Зайкова: Няма гаранции, че България ще има газ

Добре е да се вземе заем с ниски лихви
6 юни 2022 18:15, Росен Стойчев
26
Зайкова: Няма гаранции, че България ще има газ
Снимка: БГНЕС

"Двата танкера с природен газ са за един месец. Няма гаранции, че България ще има газ, защото няма договори. Ще бъдем затруднени и откъм петрол.

Още по темата
В мерките трябваше да има освобождаване на реинвестираната печалба за промяна в технологиите. Реинвестираната печалба да няма данък. Мерките са нищо, но от сърце, те не са финансово обезпечени". Това заяви икономистът Мика Зайкова пред Нова Нюз.

Според нея е добре да се вземе заем с ниски лихви, защото ще се оскъпи догодина. А относно проблема с природния газ тя смята, че няма дългосрочност.

По думите й трябва внимателно да се следи заложения допълнителен дълг от 3 млрд. лева. "Нищо не им пречи да го изхарчат и може да го направят, защото парите за тази година за пенсии не са гарантирани.  От инфлационните мерки имаме увеличение от 587 милиона. Чакаме 1 млрд от Европа по Плана за възстановяване. За пенсиите ни трябват 1,378 млрд. Ако този милиард не дойде, защото не сме изпълнили проектите в срок, 3-те милиарда могат да бъдат изхарчени", сподели тя. И уточни, че ръстът от 2,9% на БВП е твърде оптимистичен, влошава се ситуацията и не се вижда реформа.

От своя страна Васил Тодоров от Българска търговско-промишлена палата подчерта, че има притеснения от ръста на разходите за пенсии. "Средствата от Плана за възстановяване са разписани по определени цели и не може да се разходват където си искаме. Няма яснота обаче дали ще бъдат изпълнени критериите навреме", коментира той. И допълни, че няма отговор какво се случва с компенсирането на цените на природния газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
9
 
! Отговори
Няма и да има преди 1 година
с това корумпирано правителство!
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що лъжете,че Русия е решила ей така да спре газа?Кирчо го реши.Вестник Труд е направил разследване по темата и има снимка и на документа.На своя глава си е решил да не прави сметка в Газпромбанк иначе в евро щеше да плаща без промяна на цената.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докато *** е на влас гаранция няма за нищо !
18
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската газ се спре от нейна страна, не си изпълни договора , които бе предварително платен. Русия си изпълнява договора с приоритет към Китай
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дългосрочни договори няма Сърбия и Унгария. Дори нямат и цени . Има подписано обещание със Сърбия. И сега като не се срещнат с Лавров е въпрос. Русия има дългосрочен договор с БРИК.
16
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без изненада...при русоробите само динозаври...и един копейкин...хахахаха
15
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя нищо не може да направи.Кирчо командва.Сам реши да спре руската газ.Сам сега търси изход.Намери за 2 месеца и после край.
14
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се дава думата и мнението, на изкуфели хора...
13
3
 
16
 
! Отговори
мнение преди 1 година
до 11 - България плати с валута, но не искаше да плаща в рубли. Това не бе прието от Газпром и резултатът е налице - ГАЗ скоро няма да има!
12
17
 
14
 
! Отговори
Please преди 1 година
Бабке, що не си гледаш турските сериалчета, а само се афишираш с дръзки изказвания по медиите, видяхме те и теб и формацшята ти какви управници и парламентаристи сте!
11
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дългосрочни договори с Русия за газта имат само Унгария и Сърбия. Ние плащахме месец за месец, не платихме като дойде падежа и ни го спряха.
10
4
 
14
 
! Отговори
Нане преди 1 година
софийската аристокрация да се обурудва със скъпи френски парфюми, да подтискат миризмата на некъпани индивиди...)))
9
14
 
2
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
БабишкерО знае но неможе, младите знаят но немогат, изход В БеГето няма!
8
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истина е, че няма гаранции, че България ще има газ. Не евтин, а въобще газ. Истина е, че Русия за никъде не бърза и назима, когато сняг забръска, Русия ще си е пак могъщ износител на газ и ще чака изпадналите простаци да припълзят на колене да се молят.
7
18
 
7
 
! Отговори
Рашко преди 1 година
Гаранции няма никога. Като имахме дългосрочен договор с рушия да не би това да им попречи да го прекратят едностранно?
6
0
 
21
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
ИТН не бяха ли част от управляващата коалиция? Та не беше ли енергийният министър от тяхната квота? Тая госпожа защо говори, все едно е част от опозицията и нищо не може да направи?
5
13
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Икономистът Зайкова ....... Мухахаха . Учила икономика по времето на цар Фердинанд и чакала 80години за да се появи в публичното пространство за да дава ценни съвети ....
4
2
 
15
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Ох баня, ох кеф... софийската баня, скоро ще стане голям кеф... А, що ке праим ний зимъска, когато сняг тука забръска...)))
3
18
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Тая пък не си гледа пaмпepca, ами още мъчи да дава акъл. Ай сиктир!!!
2
1
 
18
 
! Отговори
Съдията Дред преди 1 година
Стига с тия заеми... Вие ли ще ги плащате ?