Проф. Маринов: Сегашният кабинет е на политическото оцеляване

Настоящият кабинет - правителство на политическото оцеляване
14 юни 2022 20:42, Елка Василева
19
Проф. Маринов: Сегашният кабинет е на политическото оцеляване
Снимка: архив, БГНЕС

Като правителство на политическото оцеляване, така проф. Александър Маринов определи модела на все още съществуващия кабинет, след като единият от партньорите изтегли министрите си от управляващата коалиция. Проф. Маринов беше критичен пред Радио „Фокус“ към подхода за оцеляването на това управление, защото е неправилен и няма да даде резултат.

Още по темата
„Преди някой да вземе решение да напусне досегашната си парламентарна група и да подкрепи нещо друго, трябва да стане ясно какво друго конкретно подкрепя - мотивацията да променим България е общо понятие, а подхода с аритметично събиране на 121 гласа е, че той не поражда доверие и подкрепа в обществото, а точно обратното. При само общи приказки и никаква конкретика на убедително предложение за постигане на краткосрочни цели във вече създалата се ситуация, политика не се прави“, каза проф. Маринов.

Той посочи, че поради тази причина формулата е неясна, поражда съмнения, ще породи и атаки и едва ли ще доведе до необходимата дееспособност на правителството и парламента.

Той припомни, че в световната, европейската практика има правителства на малцинството, които по важните въпроси преговарят и намират подкрепа.

„В нашия случай аз не виждам как това ще стане, защото няма конкретика в диалога“, каза още професорът и даде и пример с бързия и лек начин, по който беше изработено и подписано коалиционното споразумение, което доведе до оптимистични настроения, но за много кратко.

„Оказа се, че сме се зарадвали предварително, защото много от конкретните неща всъщност станаха препъникамъни и бяха просто заобиколени, премълчани или приети в една максимално обтекаема формулировка и когато стана дума за конкретика, стана трудно. Има и още един много сериозен проблем - програмното правителство е начинание, което изисква добра воля, търпение, сдържаност и минимизиране на конфликтността, тъй като само по себе си то представлява един труден компромис. В тази нажежена обстановка на тежки, взаимни обвинения във всички посоки аз не виждам как може да се изгради една нормална работеща атмосфера или нормален работещ режим на действие на правителството и най-вече на парламента“, уточни политическият експерт, като образно обясни ситуацията, чрез познатия анекдот „такава борба за мир ще падне, че камък върху камък няма да остане.“

Попитан за решения на тази усложнена ситуация в законодателната институция, проф. Маринов не вижда големи шансове за нормализиране на обстановката.

„Парламентът е една много сложна машина, която може да работи само при определени условия. Има достатъчно начини и инструменти тя да бъде блокирана, саботирана, и всичко да става много бавно и мъчително и най-често се получава резултат различен от желания. На въпроса ви ще отговоря така: а дано, ама надали. Не ми се виждат големи шансовете да се нормализира обстановката. Дано да бъркам“, пожела си експертът, като подчерта поуката за бъдеще.

„Политиката, както всяка друга сфера на дейност, има своите писани и неписани закони. И тези закони първо, трябва да се познават, и второ, не бива да се нарушават, защото последиците от тяхното нарушаване винаги са едни и същи. Те неслучайно са били извлечени от столетия практическа дейност. Игнорирането на тези закономерности рано или късно води до управленски разпад, който се отразява на стабилността на държавата, а от там и на гражданите,“  каза Маринов.

„В своята съвкупност поуката е, че дори когато искаш да внесеш с благородни цели промени в политиката, пак трябва да се съобразяваш с писаните и неписани закони на същата тази политика“, категоричен беше политическият експерт проф. Александър Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
НЕ ЩЕМ В ЕВРАЗИЯ преди 1 година
ЕТО ТОВА СА РОДЕНИТЕ ОТ КРЕМЪЛ БАЩИ НА ПРОКРЕМЪЛСКИТЕ ПРОЕКТИ ПП ИТН И ТЕ ТАКИВА ПОЛИТИЧЕСКИ УЙДУРМИ ЦЕЛЯЩИ ДА РАЗБИЯТ ДЪРЖАВАТА, ДА РАЗСИПЯТ ИКОНОМИКАТА А ПОСЛЕ ДА НИ ПОДРИТНАТ В ЕВРАЗИЯ- ЗАТВОР ЗА ТИЯ ПРЕДАТЕЛИ. КРЕМЪЛСКИ МУТРИ ВЪН ОТ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО
9
0
 
1
 
! Отговори
приличаш на Ленин! преди 1 година
поразителна прилика комунистическа!
8
3
 
4
 
! Отговори
Амиии преди 1 година
СЕГАШНИТЕ ПОВЪРХНОСТНИ ЛАЛАДЖИИ ГИ ДЪЛЖИМ НА РАДЕВ, ЧИЙТО ГЛАВЕН СЪВЕТНИК СИ ТИ , ПРОФ. МАРИНОВ!!! РЕАЛНОСТТА ВИ ЦАПАРДОСА ПО ГЛАВАТА И ВЕЧЕ ПРОГЛЕДНАХТЕ!
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
проф. Александър Маринов като стар кадър на Държавна Сигурност лансиран навремето да компроментира СДС оцелява успешно и при Радев !
6
6
 
10
 
! Отговори
Ива преди 1 година
Мутрата,създателя на СИК,агента на ДС -Майстора, Стратегически съветник на селянина от Славяново е политически експерт.Негодник отвсякъде.Трагедия
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За парламента агент "Майстора" знае от личен опит. Ако не вярвате вижте го в кардите на двата филма: "Подмяната 10-ти" - документален филм за първите 15 години от прехода България и в кадрите от: "20 години по - късно" - документален филм на Николай Чадаров.
4
8
 
6
 
! Отговори
Пада влада преди 1 година
Нема оцеляване, пада. Слава на Путин той прецака Киро и Кокоро ))))
3
7
 
9
 
! Отговори
Стига бе, преди 1 година
...Гуруто на Радев се държи сякаш сега е паднал от небето, и сега открил колко била сложна обстановката? Ами нали точно вие , ДС-сектата зад Радев, дестабилизирахте държавата, плюхте на всички институции, и с парите на Черепа и машинките на Мадуро спретнахте преврата! Никога не хващай вяра на дръто Ченге да те баламосва, па ако ще и професор да се пише ! И на сън да го пипнеш , пак ще те излъже!
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агент Майстора Александър Маринов нещо много се активира за два дни два пъти ръси мозък. Работата отива на ужас явно.
1
4
 
6
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
Тоя *** дето каза ,че на Българите не трябва да се дава право да си изразят правото на глас ,защото тия били много хубави . Сами си копаете гробовете .