ОЛАФ иска да върнем 30 млн. евро в евробюджета

Те са били за къщи за гости и схема за насърчаване на земеделието
Обновена: 8 юни 2022 14:50 | 8 юни 2022 14:11, Елка Василева
63
ОЛАФ иска да върнем 30 млн. евро в евробюджета
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) иска България да възстанови 30 млн. евро в европейския бюджет, се казва в публикувания днес доклад на ОЛАФ за миналата година.

В документа се отбелязва, че службата е приключила разследването си по строежа на 377 къщи за гости, съфинансирани от Европейския фонд за развитие на селските региони и препоръчва на генералната дирекция за земеделско и селско развитие към Европейската комисия да бъдат възстановени 23 млн. евро, предаде БНР.

От ОЛАФ уточняват, че става дума за измама, при която къщите не са използвани за целите, за които са отпуснати средства от еврофондовете, а именно подобряване на икономическата устойчивост на тези области, разкриване на работни места и диверсификация на икономическите дейности.

Службата е открила и редица нередности по схема, финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието в България, която е трябвало да насърчи производството и рекламата на земеделски продукти като вина, череши и млечни продукти.

Разследването е установило, че изпълнението на всички 11 програми е дадено на един и същ икономически оператор, базиран в Гърция, а процедурата за избор на изпълнителя съществено се е отклонявала от изискванията за конкуренция.

Разследването е показало, че средствата по програмите са силно завишени и има съществени разлики между цените по фактури от изпълнителите и подизпълнителите на услугите.

Затова ОЛАФ препоръчва във фонда да бъде възстановена сумата от 7 млн. евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последиците от Бойко, или ще връщаме, или ще ни ги откраднат
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде говориха за съфинансиране от българския държавен бюджет и европейския бюджет как участващи в инвестирането съвместно по програмата,накрая програмата е осъществена с финансирането на единия дори и по завишените цени понеже никой не се е жалвал дълго време за източени инвестиции от строежите от завишеното офактуряване,но построени на ниски цени разбираемо от доброто търсене на предложения за извършване на дейностите за строителство с поддържане на обектите,но финансите на другия ги няма
39
1
 
1
 
! Отговори
На всеки заслуженото преди 1 година
Въпросът по връщането на 30-те милиарда от "къщите за гости" ще бъде разгледан на едно от първите заседания на Военния трибунал, когато вече враговете на Евро-атлантическа България ще бъдат арестувани и съдени. Иначе, отмяната на смъртното наказание по време на война и веднага след нея е невалидно...
38
0
 
1
 
! Отговори
Избягал от БГ преди 1 година
Логично всички грешки, вкл. и финансови се изплащат от балъците, а къщите остават за ортаците.
37
0
 
0
 
! Отговори
12th Toilets преди 1 година
Да спре да се налива с алкохол, а да си върши работата, ама надали.
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Да ги върнат бандитите от Герб,които ги откраднаха!! .... какъв ГЕРБ бе каскет? Йончева с 3 къщи, Комитова с 2, те гербаджийки ли са?
35
0
 
2
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Сега е момента новите ляво/десни да покажат кураж и реформи в съда за да може тези пари да не се връщат от джобовете на българина, а от крадливите ръце на предишните.Ама те новите са бетер старите, същите ама ребрандирани.
34
2
 
3
 
! Отговори
Инфо преди 1 година
Това е нищо 2024 ще връщаме 4 милярда лева заради недовършени пътища...
33
0
 
7
 
! Отговори
Споко, преди 1 година
Ще ни вдигнат хляба с още, колкото си измислят и всеки, който яде хляб, ще връща тези пари. Който е на кифтета и пръжолки, няма да ги връща.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиквата крадлива да ги връща. Без участието му нищо не се краде в държавата. Деса мел инса да разпродава краварниците с крави от по двадесет хиляди евро броя и да плаща.
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уви, болшинството къщи са на БСП-ари. Сред тях има приближени на Радев и Рашков. Другото е фейк.
30
0
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ТЪРПИ НАРОДА НАШ ТОЙ ИМА 500 ГОДИШЕН СТАЖ
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39- НЕ ГЕРБ СА ГИ ОКРАЛИ- А ЗА КЪЩИТЕ ДОБРЕ СА ПОСТРОЕНИ АМА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ Я ДА ВИДИМ БИВШАТА МИНИСТЪРКА АРХИТЕКТ КОМИТОВА ДАЛИ Е ПУСКАЛА ГОСТИ В КЪЩАТА СИ ДО МОРЕТО А ЕЛЕНКА ....
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата ще ги върне на ОЛАФ, но ще си ги върне ли държавата от къщите? Това е въпроса.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - Баламурниците ще плащаме - ___ - всеки плаща нещо. Ти обаче докажи на кого масрафите плащаш, не само бла-бла, да кажеш нещо!
26
2
 
15
 
! Отговори
Хасфалт преди 1 година
Аз така виждам нещата - ЕС захранва политиците ни, после размахва пръст, но не се интересува кой точно е злоупотребил, а си иска парите от народа! Това си е схема за пране на пари, както и да го погледнеш!
25
1
 
20
 
! Отговори
No comment преди 1 година
Честито българи, ще платим къщите на депутатите и техните приближени. Виновни няма, освен може би ние самите!
24
0
 
16
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ЩЕ ГИ ВЪРНЕМ. В БГ Е НАЙ ЛЕСНО ДА ГИ ОТКРАДЕШ И НАЙ ЛЕСНО Е ДЪРЖАВАТА ДА ГИ ВЪРНЕ
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олаф, Олаф, май си улаф. Що си давал пари на крадци?
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги върнат бандитите от Герб,които ги откраднаха!!