Важно ли е облеклото на Кирил Петков при официални срещи?

Политикът не е длъжен да има вкус или да следва модата
6 юни 2022 21:00, Нели Христова
241
Важно ли е облеклото на Кирил Петков при официални срещи?
Снимка: БГНЕС

Измачкана риза, набръчкани панталони, вехти обувки: защо голяма част от мъжкия състав на българската политическа каста нехае за външния си вид? Важно ли е как се обличат държавните мъже? Гледна точка на Стоян Гяуров пред DW:

Разликата между стил и вкус е тънка работа и трудно може да бъде дефинирана. И все пак: що се отнася до външния вид, преобладава виждането, че стилът е обърнат към социалната сфера, а вкусът - към индивидуалната.

За външния вид на държавните мъже

Нашите държавни мъже очевидно стоят над подобни тънкости. Но ако въпреки всичко се осмелим и запитаме: как е възможно първият министър да се яви във Вашингтон с разкопчана риза и грозно завързана вратовръзка, която сякаш го стяга като юлар, с едно сакце, в което едва се побира, с панталони, които са се набрали на няколко ката над вехтите, отдавна не виждали лустро обувки; как е възможно главният прокурор да се покаже в Брюксел с измачкана риза, с огънати краища на яката, която се е набръчкала около врата му като гофрирана ламарина, риза, която може и да е чиста, но изглежда мръсна; и изобщо, как е възможно по-голямата част от мъжкия състав на родната политическа каста така да нехае за външния си вид - отговорът, който бихме получили, вероятно ще гласи, че те се занимават с важни държавни дела и нямат време за такива дребнавости. И освен това - всичко е въпрос на вкус. (В скоби ще кажа: всичко може да е въпрос на вкус, но това не означава, че няма лош вкус.)

Формата, господа, формата!

Ако приемем изходното мнение за разликата между вкус и стил, ще забележим, че между двете съществува известно напрежение. Вкусът не е произволен набор от "харесвам" и "не харесвам", а форма на интелигентност, кореняща се в сетивата. Докато стилът, особено в политическата сфера, има малко общо с интелигентност и изисква преди всичко съобразяване с параметри на социалното поведение, които можем да сведем до формулата: служебното положение задължава. С други думи, политикът не е длъжен да има вкус или да следва модата. Но е важно преди да отиде в Брюксел, във Вашингтон или в парламента, да не забрави да хвърли един поглед в огледалото. За да не се срами той, да не се срамуваме и ние.

Накрая не мога да се въздържа от един чисто сарториален съвет към българския мъж - политик или не. Две неща са най-важни, когато купувате сако: формата на раменете и дължината на ръкавите. И още: вратовръзка и джобна кърпичка никога в един цвят или с един десен.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги се чудя, защо Кирил Петков се облича в сако, което не е неговия размер и изглежда, че го е взел на заем. И рядко ползва вратовръзка. Винаги изглежда някак смачкан.
192
0
 
1
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Дървар си е другаря. Това си идва от вътре, не се учи! Ако,може би учеше в Италия,Франция, щеше поне да прихване малко от малко!/
191
0
 
8
 
! Отговори
точно е преди 1 година
всичко при него е недоразумение от облеклото до умствение капацитет
190
0
 
5
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 година
Важно е Кико да оправи България така както Зеленоглавски - Украйна ! Това е приоритет на бачи Кико ........
189
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОРВРАТИТЕЛНО!
188
2
 
1
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 1 година
КИРИЛ МОЖЕ И ДА СЕ ДВИЖИ В СВЕТСКА СРЕДА ТАКА- НО С ДОБРЕ ПОДДЪРЖАН КОСТЮМ. ТОЙ НЕ Е РЕЙГЪН ТА ДА СЕ ДВИЖИ АРТИСТИЧНО И ВЛАСТНО СРЕД АМЕРИКАНЦИТЕ. КОЛКОТО ДО ДИПЛОМАТИЧЕСКИ СРЕЩИ- ОБЕЗАТЕЛНО ДА ИМА ВРЪЗКА, ПРЕД СМИ СЪЩО.ТАКА ЧЕ РЕД КОПЕЙКИНЦИ ДА НЕСЕ ПОКАЗВАТАКА,ЗАЩОТО КАКВОТО И ДА КАЖЕ ТИ ЩЕ ИМАТ ПОВОД ЗА ОСВИРКВАНЕ. МИТРОФАНКАТА Е НАЧЕЛО.
187
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да надене - по-умен и полезен няма да стане.
186
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Специално за него - да. Който няма друго, да набляга поне на това.
185
0
 
12
 
! Отговори
Просто Киро преди 1 година
Просто Киро си е *** и нагъл до безобразие! Етикет е дума, която не познава.
184
3
 
10
 
! Отговори
БОЙКО ЛЪЖАТА преди 1 година
ЗАГРОБИ БЪЛГАРИЯ И ОБЛЕЧЕН ПО АНЦУНГ
183
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОЙКО ХОДЕШЕ ПО АНЦУГ
182
0
 
14
 
! Отговори
Я преди 1 година
Просто Киро каквото и да облече си остава същия.
181
1
 
14
 
! Отговори
КИРО ЛЪЖАТА преди 1 година
НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАК СЪМ ОБЛЕЧЕН. ВАЖНИТЕ НЕЩА СА ДА ЛЪЖА МНОГО, ДА ЗАРОБВАМ ДЪРЖАВАТА В КРЕДИТИ, ЗА ДА Е ЗАВИСИМА ОТ КРЕДИТОРИТЕ ДОРИ КОГАТО АЗ НЕ СЪМ НА ВЛАСТ, ДА ДАРЯВАМ С ОРАЛНА НЕЖНОСТ ПРАВИЛНИТЕ НЕЩА НА КОЗЯК 16.
180
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има етикет при: политически форуми, спортни прояви, хирургия и т.н. Някои го наричат униформа, екип, работно облекло и т.н. Отдавна казвам, Петков да си купи по-голям номер риза и да сложи вратовръзка, даже и при посещенията на кравеферма. Ако има нещо неясно, да пита Георги Първанов!
179
0
 
22
 
! Отговори
аааа преди 1 година
Не само, че е важно облеклото - важно е поведението, важен е изказът. Кирето е едно просто момче, на което му бяха внушили, че е нещо. Хубавото е, че напоследък се осъзна и разбра колко е ***. Лошото е, че тези, които го насадиха, никога няма да му разрешат сам да си бие камшика, а ще го използват докато им свърши мръсната работа. Иначе, ако зависеше от него, досега да си беше хванал самолета за Канада.
178
6
 
6
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Друго си е вожда да прилича на говедар, да смърди на чесън и да говори като каруцар. А Бойко ханъма обединяваше всичко това в един цял комунист. Просто Бойко беше най близкото до бай Тошо което изровихме от нафталина. Даже и към големците имаше същото безгръбначни отношение.
177
0
 
5
 
! Отговори
До христо христов преди 1 година
Прав си наистина излязох много *** да вярвам, че партиите на подмяната искат властта с добри намерения а не с цел да се налапат
176
0
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Няма ли кой да плати на бабикян и хаджигенов да излизат с тъпана на жьлтите паветаЦените станаха космически ама нещо не им се протестира
175
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Подмяната/212"... колко хора изльгаха с фалшиви обещания" - не са виновни от шайката на Киро Лъжата! Борисов още преди 9 години ВИ каза на европеидите, че сте про'сти!
174
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Пфу/213"... подведе и мен да му повярвам - че има нещо в сьрцето спрямо бьлгария" - не е виновен Киро, че си про'ст!