България и Полша настояват за разширяване на два транспортни коридора

Николай Събев подкрепи идеята на Анджей Адамчик
8 юни 2022 17:22, Росен Стойчев
4
България и Полша настояват за разширяване на два транспортни коридора
Снимка: Министерство на транспорта

България застава зад идеята европейските транспортни коридори да бъдат разширени и заедно с Полша предприемаме стъпки в тази посока.

Още по темата
Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на конгрес на регионите на страните от инициативата „Три морета“, който се проведе в Люблин, Полша, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

„В последните няколко дни посетих гранични пунктове по северната и южната ни граница и мога да кажа само едно - между нас липсва транспортна свързаност. Превозът на хора и стоки между България и съседните страни е изключително затруднен и се извършва при много ниски капацитети на преминаване“, посочи Събев.

В работата си се ръководя основно от идеята да изградим липсващите връзки със страните и да облекчим режима на преминаване през граничните пунктове. Водим активни преговори с Румъния за съвместно изграждане на пет нови моста над Дунав, които са важен елемент от свързаността по направлението Север-Юг, обясни министърът.

Николай Събев и министърът на инфраструктурата на Полша Анджей Адамчик подписаха декларация за сътрудничество в развитието на европейските транспортни коридори Балтийско-Черно-Егейско море и Западни Балкани. С документа страните още веднъж призовават Европейската комисия да включи цялото трасе София- Скопие-Дуръс в коридор „Западни Балкани“ и да разшири мултимодален коридор „Балтийско-Черно-Егейско море“ към полско-литовската граница по оста Люблин-Сидлце-Бялисток-Елк. Участие в срещата взе и извънредния и пълномощен посланик на България във Варшава Н. Пр. Маргарита Ганева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: БългарияПолшаидея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедо Еконтий до Полша ли ще кара вече пратки:))))))))))
2
0
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Идеи много, но пари откъде? В ЕС всеки тегли към себе си.
1
3
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
по тези коридори ще могат ли да вървят танкове от балтииско море до бяло моресега гледаме по медиите че се превозват на платформи и все около русия севъртите няма ли друго трасе и после се чудите каква стана тя