Радев за искането да свика КСНС: Първо искам да чуя премиера

Ако се търси широк национален консенсус за РСМ, такъв има и е силно изразен
Обновена: 23 май 2022 17:48 | 23 май 2022 12:48, Елка Василева
87
Радев за искането да свика КСНС: Първо искам да чуя премиера
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че иска да чуе премиера Кирил Петков по въпросите, свързани със Северна Македония. Държавният глава не отговори конкретно дали ще свика КСНС, каквото искане отправи министър-председателят миналата седмица.

Още по темата
"КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония, то такъв не само че има, но той е и силно изразен и би следвало управляващите да са наясно с него. Ако целта е подпомагане на диалога в рамките на самата коалиция и той е нарушен по някакви причини, то трябва ясно да се каже какви са причините за това. Има ли прогрес в Република Северна Македония по договора и има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори? По този въпрос трябва да чуя първо министър-председателя."

Така президентът Румен Радев коментира призивът на премиера Кирил Петков да свика Консултативен съвет по национална сигурност по темата за отношенията с Република Северна Македония.

Президентът изтъкна, че колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в Република Северна Македония, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията спрямо югозападната ни съседка.

"България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението и се надявам този баланс да бъде възобновен. Бъдете сигурни, че ще продължа да правя най-доброто за България – да отстоявам нашата история и култура, правата на македонските българи, да отстояваме ценностите на ЕС и да продължим да работим, така че братята ни в Република Северна Македония да получат гаранции за устойчив и необратим процес на интеграция и по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало. Най-сетне политиците там да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за така мечтаното членство в ЕС," каза още Радев.

Какво казаха Радев и Петков по темата за Северна Македония вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой си ти,бе, самозабравил се фат_мако? Конституцията чел ли си я? Тук не е Русия и ти не си император Пу_тлер. Като си искал изпълнителнителната власт, да беше си направил политическа кариера, а не да тъпчеш непрекъснато основния закон на България.Той искал да чуел първо премиера - премиерът не ти е подчинен, другарю пРезидент. Ама *** народ е българският - знаехте,че е слуга на Москва и пак го избрахте.5 години нищо съзидателно - и го преизбрахте за сметка на ректора на Софийски университет
76
2
 
9
 
! Отговори
няма как! преди 1 година
Няма как да "чуеш" премиера, понеже тотално оглуша от звучния шамар, който нанесе DW по мазната ти, двулична и коварна физиономия на кремълски слуга и защитник на чудовището, масов убиец и престъпник срещу човечеството, което чудовище все още се крие в Кремъл, ама скоро ще излезе! Възможно е и с краката напред! Понеже украинските тайни служби съобщиха, че срещу началника на нашия червен "натовец" е имало покушение!
75
4
 
7
 
! Отговори
Джентълмен преди 1 година
За смрадев - импийчмънт, за кирчо - оставка!!!
74
15
 
4
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Видяхте ли какъв вой и тревога настана в лагера на парламентарно и извънпарламентарно статукво, когато Петков призова този президент да свиква Съвета!? И не чух и видях някой да коментира защо, аджеба всички така се разтревожиха... Просто се тревожат и критикуват, защото това е удобната позиция, да стоят настрана и да лаят на всяка цена и по всеки повод срещу това наистина различно правителство /премиер/. А воят е засилен, защото с този призив Петков им вменява отговорност, а не само да врякат!
73
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма смисъл да се слуша премиера, той не знае какво говори.
72
2
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
Калянчев каваше плазмодий. И то си.89
71
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев чака Путин да разреши,ГЕРБ и Възраждане също така.
70
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев = Путин .Добре ,че нямаме войска.
69
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милия Радев, на тая снимка има нездрав вид, да го ожали човек, какво си натресе на главата. Да видим финала...
68
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската политика много дълго време е зависима от Путин.Наблюдавайте години назад държанието на политиците ни и ще Ви стане ясно.Бойко,Радев,Параванов,Станишев,Нинова,Каракачанов са с много силна зависимост от Путин.Путин ако се ядоса ще ги разкрие и затова са зависими от него.Но даже да не го направи и на децата в детската градина им е ясно.
67
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е човек на Путин от самолета си личи,същото е видимо за ВМРО,Възраждане,БСП,ИТН и ГЕРБ.Остават независими от Путин ПП и ДБ.А ДПС са много странни по този въпрос.
66
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва да покаже независимостта от Русия и Путин.ЕС и САЩ ги интересува това,а не ветото на Македония.С ветото нашите показват,че са с Путин.А открито го направиха ВМРО,БСП,ИТН и ГЕРБ.Онтересно е защо ДПС не го прави.За тях се знае че е зависима от Ердоган,което индиректно означава Путин.Възраждане и президента са ясни,за тях няма война и Крим е Руски.
65
4
 
16
 
! Отговори
1.1 преди 1 година
Какво има да чува радев, нали той го докара, той го рекламира, той каза, че ако България имала повече министри като Кики-Рики щяла да бъде друга. Само дето не каза друга накъде, май е имал прдвид страна на лъжата и смехориите. Станахме за подигравка на целия свят. И избощо що за гьонсуратлък от страна на радев да се прави на морален съдник и "ни лук ял, ни лук мирисал".
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2001 г. пред Софийския градски съд (СГС) за убийството на Луканов са изправени строителният предприемач Ангел Василев, шофьорът му Юрий Ленев, племенникът му Георги Георгиев-Гопе и украинците Александър Русов и Алексей Кичатов.Кирчо се е забъркал с украинската мафия.Дано не стане като с Луканов.Пак за газ е ставало въпрос тогава.Историята се повтаря.Затова си беше по-добре да си караме по стария начин,за да не ни убиват премиерчето.
63
4
 
7
 
! Отговори
Пирин преди 1 година
Па покани го в кабинета ти, да ти се изпърди звучно в ушите. Белким ти се отпушат !
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е по-зле и от плевнята,оня поне си показваше зависимостите от бабуна.А тоя е прикрит путинист.И работи всячески против България.
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не го интересува правата на българите в Македония. Ветото е оръжие за вътрешните политически борби в България. То и с тази цел беше създадено.
60
0
 
6
 
! Отговори
перко преди 1 година
До 60 Анонимен Таковете бяха от Петър Младенов
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност сетих се за Луканов.Не изкара дълго.Той с танкове пазеше НС,Кирчо с решетки...Една стока са.
58
12
 
3
 
! Отговори
НЕ ВСЕКИ преди 1 година
ЗНАЕ ЩО ЩЕ СЕ ПРЪКНЕ ОТ СЕМЕТО НЕГОВО. ЗА ТОВА НЕ ГОВОРЕТЕ, ЧЕ РАДЕВ Е СБЪРКАЛ. ТО НЕ МОЖЕ ЗА МЕСЕЦ ДВА ДА ИЗБЕРЕШ НАЙ ДОСТОЙНИТЕ. РАДЕВ ДЕЙСТВАЙТЕ И НАПРАВЕТЕ БЪЛГАРИЯ ПО ДОБРА ЗА БЪЛГАРИТЕ. ТИ МОЖЕШ.