Божков: Всяко отричане на пожара в АЕЦ "Козлодуй" е безсмислено

Има незаконен внос на газ, смята експертът
Обновена: 14 юни 2022 14:15 | 14 юни 2022 14:15, Анисия Иванова
34

Все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

"На нас ни е много трудно да се включим с дългосрочен договор, освен ако по някакъв начин не се издейства на политическо ниво. Към този момент, ако не подновим договора с "Газпром" за тръбопроводен газ, който по принцип се знае, че е по-евтин, за нас не остават особено големи перспективи", заяви енергийният експерт и член на Стратегическия съвет при президента - Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"Една от големите ползи на България за членството ѝ в Европейския съюз е свързаността в европейската газова система и електроенергийната система. Няма обяснение за изхода на едни около 7 млн. куб.м на ден. Единственото обяснение за това е старата връзка с турския газопровод. Това показва, че оттам тече газ, но той не е показан на този сайт и на страницата на "Булгартрансгаз". Това е първото и голямо нарушение", посочи Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че ние нямаме договор за системна свързаност за тази точка.

"От гледна точка на българския закон и европейските регламенти този внос е незаконен. Очаквам да има някакви санкции от страна на Европейския съюз. Това ще доведе до оскъпяване, ако се случи", предупреди енергийният експерт.

"Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" използва "хватка", като скрива пускането на реактор. Те казват, че е включен в определен ден, а всъщност не е така. По този начин това, че търговците не знаят, че реакторът е включен, се дава възможност на приближени до ръководството на атомната централа да се възползват от количеството енергия на ниски цени. Това е причината за пожара, който се е състоял. Те са бързали, забравили да поставят датчик там, където му е мястото - на главната циркулационна помпа, при което изтича масло и при загряването на помпата се запалва", обясни експертът.

Еленко Божков е категоричен, че всяко отричане на този пожар е безсмислено.

"Това, което трябва да се направи, е да се състави комисия, която да обследва случая и да отстрани от работа двамата ръководители на централата, защото там се случат безобразия", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
10
 
! Отговори
Съмнение преди 1 година
Ме обхваща,когато чуя Копейкин или негови "експерти ". Защо? 1. Не се ваксинирайте....а самите те милите се ваксинираха...защото имали семейства.....т.е. нашите семейства не са така важни,... 2. Ще върна субсидиите.....да,ама си купи къща с тях. 3.ние сме за България, а та митинги им има повече руски знамена отколкото български.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 Какво общо има Еленко Божков със "западните"? Много хора се прикачиха към "влакчето" на гърба на уж протестите срещу ГЕРБ. И Мая Манолова беше "протестърка", а всички знаем какво представлява!
27
6
 
9
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 година
Този терорист дето спря тока на метрото защо не е в затвора.
26
8
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Ония зеления в президенството и тоя кадето спря метрото са едни от най-вредните хора за България.Тия за руснаците са готови на всичко.Абсолютен некадърник заедно с ония юмручето.
25
4
 
12
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
дето тероризираше софиянци и им спира метрото , защо не е в затвора , а дава акъл.
24
4
 
13
 
! Отговори
Видя се че преди 1 година
Тия с юмручетата и тоалетната хартия създадоха единствено хаос, предателства, подкупи и политически кризи ! Трябва да се махнат час по-скоро от управлението на държавата, за благото на всички !
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак Путин виновен. И за пожара ли Путин е виновен? Сигурно той нареди да се лъже, че такъв не е имало. Лош, лош Путин.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21 че е същия, същия е. Но тогава крещяхте за европейско бъдеще на България и ни развявахте историите на разни западни българчета, дошли да спасяват България от лошите га*ньовци и га*нки! Сега тоя какъв е, защото ако е русофил, значи вие сте лъгали миналото лято. А ако е европеец, защо го наричате русофил само защото изтипоса че се лъже, че уж не е имало пожар в АЕЦа?
21
2
 
12
 
! Отговори
КИРЧО преди 1 година
ВНИМАВАЙ НЕ СЕ ОБВЪРЗВАЙ. ИМАМЕ ТРЪБИ ИМАМЕ ГАЗ ОТ РУСИЯ КОЯТО Е ДО НАС. СУАЩ Е ДАЛЕКО. ЩЕ ЗАРОБИШ НАРОДА С ТОВА СВОЕ СЛАГАЧЕСТВО. И ЗНАЙТЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ ЗАРАДИ УЖ ГОЛЕМИТЕ СИЛИ. ТРЯБВА КАТО ШВЕЙЦАРИЯ ЛЮКСЕМБУРГ АВСТРИЯ ДАНИЯ И ДРУГИ ДА БЪДЕМ НЕЗАВИСИМИ.
20
6
 
6
 
! Отговори
Този преди 1 година
"еленко" е подопечен на Шойгу, нали?
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте малко сега, тоя убав нали беше от умнокрасивите на площада, дето били интелигенцията на младите от чужбина, върнали се специално от любов към България? Сега защо го изкарване русофил и предател? Как вчера е.бил европеец и интелект, а днес е т*пчо и русофил? Само защото потвърди нещо, което Възраждане беше казало ли? Леле. Че то по вашата логика утре всички десни ще се окажат русофили. Ти да видиш метаморфози!
18
5
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
ЕЛЕНКО Е ПОРОДА АРХАР, ДА СЕ ОПЛАЧЕ НА ПУТИН
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 Путинския слуга лъже като съдран. Това е същия престъпник, който дръпна шалтера в софийското метро.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я пак! Нямаме втечнен газ, а ни обясняват че даже го разтоварваме, къде обаче е незнайно. В същото време са пускали спрян реактор на АЕЦа и е станало пожар? За което пак нищо не знаем. Уау!
15
8
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
Червена комунистическа мухоморка!
14
12
 
10
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Всички руски агенти на влияние са мобилизирани за да обясняват как трва да клекнем през уснаците, са им се извиним и да купуваме руски енергоносители за рубли. Еленко трябва да е в затвора заради спирането на тока в метрото а вместо това прави проруска пропаганда по медиите!
13
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същия терорист, който дърпна шалтера в Софийското метро, прави "разкрития".
12
0
 
13
 
! Отговори
ХАХА преди 1 година
Бахтий "държавата"!Хаха!Всеки лъже,маже и краде като за световно!
11
10
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Стана ли ни прделно ясно, колко рашистки слуги има в малка и бедна България ?!___А е бедна България именно заради многото рашистки слуги, които са и Български предатели !!!
10
3
 
19
 
! Отговори
Лъжци преди 1 година
Абе какво стана нали Възраждане уж лъжеха за аварията . Костадинов още преди една седмица каза за тези далавери в АЕЦ-а.