Kога трябва да бъде националният празник на България?

Според ГЕРБ 24 май обединява българския народ
25 май 2022 22:12, Йоана Цонева
88
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе предложение 24 май да бъде националният празник на България, а не 3 март.
 
Езикът е по-голям от държавата. Това са думи на поета и философ Иван Ланджев, който тази година изнесе традиционното слово за 24 май пред Националната библиотека. И ни накара да се замислим: "Това ли е празникът, който ни прави неволно единодушни и заедно в радостта си?".
 
"В това изказване няма някакъв патос, то не е патриотично или антипатриотично, това важи за всяка държава - езика го говорят повече хора, отколкото има в страната. Езикът е по-стар от държавността. Езикът надживява държавите", сподели Ланджев пред Bulgaria ON AIR.
 
Ден по-късно темата прокара разделителни линии в парламента. ГЕРБ внесе предложение за промени в Кодекса на труда, с което искат националният празник на България да е 24 май, а не 3 март. За това се говори от години. Въпросът бе повдигнат за пореден път след нахлуването на Русия в Украйна.
 
"24 май е единственият празник, който обединява българския народ. Аз съм убедена, че на нас ни трябва единение", посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ.
 
В предложението и управляващи, и юристи, видяха опит за разцепление на коалицията.
 
"От ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят каквито желаят промени. Това го предлагат сега, за да предизвикат разногласия", смята депутатът от "Продължаваме промяната" Благовест Белев.
 
"Дебатът за 3 март отново ще изкара на преден план ролята на Русия във възстановяването на българската държава", подчерта преподавателят по Конституционно право доц. д-р Наталия Киселова.
 
И докато едни прегръщат идеята, други смятат, че такава промяна ще взриви обществото.
 
"Много харесвам 24 май. Според мен е много подходящ за национален празник, защото обединява всички. Не знам дали сега е времето за дебат, обществото е разделено по много теми в момента", отбеляза депутатът  от "Демократична България" Владислав Панев.
 
"Всяка дата е стойностна. Според мен трябва да спазваме традициите и да не ги променяме", каза Станислав Балабанов от "Има такъв народ".
 
"Без 3 март, който е символът на българската свобода, нямаше да има 24 май, защото нямаше да има българи, които да го празнуват", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.
 
А промяната може лесно да стане факт след гласуване в Народното събрание, въпреки че разделение има и извън парламента.
 
От БСП и ДПС отказаха коментар по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Мирослав преди 1 година
24.05 или 06.09 или 22.09 достойни да ти бол,но не и 03.03. Срам е за държава,която се бие в гърдите,че е с 1300 г история да има нац. празник 03.03,който ни е натресен,защото на тази дата руския император празнувал годишнина от възкачването си на престола и му подарили селяните от Бг да им е национален празник годишнината от възкачването му. Срам на нац празник да се веят чужди знамена и е срам половината народ да се качва на Шипка на 03.03 вместо Август когато са били боевете там
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам националния ни празник да бъде "24:01 часа на 4-ти юли",нац.празника на ФАЩ,като най-правоверната им колония!Така никой ФАШ=агски лиззззач няма да може да ни изпревари,при струпването около анЮалното им отверстие!!!Юруш лиззззчи!
70
0
 
1
 
! Отговори
Гоче преди 1 година
Историята си е история. Да не се забравя. Иначе макетата ще я откраднат.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май месец да е неработен целия- 1 май, 6 май, 24 май...
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6 септември!
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е самият факт. И снимките и видеата от мрежите го доказват. За разлика от 3-ти март, който винаги е бил повод за разделение. А разделението на българите винаги е било приоритет на Петата колона. Подмяната на историята също. Затова създадоха заблудата за 3 Март като национален празник, който да замени техния велик 9 Септември.
66
1
 
7
 
! Отговори
АКО НЕ БЕШЕ... преди 1 година
... "СЪЕДИНЕНИЕТО" ---ОЩЕ ЩЯХМЕ ДА СМЕ АВТОНОМНИ ВАСАЛИ НА ТУРЦИЯ!!!!! РУСКО-ТУРСКАТА война е за БОСФОРА----А, НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.
65
1
 
5
 
! Отговори
В БЪЛГАРИЯ... преди 1 година
СЕ ГОТВИ ВЕЧЕ НЕЙНАТА АВТОНОМИЯ, КОГАТО ЗАПОЧВА РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА ОЩЕ ОТ 12.12.1876г. НА КОНФЕРЕНЦИАТА В цариград, А И СЛЕД ВОЙНАТА--БЪЛГАРИЯ ПАК Е АВТОНОМИЯ НА ТУРЦИЯ .... ХАХАХААА...
64
6
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Когато е възстановена българската държавност- 3-ти март.Всички останали празници са благодарение на Освобождението.
63
4
 
7
 
! Отговори
КРАЯТ.... преди 1 година
НА РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА, НЕ Е НАЧАЛО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И ДЪРЖАВА!!!! БЪЛГАРИЯ Е НА 1300-г. ОЩЕ ПРЕДИ ДА Я ИМА РУСКО-АЗИАТСКАТА ДЪРЖАВА---НЯМА ЗАЩО ДА ПРАЗНУВАМЕ РУСКИТЕ ПОБЕДИ НАД ТУРЦИЯ!!!
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пи-к.а.я. на украиснката и.з-мет .....на европейската също. Трябва да бъдат унищожени всички прозападни ***.ри !
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам предложение - първо празника на *** 2 февруари да се премести на 29 февруари. И след това 29 февруари да се обяви за Национален Празник на Бг ... То само такива останаха на тая територия продажна ... Хем и новите ви афро-американски братя да ви се израдват още повече.
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които настояват че 500г сме имали турско присъствие, сега искат да не си спомняме за 3-ти март. Ако обявим 24 май за национален празник, да знаете, че предстои да си пишем на македонска азбука. Така, че всичко е временно. За славяни няма да се споменава, за да не си припомним нещо, каквото и да е за Русия. Не се съмнявам, че 3-ти март предстои да бъде заличен в календара като празник. Някои се опитаха вече да говорят за украинските войници от връх Шипка.
59
8
 
6
 
! Отговори
ББ преди 1 година
3-ти март...мечтата на Българите...Санстефанска България,рашите ни спретнаха берлинският...те никога не помогнаха на доверили им се...и до ден днешен...презрение!!!
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С цялото ми уважение към Византийските братя Кирил и Методий, както и към Русия и САЩ, но вярвам, че има едно стихотворение, което всеки българин още дете, независимо дали в Чукотка или в Аляска, е чувал или рецитирал поне веднъж. За мен празника на българската душа трябва да бъде на 9 Юли, рожденната дата на автора на "Аз съм българче", Иван Вазов. Стихотворение отвъд пунктирите наречени граници, отвъд религията, отвъд цвят на кожа. Еднакво мило на стари, млади, бедни и богати.
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато избият всички политици , прокутори ,съдии ,полицай в България. Демек всички предатели.Това ще е денят за националния ни празник!
56
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трети Март! Всеки ,който е против трети Март , да бъде обесен на Орлов мост!
55
0
 
10
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Дуловската що не го е сменила 10 години сега се сети като е аут :)))
54
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9 септември 1944 г трябва да е празника. България си връща Добруджа и запазва Тракия и Мизия след победи над Германия Англия и САЩ.
53
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Да се чете между редовете:България трябва ли да има национален празник?