Кирил Петков от Давос: Ако действаме заедно, ще постигнем енергийна независимост

Досега липсваше достатъчно стратегическо мислене, смята премиерът
25 май 2022 18:00, Красимир Ангелов
247
Кирил Петков от Давос: Ако действаме заедно, ще постигнем енергийна независимост
Снимка: МС

Можем да бъдем оптимисти за следващото десетилетие, ако вземем предвид поуките от изминалите 10 години, заяви министър-председателят Кирил Петков в изказването си по време на дискусията "Изгубено десетилетие?" в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос, съобщават от правителствената пресслужба.

Българският премиер посочи, че в годините назад не са направени достатъчно стратегически стъпки, които да не позволят нарастването на зависимостта на Европа от руския газ и които да противодействат на хибридните атаки.

По въпросите на сигурността и отбраната също е липсвало достатъчно стратегическо мислене относно логистиката по източния фланг. Петков посочи и проблема с чуждите агенти, който е особено актуален в България. Според министър-председателя именно всички допуснати пропуски не са дали възможност да има подобаващ отговор на енергийната криза и войната в Украйна.

Още по темата
"Изводът е, че трябва да действаме заедно“, изтъкна Петков и даде пример как в кратки срокове след спирането на доставките от "Газпром" България е успяла да намери алтернативи.

Според премиера оптималното използване на инфраструктурата в региона дава възможност за енергийна диверсификация не само на България, но и на Балканите. Петков акцентира върху значението на това да бъде постигната синергия в региона и да бъдат направени стъпки за повече устойчивост. Като резултат премиерът Петков изрази надежда, че в края на настоящата година България ще бъде независима от руския газ и ще има много по-зелена икономика.

В Давос премиерът Кирил Петков е придружаван от началника на политическия му кабинет и от съветника му по външнополитически въпроси. Годишната среща на Световния икономически форум, която се провежда в периода 22-26 май, преминава под мотото "Историята в повратна точка: правителствени политики и бизнес стратегии".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
2
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Канада, вземи си го този главоч вече. Не се издържа. Каква газ внасяш бе Харварде? Пак руска, ама с надцена. Даже Бойко не му стискаше да ръси такива лъжи.
203
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия не желае да е доставчик а България . Затова го спря газта . Политиците го разбират , но умишлено премълчават за този факт . А истината е , че за да изпълни договора си Русия за Китай , някой трябва да бъдат лишени. Лишените са България и Полша, Финландия, Швеция.
202
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газта се спря от Русия. Това е истината . Русия Не си изпълни договора за плащането. Русия това го направи с цел разединение в ЕС.
201
1
 
6
 
! Отговори
Наш Киря е велик преди 1 година
В понеделник в Брюксела ще изкарам отпреде премиерите на Германия,Австрия,Унгария,Словакия,Гърция...и пред Урсулката ще ги нахокам,ще им тегля конско- ЗАЩО АДЖЕБА ОЩЕ СИ ПОЛУЧАВАТ ГАЗЧИЦАТА от Путлерь,защо подкопават европейското единство?? Ще през жа на Урсульката да ги изключим от ЕС тез гадни предатели..Аз чак до САЩ път да бия сал 2 корабля да докарам,а те се хилят зад гърба ми?? Ааа не може така!
200
1
 
6
 
! Отговори
добре преди 1 година
спряхме газта, спряхме каквото имаме, и сега седнал на седянка да се хвали, да разисква и да философства. Предател!
199
0
 
4
 
! Отговори
КИРО - АНОНИМНИК... преди 1 година
Естествено....... в компания на анонимнички........
198
0
 
8
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
Кирр'Е, чорапе мой, думата "независимост" е ЛИТЕРАТУРНО ПОНЯТИЕ !
197
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия и Италия си купуват руска газ, пък Петков тръгнал да говори "ако действаме заедно". Всяка държава си гледа интереса сама за себе си.
196
1
 
9
 
! Отговори
Че преди 1 година
МНОГО ИДЕЙНА СНИМКА СТЕ СЛОЖИЛИ, но трябваше да я надпишете така: " НЕ БЕЗ ИЗВЕСТНИЯ КИРЕ ЛЪЖАТА ЛЪЖЕ ТРЕ БАБИЧКИ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ "
195
7
 
1
 
! Отговори
САМО КИРЧО преди 1 година
И КОПЕЙКИН ДА ИЗЧЕЗВА
194
0
 
8
 
! Отговори
МАКЕТАТА НА ЕВРОПА преди 1 година
"Звеадният миг" на Кирчо, но само МИГ, КОЙТО СЕ РАЗБИВА В РЕАЛНОСТТА! Страните от ЕС започват да си плащат за газ по схемата на Кремъл, а ние все повече заприличваме на "МАКЕДОНЦИТЕ НА ЕВРОПА" - безсмислено и безрасъдно упорство.
193
7
 
1
 
! Отговори
РАШИЯ преди 1 година
изпада като газов доставчик. ДОЛУ РУСИЯ
192
7
 
1
 
! Отговори
ДЕРУСИФИКАЦИЯ преди 1 година
на България. Русуфили тук нямат думата
191
1
 
11
 
! Отговори
Смешко преди 1 година
БЪЛГАРИЯ ДО ЗИМАТА ЩЕ Е ТОТАЛ ЩЕТА - ДА ВИ 4ЕСТИТО УМНИЦИ !!!!!
190
1
 
6
 
! Отговори
4epa преди 1 година
КИРО - ЗАЕДНОТО !!!!! ВСИ4КИ ЗАЕДНО- А НИЕ ПО ОТЕДЕЛНО !!!! ТОВА МИ ПРИЛИ4А НА ДЕВИЗА НА БКП - ТРЯБВА ВСИ4КИ ДА ДАДЕТЕ !!!!!!!!!!!
189
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давоското, комyне, ви обеща да сте енергийно независими. Което значи да сте 2 метра под земята, тогава ще сте най-независими
188
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 194 до 195Боко може и да е простоват но е и тарикат и умее да лавира а тоянещасник се пъчи на гол тумбак с чифте пищови
187
0
 
5
 
! Отговори
изродите преди 1 година
на срещата, решават как да УНИЩОЖАТ ЗЕМЯТА И ХОРАТА, но те са само изпълнители...Да знаят, че няма да бъдат пожалени.....
186
2
 
8
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Бате боци е класи пред това недоразумение
185
2
 
7
 
! Отговори
azz преди 1 година
просто киро....вече всички го разбраха....ама ни излага по света...