ПП и "Възраждане" против 24 май да е национален празник

Без 3 март нямаше да има 24 май, заяви Костадинов
25 май 2022 15:10, Нели Христова
164
 ПП и "Възраждане" против 24 май да е национален празник
Снимка: БГНЕС

Според "Продължаваме Промяната" 24 май трябва да остане официален празник, а 3 март - национален.

По-рано днес на брифинг в парламента от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще внесат промени в Кодекса на труда, с които 24 май да бъде обявен за национален празник.

Още по темата
Двадесет и четвърти май е един от малкото празници, по които има абсолютен консенсус в обществото, коментира пред журналисти Благовест Белев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната". Не е коректно, смята той, 24 май да се използва като разделителна линия за отделни хора, групи. ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят, каквито желаят, промени, те не ги направиха - правят ги сега, за да предизвикат отново разногласия, смята той. Не е коректно спрямо обществото и обществото трябва категорично да отхвърли подобни идеи, подчерта депутатът.

За 24 май имаме абсолютен консенсус в обществото - това е български празник, празник на българската наука, на българската култура, азбука и е изключително неудачно точно в това време да се поставят такива разделителни линии, обясни Белев. На журналистически въпрос той отговори, че от "Продължаваме Промяната" са щели да реагират по същия начин и ако предложението не е на ГЕРБ-СДС. Нашето убеждение е, че не е нито време и, второ, точно с 24 май не е коректно да се правят такива предложения, подчерта Благовест Белев. Трети март да остане национален, а 24 май - официален, уточни той.

Парламентарната група на "Възраждане" е категорично против предложението на ГЕРБ-СДС 24 май да бъде обявен за национален празник, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на партията Костадин Костадинов. Той определи идеята като "стара" и "претоплена".

"Не виждам причина това да се прави, освен, разбира се, за пореден път да претоплим стари русофобски манджи", каза Костадинов.

По думите му краткият исторически обзор показва, че без Трети март - Денят на Освобождението, нямало да го има и 24 май. "90 процента от страните по света имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си или са обявили независимост", посочи още Костадинов.

По-рано днес от (ГЕРБ-СДС) предложиха 24 май да стане национален празник с мотива, че това е дата, която обединява всички българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
4
 
2
 
! Отговори
Силва преди 1 година
Фа....ша....Ги мръсни .Жи..ви. т.ни.И тия ли трябва да ни закопават бе ,малко ли са ви сегашните.Копейкин ли ще ни ,,възражда".
132
9
 
8
 
! Отговори
Киро жокера преди 1 година
Константинов - копейкин който се е заел да продаде България за жълти копейки е много долен и мръсен русофил който е способен да направи гражданска война като гледам колко прости хора му се вързват затова докато не е станало късно трябва да му се отрежат крилата
131
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум!
130
5
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...ще наруша декларацията си за да те попитам:-А какво събитие е свързано с 24-ти Май ?
129
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо Нито едно от тези събития не е свързано с датата 3 март, тъй че се радвам, че изаснихме, че ти празнуваш нещо напълно въображаемо. Откъде е дошло, всички знаем. Нищо ново, всички русофили сте на тоя хал.
128
2
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...изразих се ясно,но изглежда не толкова,че и ТИ да вденеш:..-На Трети Март празнувам аз лично че НЕ живея в "Тулча Вилает" и че НЕ паши и бейове дишат във вратът ми !..Че обръщението ни е "господине",а не "челеби",или "аго" !..Че не съм принуден да ходя с фес !..И друго,но явно теб поне тия работи те депресират,така че до тук бях с вниманието,което ти обърнах..
127
4
 
8
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Вие наистина в България си заслужавате корупцията и мафиотите във властта!Тук само ттъпи размисли и колко лесно ви манипулират и отвличат вниманието от корупцията?Какво пречи да има България два национални празника,толкова много държави ги имат,това ли в момента е най-важното за народа и държавата?Кога ще махнат Гешев за да се осъдят ГЕРБ и Тиквата за грабежите и беднотията,корупцията не е ли по-важен въпрос от този празник,че днес ви занимават с него с идеята да се озлобите един към друг,опомне
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо Питах те какво празнуваш, а не какво си "припомняш"? С какво е свързана тази конкретна дата?
125
9
 
10
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Само руски празници му се въртят на Копейкин в главата(тази от зад,защото мисли с нея)
124
3
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен..Трети Март е националния ни празник от години ...На него си припомняме че сме били роби цели пет века и че сме се освободили на края!..Нещо като "Четвърти юли" на Щатите,или празника на евреите, свързан с напускането им на Египет..Отдаваме почит и на героите ни,които са загинали за освобождението ни..Нещо "срамно" ли виждаш в това?..Трети Март е САМО български празник,а "Денят на славянската писменост" е свързан със всички страни,в които тая писменост е възприета..
123
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо "скат да отменят Трети Март" Що бе, какво празнуваш ти на 3ти март? Я кажи защо тая дата на теб ти е толкова важна?
122
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 128 "Сегашния западен дивашки натиск върху България да клекне на Северна Македония е отлично известен." Известно е, че руските слуги в България докараха България до международна изолация постредством бездействие по въпроса с българите в РСМ и техните права. Сегашния натиск е резултат от зле защитената ни позиция, която беше нарочно създадена от същите руски слуги.
121
2
 
6
 
! Отговори
?!?!?!?!?! преди 1 година
Може ли национален празник да си предлага от антибългарска партия, канена с ДПС единствена на турските конгреси на Ердоганската партия? И раздухвана идеята им от тролченценцата им от Родопите и Делиормана?!?!?!
120
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хъъ "да да Русия затова ни е освободила" Не ни е "освободила" а ни е завладяла. Никога не е имало план за свободна от руската държава България и това е видно на всяка крачка от отношенията между двете държави. Руснаците не са крили какво са им намеренията им спрямо България.
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашния западен дивашки натиск върху България да клекне на Северна Македония е отлично известен.
118
6
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
седесарския "президентин" "Пешо Коня" ,докато вилнееше по върховете, НАСТОЯВАШЕ да заменим Кирилицата с латиница !!!...Помните ли ,или страдате от амнезия?...Сега БРАТЧЕДИТЕ му от "гроп-сдс" па искат да отменят Трети Март..!!!!...Хора,бдете!!!
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 122 Антибългарската политика на руснаците в Македония, последвалата Република Македония в състава на СФРЮ, както и настоящата РСМ провеждана чрез сръбските им ръчички, е ПОВЕЧЕ от добре известна от повече от 100 години.
116
4
 
3
 
! Отговори
хъъ преди 1 година
да да Русия затова ни е освободила с 200 хиляди жертви та после да ни създава проблеми... оди се пери някъде. Братските ни народи са Турция, Наглия и компания...
115
2
 
2
 
! Отговори
с извениение писна м преди 1 година
Човек който не е наред, ако е освободен от руска война срещу Турция, трябва да е русофоб.
114
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 122 "Въобще ролята на Батенберг и другата немска династия в нашата история, довели ни до редица национални катастрофи не е никак за подценяване." А солютно всички национални катастрофи в българската история са предизвикани пряко или косвено от Русия, чрез глобално създадени проблеми на конституирането ни като държава или пряката й намеса в българските държавни дела. При нападнеието от Сърбия руския Посланик е предложил, българската армия да предаде без бой София!!!