Йорданова: Висящите дела няма да се прекратят

Министърът на правосъдието обжалва определение на ВАС
Обновена: 25 май 2022 20:36 | 25 май 2022 19:53, Йоана Цонева
14
Йорданова: Висящите дела няма да се прекратят
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обжалва определението на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС) от 16.05.2021 г. по адм. дело № 3944/2022 г., в частта му, с която е отхвърлил като неоснователна жалбата на министъра на правосъдието против решенията на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 4 април 2022 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. 

С това решение ВСС остави без разглеждане предложението на министъра на правосъдието в частта относно действията и бездействията на Иван Гешев в периода до встъпването му в длъжност „Главен прокурор на Република България“ на 18.12.2019 г. по отношение на случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“, казуса „Жоси“, както и коментарите на Иван Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации.
 
"Вярвам, че Конституционният съд ще разгледа задълбочено въпроса, защото той наистина е важен за конституционния ред в страната. Поддържам тезата, че закриването на спецправосъдието не противоречи на основния закон", заяви по-късно пред БТВ министърът на правосъдието Надежда Йорданова по повод сигнала на главния прокурор до Конституционния съд за закриването на специализираните съд и прокуратура.
 
Тя допълни, че висящите дела няма да се прекратят, а ще продължат да се гледат.
Още по темата
"Дори след закриването на спецправосъдието делата ще продължат да се гледат с принципа за несменяемост, за да не се върнат в начална фаза", увери министър Йорданова.
 
По думите ѝ преназначаването на магистратите – съдии и прокурори – е в компетенциите на Висшия съдебен съвет, тъй като така е по Конституция.
 
По отношение на Закона за КПКОНПИ правосъдният министър призна, че реформата в тази структура се случва по-бавно от очакваното и уточни, че все още се работи по законопроекта, тъй като коалицията е сложна.
 
По време на участието си в предаването Надежда Йорданова обяви, че предстоят промени във висшето образование относно правото. Тя разкри, че една от големите промени ще бъде въвеждането на единен държавен изпит по право след завършване на обучението.
 
"Важно е всички юристи да отговарят на единни стандарти. Изпитът ще бъде един за всички, без значение дали даден студент завършва право в София, Варна или Благоевград. Комисията ще бъде определяна на случаен принцип от министъра на правосъдието", разясни Йорданова.
 
Според нея промените са наложителни, тъй като сама е видяла разликите в това "да учиш право в България и да учиш право в Лондон".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Божков преди 1 година
Абе кво стана с кирчо канадски нали беше станал говорител на божков - да не го е освободил за некадьрност
11
0
 
3
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Божков , бобокови , арабаджиеви си отдьхнаха
10
0
 
2
 
! Отговори
Теди преди 1 година
СВОДНИЧЕСТВОТО Е НЕЗАКОННО В ЦЯЛ СВЯТ
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващите калинки които ще си оттидат като Дългия-оствка!
8
0
 
9
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Поредната калинка на ДБ и Прокопиев, която ще завърши с пълен провал!
7
0
 
9
 
! Отговори
пасарела преди 1 година
Тая е толкова некадърна , а иначе прилежна послушанка на Бойкикиев !! Час по скоро да се маха !! Некомпетентна във всяко отношение !!
6
0
 
9
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Бяха наети от божковистите да свършат тази работа и успяха а вие шарани дето гласувахте за тези как сте божковистите победиха заедно с нулевата корупция и мадуровските машини
5
0
 
9
 
! Отговори
Майора преди 1 година
А секретарката на Пинокио пак се изказа неподготвена! Явно не и отърва или не иска да знае че ЕК ср изказа остро срещу закриването на спец звената както и прокурорите от Снтимафия Италия и останалите прокурори! И ето вече се вижда нарастване на престъпността и отвличанията! Това ли е промяната в интерес на Прокопиев и останалите олигарси?
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази е поредният бушон на Прокопито. Некомпетентентна, но иначе устата .
3
0
 
8
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Какво се случва при смяна на съдия, съдебен заседател ?
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
висящите дела ще продължат да си висят...
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А секретарката на Пинокио се е изказал. Абе къде е Пинокио?