ДБ поиска държавата да поеме 50% от картите за градски транспорт

Според Мирчев това ще стимулира хората да слязат от колите
7 юни 2022 18:20, Петя Славова
52
ДБ поиска държавата да поеме 50% от картите за градски транспорт
Снимка: БГНЕС

Срещата е рутинна, тъй като имахме предложения от коалиционните партньори и беше нормално да се съберем и да ги обсъдим, заяви депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.
Мирчев участва в експертен съвет в Министерството на финансите, посветен на предлаганите промени в бюджета.

Още по темата

"Част от нашите предложения бяха приети. Все още се обмисля по какъв начин да бъде осигурено финансирането за тях. Надявам се това да стане ясно в близките дни", каза той, цитиран от БГНЕС.

Две са основни предложения на ДБ. Първото е държавата да поеме стойността на картите за пътуване в градския транспорт за цяла България. "Първоначалното предложение е това да бъде 50% от стойността на картите. Това е правено в Германия и е мярка, която работи много добре. Това ще стимулира много хора да слязат от колите си и да ползват градския транспорт", обясни Мирчев.

Другата мярка е свързана със строежа на детските градини.

"Коалицията обмисля финансирането на тези 16 детски градини в София, които са в застой, да бъде през държавния бюджет. Все още не са финализирани разговорите, които продължават и в момента. Важно е да реши проблемът с детските градини, защото провалът на общината е ясен", каза още депутатът от ДБ.

За целта са необходими 58 милиона лева, но тепърва ще бъде уточнена каква част ще бъде финансирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Относно социализма преди 1 година
А за тези от вас - които обвиняват предложението в социализъм - защо тогава величаете Европа вкл. Германия като люлката на капитализма? Канадците също ли са социалисти - или предпочитате като в САЩ да нямате здравеопазване и една операция да струва 20000 $? Или учението на детето ви да струва колкото къща в Бояна? Така по-добре ли е? А? Кога ще се научите, че всички сме в кюпа заедно... И че сте Българи преда да сте граждани или селяни, а ако не сте - терминал 1 и 2 са отворени, вън!
47
0
 
0
 
! Отговори
Странни хора преди 1 година
За толкова време на разбрахте ли, че държавните пари така или иначе се крадат? Не се крадат за дойдат в София, Пловдив или другаде, просто се крадат. Годишните разходи са като черна дупка... Следователно, ако държавата не отдели от бюджета тези пари за транспорт все ще намери къде да ги употреби, но няма да ги раздаде на народа, било то софиянци, пловдичани или хора от малки села.И наистина ли смятате, че София се захранва от парите на малките села, а не приходи от чужди инвеститори?
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не може да се осигури адекватен контрол трябва да падне цената така че дори и скромен човек да може да си закупи карта за превозните средства вместо да рискува глоби, разправии и закъснения защото рискува понеже няма как да купи прескъпия билет или карта. Инфлацията само влошава нещата един хляб е 2.40 едно прясно мляко е 2.70 долу в магазина... Трябва да се компенсират хората някак както е в Западна бяла Германия. Адмирации за адекватно предложение.
45
0
 
0
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Как ли пък не!
44
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 1 година
С кои пари точно искате държавата да плати тия 50%???
43
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Да са силни на приказките, но и това ще си оставан поредните им кухи предложения, които няма да бъдат реализирани.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Катуцарят си е каруцар, не се вози в градски транспорт, защото не се паркира под клона.
41
0
 
0
 
! Отговори
Пепо преди 1 година
ДБ-тата граница нямат, не се спряха да искат и да мрънкат.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България не само е имало, но и има комунизъм.
39
0
 
2
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Да ги платят те направо. Съвсем ще затъне държавата в дългове, заради подобни необмислени предложения.
38
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина Иванова преди 1 година
И защо, моля ти се?Защо аз да плащам на софиянци?На нас, селяните, кой ни плаща транспорта. Още повече, че ние нямаме абсолютно никаква алтернатива - нямаме обществен транспорт, нямаме често и пътища.Не, категорично не желая от моя джоб да се плаща на софиянци.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тази дума комунизъм.Никога и никъде не е имало комунизъм.За сметка на това,в Бългрия вече 32 години има капитализъм.Вчера видях съседа си да рови в к о ф а за бклк.Той също ме видя.Не знам кой се почувства по-неудобно.На ви Европейски Съюз, на ви НАТО, на ви демокрация и на ви свобода да си лягате гладни,а на зима-и на студено.
36
0
 
4
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Ква е тая простотиябе хора държавата да поема това и онова!?? ТОва са най-тъпитемерки които съществуват! От къде ще дойда тези пари за поемане на това или онова! Пак от нас българските данъкоплатци! Когато ви лъжат че държаата поема това и онова трябва да знаете че вие го плащате защото вие сте държавата, не Киро, опуления и комиците на славчо, дето подскачаха докато вземат властта, а сега са по-ниски от тревата и по-тихи от тишината!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като дойдат Възраждане на власт,бая продажници ще се настанят в панделата.Първо за Иванчо Костов се сещам-продаде самолетна копания БГА-БАЛКАН за 150 000 долара.самолети,офиси на Балкан по цял свят на цената на един апртамент в София.Аерогарата,самолетите и офисите станаха собственост на един евреин,който после осъди България,нещо не бил доволен...Апартамент във Виена струва над 750 000 евра,а българска авиокомпания-150 000 долра.Ей затуй сме бедни...
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да плащате цената на 50% от картата - може просто да не й вдигате цената. Тя инфлацията от 60-70% ще се погрижи за останалото. Тия от ДБ са с вакуум в черепите.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на Бай Тошо здравеопазването беше БЕЗПЛАТНО.На 57 години съм и го помня това време.Хлябът струваше 26 стотинки.Имаше ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ БЕЗПЛАТНИ профилактични прегледи.НЯМАШЕ ЧАЛГИЯ И ПРОСТОТИЯ.
32
1
 
2
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
Съгласен съм с всички коментари по долу, но да кажем, че решите да го правите...от къде ще дойдат парите ?!? Нови заеми пак...опоскахте парите оставени от баце за хемус, опоскахте резерва, дефицита е над предела, а тоя иска да раздава без пари карти...задават се поредните заеми. Имам по- добра идея - кирчо да призове всеки да задели една заплата, както го направи за укрите..
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се точи бюджета от градове с грацки тарнспорт и те забогатяват за сметка на бедните без грацки.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези "демократи" излязоха по-големи комунисти от Цола Драгойчева и Пенчо Кубадински.
29
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 1 година
Къде е статистиката колко реално са работещите в частния сектор, които издържат всички останали по веригата на хранилка в държавния сектор??? То не бяха вдигане на пенсии, помощи, заплати и т.н.... Как да ви смогнем БЕ? Още малко и минималната заплата ще догони средната!!!