Радев: България и Румъния са с най-много жертви на пътя

Президента заяви, че трябва да развием транспортните си възможности
1 юни 2022 18:44, Нели Христова
22
Радев: България и Румъния са с най-много жертви на пътя
Снимка: БГНЕС

Мобилността е критерий за общественото развитие. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава участва конференцията „Визия Нула за Балканите“, организирана от Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“.

„Мобилността е в основата на всяка икономика, днес е и в основата на личностното развитие, критерий е за общественото развитие“, каза Радев. Според него тя крие и рискове от пътни произшествия и съответно загуба на човешки животи.

Той сравни Западна Европа и Балканите в транспортно отношение.

Ако погледнем картата на Западна Европа и на Балканите, ще видим, че гъстотата на пътната мрежа, пристанищата и летищата е правопропорционална на стандарта на живот.

Радев е категоричен, че ние трябва да развием нашите транспортни възможности. Той също така очерта като важна и темата за пътната безопасност. Според него на Балканите този проблем се чувства най-остро. България и Румъния са страните с най-висок брой жертви на глава от населението. Ние даваме четири пъти по-зле от Швеция, която е първенец.

„Изходът е да си поставим много висока амбиция Визия 0. Да приемем интегриран подход и да гледаме на безопасността по пътищата като сложна система от системи. Да работим с всяка една от тях, за да постигнем положителен ефект“, посочи президентът.

Радев заяви, че има два общи проблема, които отличават България от страните от ЕС. Първият е качеството на пътищата – най-неразвитата и най-зле поддържаната пътна система. Вторият е автомобилният парк, който е най-старият. „Трябва да започнем с проектиране на пътища, да вложим много усилия в организацията на движението, във внедряване на системи за наблюдение и контрол“, каза още държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това си го знаем, ама като в България са останали само нищоправци с големи претенции и чуство че не оценяват достойнствата им. От продавачката в магазина до премиера са все по-по-най, но само в собствените си очи
12
2
 
4
 
! Отговори
Дойдохте на преди 1 година
Бойковата.Атакувахте го като премиер,"асфалт не се яде",големи кражби имало(Нинова каза 10 млрд,Бойко отговори,че няма как от 6 млрд,отделени за строежите хем да построиш нещо,дори да не е съвсем качествено,хем да откраднеш 10).Разбира се,че е имало кражби и те не са били малки,но какво се оказа и доказа?Е,сега с разхищенията на ПП(9млрд за няколко месеца)откъде пари за строежи?От Плана за развитие,върнат ни със стотици грешки?От нови и нови заеми и кредити?При тази инфлация и цени?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добро утро. Като няма контрол, така ще е.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като слънчаса човек и го хваща психозата и ги и реална представа за обстановката,някои си мислят че карат самолет.
9
2
 
6
 
! Отговори
кака Здравка преди 1 година
Кой е този неприятно изглеждащ човек и защо трябва да ни интересува какво е казал ?
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересен факт е че броят на загиналите в катастрофи обявен от болниците,е двойно по-голям от този който ушев обявява. Някой лъже,но аз на лекар съм по-склонен да се доверя. Шуробадженакорушветчийските лапачи,кой знае каква схема са измислили, само и само да си оправдаят лежането до камерата.
7
1
 
10
 
! Отговори
Вечно плямпащия преди 1 година
нищо невършещия румен радев!!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Анонимен 1 Така става като на доста години прави коремни превъртания на лоста.И в политиката прави превъртания. Вече не харесва Петков. А какъв възторг беше че са свалили Борисов.
5
1
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
И това при магистралите на Бойко. Ами ако ги нямаше...?
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама тука за обществено развитие ли говориме...
3
1
 
8
 
! Отговори
ДВУЛИЧНИК преди 1 година
Глей си тлъстата заплата
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние с най-много на пътя, САЩ и те, ама там пък се стрелят. От началото на годината, официално в улични престрелки там има над 8000 убити. Последно бяха 19-те деца, убити от ТРАНС-ДЖ-ЕНДЪР. Ненормалници.
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами на 70% "животът им е поп-фолк" и резултатът е виден. Приеме, караме, катастрофираме. Зануляваме километражи караме стари бракми-катастрпфираМе. Крадеме пари от магистрали, от качество на Хасфалт, на маркировка- катастрофи. За всичко сме виновни ние като общество! За тва като нЕкой каже на ба1 7аньо истината той се озлобява. Никой от вънка не може да оправи животинските ни нрави. Това е наша работа. Или следваме завзетите на В. Левски и в Европа или в Сибир при "другарите"...