Нов скандал в НС: "Възраждане" питат имало ли е авария в АЕЦ "Козлодуй"

Асен Василев отрече тази информация
Обновена: 3 юни 2022 12:26 | 3 юни 2022 12:22, Нели Христова
103
Нов скандал в НС: "Възраждане" питат имало ли е авария в АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Твърдения за авария в АЕЦ "Козлодуй" отправи от парламентарната трибуна Цончо Ганев от "Възраждане". Управляващите отрекоха и обвиниха партията на Костадин Костадинов във всяване на паника.

Според Ганев по време на планов ремонт на един от блоковете е възникнал пожар след разлив на масло, но това е било скрито.

Вицепремиерът Асен Василев отрече да е имало подобен сигнал, или поне да му е докладвано за такъв. "Предполагам, че то най-вероятно не се е случвало или доклад не е стигнал до мен, защото ако има такъв сериозен инцидент, това би следвало да бъде докладвано", заяви Василев. Той изтъкна, че при условие, че от Агенцията за ядрено регулиране не са сигнализирали правителството, означава, че подобен инцидент не е имало.

От "Има такъв народ" бяха по-крайни по отношение на твърдението за "сериозна авария в АЕЦ "Козлодуй". "Това, което направи г-н Цончо Ганев граничи с престъпление, не може с лека ръка да се говори за авария, вие нямате идея за какво говорите, свалете си ръцете от АЕЦ "Козлодуй" и не си правете личния ПР с подобни простотии", каза Виктория Василева от ИТН.

А от БСП обвиниха "Възраждане" във всяване на паника сред българския народ.

"Свързах се с АЕЦ "Козлодуй" - имало е задимяване във връзка с омасляване на топлоизолация, не е имало прекъсване на работата и такъв инцидент, за какъвто се говори. Държа да се наложи възможно най-сериозното наказание за всяване на паника сред обществото, защото тези хора използват лъжата и страха, за да вадят политически дивиденти. Това са хора, които си играят със страха на гражданите и не трябва да се допуска в българския парламент", каза Драгомир Стойнев от БСП. И поиска председателят на Народното събрание "да наложи възможно най-суровото наказание на депутата от "Възраждане".

"Истината винаги излиза наяве", пък заяви лидерът на националистите Костадин Костадинов.

Друга тема, по която вицепремиерът Асен Василев отговори на депутатско питане, бе как са разходвани средствата за бежанците.

Разходват се евросредства от оперативни програми, обясни Василев в отговор на въпрос от Деница Николова от ГЕРБ-СДС. "Вчера вицепремиерът Калина Константинова ни обясни за едни 148 милиона евро набързо. За тези три месеца разходваме средства - до каква степен те са от държавния бюджет и до каква степен са от Европа?", попита Николова.

Калина Константинова се извини от НС на украинските бежанци

За първия месец средствата са от националния бюджет - над 15 милиона, за април са 56 милиона лева с постановление на Министерския съвет за покриване на разходите по настаняване и интегриране на бежанците. Очаква се подобна сума и за май. Общата сума, одобрена от Брюксел, е 148 млн. евро. До момента с постановление на МС са разходвани 60 млн. лева, а остатъкът ще се разходва до края на годината, отчете Василев.

Средствата, необходими за здравната система и образователните им нужди също ще излизат от сметката на Националния фонд с пари от ЕС, обясни той. По думите му подробно разписани са и средствата за гранична полиция, за МВР и за Агенцията за българите в чужбина.

"За последните два месеца - това е европейско финансиране. Оперативните програми имат ясни процедурни правила. Как разходваме тези средства при липса на публичност, която има елемент на проверка от Европа? Числата ви с вицепремиера Константинова не се припокриват. Мерките не са много ясни", контрира Николова от ГЕРБ-СДС.

"Ясно е за какво се разходват средствата - хотел по хотел. Действа се авансово, а ако комитетите по наблюдение на програмите не одобрят преструктурирането на оперативните програми, средствата ще дойдат от националния бюджет. В момента може да разходваме европари по опростена процедура, одобрена от ЕС, добави още вицепремиерът Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Правдив анализатор преди 1 година
Възраждане вървят напред и скоро ще вземат властта! Тогава предателите, грабели България ще бъдат наказани!
74
1
 
4
 
! Отговори
ФАКТИ преди 1 година
Това европейско финансиране после ние обикновените българи ще го връщаме с вноската си за членство в ЕС и НАТО в милиарди левове. А тази вноска от данъците идва и от повишението на цените на всичко в България. Тези пари не си ги вадят Кирил Петков и Асен Василев от джобовете си.
73
4
 
