Петър Стоянов: Ще преодолеем и днешните трудности

В определени исторически моменти всяка страна има нужда от лидери, обяви президентът
25 май 2022 17:52, Красимир Ангелов
53
Петър Стоянов: Ще преодолеем и днешните трудности
Снимка: БГНЕС

"След като преди 25 години успяхме да преодолеем онези трудности, съм убеден, че ще преодолеем и днешните трудности", обяви пред журналисти в резиденция "Бояна" президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов. Днес той навършва 70 години.

На 25-годишнината от встъпването му в длъжност като държавен глава и 25 години от трите знакови събития, които промениха в голяма степен най-новата история на България и за които президентът Стоянов изигра ключова роля, е посветена и конференцията "Цивилизационният избор на България: 25 г. назад и още толкова напред (1997 – 2022 – 2047 г.)".

"Това, което се случи преди 25 години, бяха три знакови събития, които до голяма степен определиха съдбата на България до днес - разрешаването на политическата криза на 4 февруари 1997 г., когато отказах мандат на БСП, подаването на молбата за членство в НАТО и споразумението за Валутния борд", спомни си бившият държавен глава.

По думите му и днес, когато всички новини започват с това в каква тежка криза живеем и в какво тежко време сме, "ми се ще да напомня, че времето отпреди 25 години беше може би най-тежкото в новата българска история".

Стоянов напомни: тогава нямахме 125 милиона, за да си платим житото, България оставаше без хляб, сметките ни бяха блокирани, защото страната ни беше във фалит, но той заяви, че е оптимист, че България върви напред и нагоре, независимо, че у нас продължава да има хора, които носят бремето на прехода.

Ако трябва днешните политици да мислят, то е как, вървейки нагоре, развивайки се икономически, България да успее да обърне внимание на тези хора, които са най-малко защитени, посъветва Стоянов, цитиран от БТА.

Според него идеята да се следва сляпо и винаги общественото мнение в някои исторически моменти може да се окаже неправилната идея. В определени исторически моменти всяка страна има нужда от лидери, които да прогледнат няколко десетилетия напред, отбеляза президентът.

Петър Стоянов е убеден, че начинът да се излезе от кризата е да си повярваме.

"Ние не можем да стоим на края на стола в Европейския съюз като в последния момент поканен роднина от провинцията, задължително трябва да имаме своя физиономия, свое мнение, свой ясен изказ", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опаа тиси или по- вероятно твоите любимци са политически трупове .Петър Стоянов няма претенции да участвува в мръсотията,наречена политика днес.
34
2
 
4
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Да припомним на тези, които коментирате предложението на Греб - СДС за обявяване 24 май за празник, че бат Пешо Стоянов имаше идеята да се откажете от кирилицата и да преминете на използваната от цивилизованите държави латиница! Факт!
33
1
 
2
 
! Отговори
Лъки преди 1 година
Петре,Петре,пак се появи и за какво?Гледай,слушай и да си наблизо до телевизия Европа,че то брат ти там и стотинка не похарчи!Да занимавам ли аудиторията,кой плати цялата телевизия Европа,по кое време и защо?Не се хили,като оседлан,кон ние и сега имаме един клоун,точно,като теб!Другото после!
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забравих и президентската пенсия , бая е загладил косъм , неговите набори едва кретът без зъби .
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неговата лесна с пари от нпотаи фондации
30
1
 
3
 
! Отговори
Ми555 преди 1 година
Фурнаджийска лопата! Намеква да се откажем от Нашата История и да я харижем на МК за удоволствие на ЕС. Е, НЯМА ДА СТАНЕ!! БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПРОДАВА ЗА БЪДЕЩЕ КАТО ИЗТОЧНА МАКЕДОНИЯ.
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България не случи на президенти, всички до един са .
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че го има валутния борд, другото е вятър и мъгла.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, Вие сте отговорен за сътворението на света.
26
3
 
4
 
! Отговори
Vlady преди 1 година
Посредственият бракоразводник Метър Стоманов.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тлъстата сикаджийска мутра е 10 нива по-нагоре от продажните copoсоиди.
24
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спаси България с това, че не даде мандата на БСП, Факт !
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен некадърник ще се запомни с думите кажи си иване
22
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 1 година
как така всичко е преодоляно а вие сами казвате че сме най бедната и изостанала държава в света.
21
1
 
12
 
! Отговори
пх преди 1 година
Абе, ейй..., ние 32 години ги преодоляваме тези "трудности и кризи"! Е, писна ни вече, бе!!! Кога най-сетне ще заживеем без "трудности", ай??? Или "Схемата" на Власта е: Колкото по-трудно живее народа, толкова по-богато и охолно живеете вие?
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаше да унищожи кирилицата и да пишем така:
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бат Петьо,хубаво хортуваш,че във времена като тия трябва да имаме лидери,ама като гледам тия наведени младежи какви ги вършат,хич не съм оптимист за бъдещето на България!
18
5
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
драги,преуважаеми "Днес"-аджии,МОЛЯ НЕ изкарвайте тоя окуцял и опротивял КОН от конюшната!!!!!!...Това ще депресира много българи,които вие ../ОТ КАКЪВ ЗОР?/ искате да върнете в СПОРНОТО ни минало !
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този много го мразех като беше президент.Гледам,че номер 17 е написал това,което аз исках:К О Н.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха да видим сега кон боб яде ли?