам този баланс да бъде възобновен. Бъдете сигурни, че ще продължа да правя най-доброто за България – да отстоявам нашата история и култура, правата на македонските българи, да отстояваме ценностите на ЕС и да продължим да работим, така че братята ни в Република Северна Македония да получат гаранции за устойчив и необратим процес на интеграция и по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало. Най-сетне политиците там да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за така мечтаното членство в ЕС," каза още Радев.

Какво казаха Радев и Петков по темата за Северна Македония вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиквата е престъпник и мястото му е в затвора!
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фатмакa и Простото не са добри хора, а мбоклици
35
0
 
1
 
! Отговори
Ало, да? преди 1 година
Лельо Ванче, Марин вкъщи ли си е? Не съм сигурна, ела с колелото и провери. - Май това и ще направя
34
16
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Радев е добър човек.А Петков не е добър човек.
33
10
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
и нещо друго,щот са кавардисах:..-Ей,ПРОООООСТАЧЕТА,лаете "рундо-мундьо" но и на малкия му пръст вода не можете да сипете !.../От къде са пръквате такиваотрепки ? /
32
7
 
22
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Радев: Правителството да не взима решения под натиска на улицата и протестите. Туй ти ли го казваш ве хубавец,ами кой си вдигна юмрука и изкара безделниците по улиците да протестират и да съборят правителството преди 2 години,значи Борисов трябваше да се съобрази с протестите,а сега да не се поддават на натиск.
31
11
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен..смееешко,президента НЕ Е "обединител на нацията" !!!!...Той ОЛИЦЕТВОРЯВА единството на нацията!!...Да бе прочел барем какво пише в Конституцията бе!...А когато в нацията се вихрят "орел,рак и щука",как може президента да ги "обедини" ?...Това не е като да дресираш лъвове и тигри с бича..
30
4
 
18
 
! Отговори
перко преди 1 година
МУТРИ ВЪН! НАРОДЕ ДОБРЕ ЛИ ЖИВЕЕШ? СЪБУДИ СЕ ОТ ДЪЛБОКИЯТ СЪН!! !
29
10
 
12
 
! Отговори
Анониме преди 1 година
Г-н Президент, на теб разчитаме за отстояване на българските интереси, а и за историческата истина!Видно, премиерът беше доста стресиран, когато отправяше апел за КСНС, което недвусмислено говори, че е поемал ангажименти и сега иска, чрез ново решение на КСНС да прикрие собствената си немощ да отстоява позицията на България!
28
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска да го чуе, за да се посмее на неграмотното му бръщолевене. Разбирам го. И аз гледам клипчета с изказванията на премиера и се смея. Трябвало е да стане комик..
27
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България - президенска република!! Румен Радев президент с доживотен мандат!! Двупартиен парламент!!
26
2
 
17
 
! Отговори
ами сега преди 1 година
измислената коалиция и фигурантите са в пълен шашинг :)
25
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президента не трябва ли да е обединител на нацията?Да е един вид националист,да защитава българите и България!А нашия рундьо е отявлен русофил и путинофил.Това си е предателство спрямо българите.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахаха
23
6
 
13
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
А ся де. Ей АМЕБА РАДЕВ, ТИ НЕ НАЗНАЧИ ЛИ ПЕТКОВ ЗА ПРЕМИЕР?ПП НЕ Е ЛИ ТВОЯТА ПАРТИЯ, АМИ ДРУГИЯ ГЪЛЪБ ДЕТО ИДВА ЯНЕВ, АМИ ОТРОВНИТЕ???КАКВАТО ПРЪЙДНЯ ПУСНЕШ И ВСЕ ФЪШТИ И ФИЮЮЮ НЯМА Я...ОБАЧЕ ТИ СА НАКРАДЕ ЛЬОНГУР ТАКЪВ
22
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва за забраним БКП, ***, ИмаТакиваТъпири, ДъПъСъ !!! И да сменим резидента с истински про-европеец!
21
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този пРезидент е супер вреден за България, трябва да изчистим всички *** или нищо добро не ни чака...
20
5
 
19
 
! Отговори
Ива преди 1 година
Не..го .дни .к!Искал да чуе Киро лъжец?!И какво по точно искаш да чуеш бе?Ти чу ,а и знаеше ,че е с двойно гражданство но това не ти попречи да му се възхищаваш и да го натресеш с измама да управлява Импийчмънт бе, срам и позор си ти натресен от ченгета
19
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типично по кремълски се изрази президентино
18
15
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Само глад за гласувалите за БСП и Рундю. Само от това разбират. Руския комунизъм само с глад се лекува.