7
 
! Отговори
Рис преди 1 година
Питали, и какво, да не би да е престъпление да се пита? Не им ли е точно това работата на народните представители да питат? ПП не искат Възраждане да ги пита, ами да обявавят диктатура и да забранят всички партии освен тяхната, комюнизъм стайл, тогава никой няма да ги пита нищо, ще си дерибействат на спокойствие.
72
0
 
3
 
! Отговори
До 80linx преди 1 година
И аз като чуя за софиискиСороскиГендар ми притъмнява на опите грабвам нож и запопвам да го търся но няма такъв в провинцията
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До linx..............няма как да не чуваш за Русия щом става дума за АЕЦ. От там са резервните части от там е горивото.... от там е и всичкото
70
3
 
1
 
! Отговори
linx преди 1 година
До АнонименВече ми се по вр ъ ща само като чуя Русия !! Айде стига вече сте досаждали !! Дали ще има момент в който да не се чува ама абсолютно нищо за тези хора !!
69
0
 
8
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
А що финансожия министър отговаря на "***" за АЕЦ? Министър на енергетиката няма ли? Или който от ПП е по-малко надрусан, той е дежурен!?! Да питат Сл.Тр. как стават тия работи
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може АЕЦа да се взриви, но ние няма да извикаме руски авариен екип, защото твърррдо поддърррржаме "пакетите" на американците....а пардон пакетите със санкции срещу Русия! Няма пък!!!
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия па , от "В(г)ъз-раждане" нямя да спрат да викат на магарето "чу-у-уш" и да ни занимават с глynocmume си , за да се направянт на интересни ...
66
6
 
1
 
! Отговори
Арменския поп преди 1 година
До анализаторНе бих се очудил ако след време по заповед от Москва възраждане да почне да взривява молове и гари !! За това трябва да бъдат спрени веднага !!!!
65
7
 
4
 
! Отговори
linx преди 1 година
До анализаторАбсолютно недопустимо е в България да върлува руска диверсионна група и то в парламента !! За мен това че тези московски диверсанти които имат за цел да саботират България са още на свобода е силно озадачаващо !! Те заедно със сибирския му т ан т руския посланник вече отдавна трябваше да са изпратени в Русия където им е мястото !!
64
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До АнонименДа ! Имало е авария но тя се е случила отдавна само че не с Козлодуй а с главата на московския фа ши зо и д Костя Копейкин ! Този фа ши зо иде н московски диверсант ръководител на руска диверсионна група в България наречена възраждане в една нормална държава отдавна щеше да е или в затвора или в луд ни ца та ! Но нашето мекушаво за моменти дори лигаво правителство по незнайни причини още го търпи !!
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кой реши за Костадинов, че е проруски човек. Пълна глупост. Друго прави впечатление, но на него никой не реагира. Шовинизмът на Костадинов. Този човек открито предявява претенции към териториите на съседни държави и убеждава публиката си, че присъединяването на тези земи към територията на България е възможно, стига да го искаме силно?! България има славата на агресивна държава до 1945 г.И всички български катастрофи са свързани с военните ни амбиции и териториални претенции към съседите
62
10
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
След десетилетия нашите внуци и правнуци ще четат в учебниците по история точка от урока: "Партия "Възраждане" - троянският кон на Владимир Путин в Народното Събрание на Република България"!!!
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българин, те като разберат сърбите ти ше си гайгерова мина, чекай да ти доди
60
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 1 година
Ако нещо се беше случило в АЕЦ "Козлодуй" веднага щях да го науча от сърбите. Щом Сърбия си мълчи, значи всичко е ОК!
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** чака бабе от НАП, ше става майка, не го занимавайте с второстепенни въпроси
58
0
 
4
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Сега, сериозно! Погледнете ги тези, начело с /няма да давам определения на Лидера им/ и кажете - Имат ли нещо общо тези лица с образите на истинските Възрожденци - Паисий, Софроний, Кара Колю, Злати войвода, Берон, Геров, Бозвели, Априлов, Раковски....,цялата плеяда велики българи в борбата за просвета, вяра и революция? Вие кажете!
57
1
 
11
 
! Отговори
Късопаментен галфон преди 1 година
ИТН, чийто лидер едно време всяваше паника с фалшивата новина от екрана на БНТ, предаването Ку-ку, за авария в Аец-а, сега държат отговорни "***", че те били всявали паника?!! Що за лицемерие е това?! Че народа е късопаметен, то е ясно, ама пък чак такова безочие, такава наглост, ..... нямам думи, абсолютно безобразие. Седи си там, мирвай, и не се обаждай *** како, нямаш никакво право да говориш по темата, що си се наредила до Славиту, и неговата верна дружина. мирвай и си взимай заплатата.
56
1
 
7
 
! Отговори
КУ КУ.... преди 1 година
ТРИФОНОВ - АГЕНТА ГИ ЗНАЕ ТИЯ МУРАФЕТИ....