Хитър ход на ГЕРБ: Вотът на недоверие прави по-голяма паниката

Много депутати без шанс за следващо НС - неизвестни, готови да се върнат на село
15 юни 2022 09:58, Анисия Иванова
43

Изпитанията пред управляващите стават все повече, а ГЕРБ внася вот на недоверие.

"ГЕРБ се опитва да изпревари пазаруването на депутати и събирането на 121 гласа. Колкото по-бързо се внесе, толкова по-голяма става паниката в коалицията и пазаруването на депутати. Вотът влиза в момент, в който може да мине и да се разпадне това правителство. Това е хитър ход от ГЕРБ, за да успеят", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Той коментира, че "Продължаваме промяната" все още не е събрала нужните за мнозинство гласове, след като не е предложила за гласуване рокадите в министерствата.

Според журналиста и бизнесмен Васил Василев вотът е бил неизбежен.

Още по темата

"Вотът е внесен от една политическа партия, но той е повсеместен. В един момент чашата е преляла, това беше неизбежен резултат от действията на правителството, от лъжите, от начина, по който се отнасяше към проблемите с РСМ, газа, Украйна... Привличането на тези депутати, дали чрез пари, постове, обещания на благини, не знаем. Важен е фактът, че в един момент тези хора решиха, че стоенето им повече в ИТН е нечистоплътно. Съвпадението на този момент със сегашната политическа криза показва, че върху тях е осъществен натиск и затова минават в другия лагер", заяви Василев пред Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че настоящото правителство няма бъдеще.

"Този вот имам чувството, че ще успее, целта на това правителство беше да обърне политиката на България за РСМ. Ако на 28 юни правителството изпълни поставената му задача, ще падне. Ако не успее - пак. Дните му са преброени", коментира Василев.

Прогнозата му за ИТН при предсрочни избори е за печален резултат. Той не очаква висока избирателна активност.

"Човек, като види какво представляват хората, които избира, е естествено да се пита за какво да ходи да гласува. При тази система на българската демокрация е много трудно да убедиш някого да отиде да гласува, само защото е воден от някакви идеали", каза още Василев.  

Керемедчиев не е убеден в успеха на вота на недоверие. Според него има голяма вероятност "Продължаваме промяната" да събере нужния брой депутати.

"Ако много от депутатите видят, че нямат шанс за следващия парламент, голяма част от тях са абсолютно неизвестни, готови да се върнат на село, защо пък не да се върнат, но с 1 млн. лв. по-богати. Това пазаруване го бяхме позабравили в кратките животи на предишните парламенти. Сега стигаме до дъното на политическия морал", каза бившият зам.-външен министър.

И добави, че няма необходимост от предсрочни избори.

"Отвращението на избирателите е достигнало до своя пик. Цели се закрепяне на междинно правителство с втори или трети мандат до местните избори", прогнозира Керемедчиев.

По темата с ветото на България за еврочленството на РСМ той беше категоричен, че това е проблем, който изкуствено се нагнетява, тъй като дори и да падне, присъединяването няма да стане преди 2030 г. Гостът не изключва вероятността Весела Чернева действително да е министър в сянка.

"Съветник на премиера може да извършва много посещения, които са инкогнито, докато за министър или член на правителството това би било отразявано от медиите", уточни Керемедчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До Възмутен : Те ли са ти виновни че "тънеш в мизерия"? Я си помисли, дали не е причината във дългата поредица от погрешни избори, които сам си направил през живота си, породени от собствените ти мързел и простотия?
24
3
 
17
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
То ще е хитър ход ако играеха шах а не всички там 240тулопа и крадци да си играят игричките а ние да тънем все повече в мизерия!
23
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу ГЕРБ!Антисоциална партия
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да има непознати депутати. Тука първо медиите имат вина и второ да се намали броя на депутатите ама да знаем всеки един кво предлага. Не трябва да има толкова големи заплати по държавните хранилки за да не могат да се купуват хора . Шефа на БНБ на кво отгоре взема такава голяма заплата ? Той няма право да печата пари . Случая с КТБ показа че и контрол не може да наложи . Тогава защо взема толкова много ?
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези там са българомразци и правят само лоши неща
20
1
 
