Радев за искането да свика КСНС: Първо искам да чуя премиера

Ако се търси широк национален консенсус за РСМ, такъв има и е силно изразен
Обновена: 23 май 2022 17:48 | 23 май 2022 12:48, Елка Василева
87
Радев за искането да свика КСНС: Първо искам да чуя премиера
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че иска да чуе премиера Кирил Петков по въпросите, свързани със Северна Македония. Държавният глава не отговори конкретно дали ще свика КСНС, каквото искане отправи министър-председателят миналата седмица.

Още по темата
"КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония, то такъв не само че има, но той е и силно изразен и би следвало управляващите да са наясно с него. Ако целта е подпомагане на диалога в рамките на самата коалиция и той е нарушен по някакви причини, то трябва ясно да се каже какви са причините за това. Има ли прогрес в Република Северна Македония по договора и има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори? По този въпрос трябва да чуя първо министър-председателя."

Така президентът Румен Радев коментира призивът на премиера Кирил Петков да свика Консултативен съвет по национална сигурност по темата за отношенията с Република Северна Македония.

Президентът изтъкна, че колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в Република Северна Македония, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията спрямо югозападната ни съседка.

"България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението и се надявам този баланс да бъде възобновен. Бъдете сигурни, че ще продължа да правя най-доброто за България – да отстоявам нашата история и култура, правата на македонските българи, да отстояваме ценностите на ЕС и да продължим да работим, така че братята ни в Република Северна Македония да получат гаранции за устойчив и необратим процес на интеграция и по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало. Най-сетне политиците там да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за така мечтаното членство в ЕС," каза още Радев.

Какво казаха Радев и Петков по темата за Северна Македония вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
21
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
от години съм декларирал БЕЗУСЛОВНАТА си подкрепа за президента Радев..За това и не следя изявите му..Но всеки път ,когато прочета материал за него се убеждавам,че госин Президента ни Радев е едно много приятно изключение!..Спокоен,логичен,винаги адекватен,говорещ ясно и разбираемо...Дано да не спре активността си след изтичане на мандата му !
16
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А где е Дундьо от Банкя ?
15
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чорапа който загроби България за 100 години напред! Вдигни юмрук чорапе и оправи всички кризи които ни докара. А корнела да върне накрадените милиарди. Чорапе, твойте хора защо превърнаха магистрала Хемус в изоставен строеж? А заделените пари за довършването и, кой окраде?
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултатите от ЕС и НАТО все повече се НЕ виждат , от това спечелиха депутатите , ромите , политиците , управляващите и двата вида бежанци ,... за народа ---БЕДНОТИЯ И СКЪПОТИЯ , НАЙНИСКИ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ .... ФОРМУЛАТА НЕ РА-БО-ТИ !
13
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски смърдух, вън!
12
6
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Рундю....ха ха ха))))У бряяя....айдяя....рундююБажнак пусни чалгията - бас мечо бас, рундю на бас
11
19
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ !!! БРАВО !!!
10
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да чуем Премиера '',... ПремиерЪ не е за слушане ВЕЧЕ !
9
13
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Възраждане.....напускане на ЕС и НАТО............ Хахахахааа, а червената пияна армия на Дунав и ТКЗС не щеш ли? Ай сиктир, аман от руски и/диоти!!!
8
7
 
18
 
! Отговори
абе преди 1 година
киро нали за това ходи при бай дънчо, какво се прави на ощипана мома - само че народа през носа ще ти го изкара
7
27
 
18
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Радев най-добре организираи национален референдум за напускане на ЕС и НАТО!! Това искат 80% от Българите!!
6
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро е пътник коквото откраднаха с Асенчо това е , ще им стигне до пенсия
5
18
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Рундю е отврат. Като го пуснат по ТВ и сменям канала. Няма такъв мр/ъсник в БГ.
4
21
 
16
 
! Отговори
Dior преди 1 година
Респект. Президент Радев
3
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фатмакфюрерът ще провъзгласи окончателното решение на македонския проблем - шкемберайхсмаршал Гьоринг ще изпрати парашутната си дивизия СС Убергащи да завладеят Македония!
2
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъдро и премерено изказване. Единственият останал политик в подобието на държава.
1
12
 
13
 
! Отговори
taschunka witko преди 1 година
Да му издърпа ушите