16
 
! Отговори
Край преди 1 година
Следващите избори ще са с 25% избирателна актвност, по -следващите с 20%. Ако не тази то следващата зима ще има бити депутати, които ще съжаляват че не са си "отишли на село".Единствения демократичен изход от това е мажоритарни избори за парламент. Добре е да се намали и парламента на 120 човека.Анонимници като Христинка и пр. не са нужни.
19
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нови избори ИТН изчезват от политиката и това е добре за БГ !
18
2
 
15
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До Анонимен 29 : "Безотговорни,алчни,крадливи,простовати хора" - ти току що описа средностатистическият българин.
17
9
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
вотът на недоверие трябваше да се внесе още в същият ден в който Слави обяви напускането на коалицията. Всеки ден баване намалява шансовете му да успее, и увеличава шансовете на Киро и сие да "отвлекат" още депутати. Герб даже им направи услуга с това, защото стеснява времевата граница в която могат да вземат контрамерки.
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитър ход ли?Безотговорни,алчни,крадливи,простовати хора,отново искат да ви яхнат.Осъзнайте се!
15
1
 
6
 
! Отговори
Български особености преди 1 година
Днешният български депутатин, дори ***, не е;))) Той е едно нищо, плазмод, амебъ, чехълче и *** взети заедно и накуп. Той е ни риба, ни рак! Нищо като нищо е той! Празно пространство, в което дори въздух нема! Къде ще се върне? На село? Чи той не знай, кво д апрай там и само бели ще натвори! Ич ми не требе на село! Дръжте си, този хомункулус в градовете и си го чувайте! Той е ваш!
14
7
 
17
 
! Отговори
Баце голям преди 1 година
След изборите - гешев трябва да установи каде са -9 милярда потънали прес декември за които никой няма отговорПари които можеха да бьдат помощ за всеки пенсионер или работещ - отпускани ежемесечно или като еднократна помощ
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'гласоподавател/данъкоплатец/бачкатор' или по-просто 'гражданин' е наследствената съдба на стадото. тази човешка издьнка е вечно прецакана и вечно чака да му бъде казано какво да мисли и прави. на другия край на спектъра са вълците (управници, полицаи), а извън спектъра са тези които виждат целия този кръговрат ('престъпници', комици) и се опитват да не играят в него
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ И КОАЛИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ ДАВАЙТЕ СВАЛЕТЕ МАФИЯТА БАЖКОВИСТИ ПЛАТЕНИ ОКРАДОХТЕ ОСТАВИХТЕ БЪЛГАРИЯ ПОД НИВОТО НА МАРИАНСКАТА ПАДИНА
11
3
 
8
 
! Отговори
ъхъъъъ преди 1 година
Хитър е Вожда на герП, хитъъъър.......!
10
5
 
4
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
СССР НЕ СИ ЗАГРИЖЕН ЗА БЪЛГАРИЯ И ОСТАНАЛИТЕ ПЛАТЕНИ НА ПЪПЪ АНОНИМНИ МРАЗЕЩИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ИЗБОРИ ОТ РАЗВИТИЕ ОТ ПОЛИТИЦИ ДЕМОКРАТИ
9
6
 
4
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Хе-хе, Прокопи-ев губи властта. Е, няма как - и другите големи играчи *** връзват, и те са от стара каза ядрена. Чао, меки ки..., пардон, либерали! Колелото се върти.
8
5
 
10
 
! Отговори
Баце голям преди 1 година
6депутата са още -6 милиона от данькоплатеца , герб може да ни ги спести с вота
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бац може да мисли за вас,шайковци приближени,но за мен изобщо не е помислил.Гаранция!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходът е хитър, защото може и да мине. ПП трябва да намерят още 6 депутата от другите партии, за да не паднат от власт.