Голямата игра за България - възможна ли е коалиция между ГЕРБ и ПП?

Очакванията за всяка от големите партии в парламента
Обновена: 17 юни 2022 19:20 | 17 юни 2022 19:15, Росен Стойчев
248
Голямата игра за България - възможна ли е коалиция между ГЕРБ и ПП?
Снимка: БГНЕС

Парламентът в България се превърна в мястото, към което всички гледат през последните дни. Попаднахме в ситуация, която изглежда наистина решителна за цялата държава.

През последните дни видяхме няколко обрата. В началото на седмицата изглеждаше, че предсрочните избори са неизбежни.

Продължаваме промяната търсеше подкрепа на народни представители, а Има такъв народ настояваше, че ще свали правителството. Изведнъж обаче народни представители на групата започнаха един по един да се отделят и да стават независими, заявявайки подкрепа за кабинета.

Всъщност в тази ситуация има няколко и печеливши, и доста губещи. Като за начало трябва да кажем, че ГЕРБ, отричани или приемани, отново си изиграха картите по правилния начин. Доста умно те отказаха да са част от спора. Всъщност дори в пленарна зала те рядко взимаха думата.

Още по темата
Просто оставяха ПП и ИТН да се атакуват с изненадващи разкрития. Дори, когато ги атакуваха, те успяваха да отговарят с минимално участие. Тази роля се падаше на ДПС, които активно участваха в споровете в парламента.

Всъщност ГЕРБ и преди са били в такава роля. Те най-добре знаят, че при подобен срив в управлението, дори и да си в ролята на опозиция, е най-добре да стоиш отстрани и да не се месиш излишно. Просто чакаш да дойде най-добрият момент,в който да отидеш на избори. Нещата през последните дни обаче се развиха невероятно бързо. ГЕРБ едва ли не бяха принудени да внесат вот на недоверие, за да покажат, че са водещата опозиция. Реално те не искат да ходят на избори. Дори и да имат шанс за победа, на тях самите едва ли им се управлява през следващите месеци. По-скоро биха предпочели да мине година, нещата евентуално да се успокоят и да се опитат да вземат управлението в спокойна обстановка. Техният приоритет сега е да станат приемливи. Твърди се, че може и да спечелят предсрочен вот. Явна коалиция с ДПС или Възраждане обаче е прекалено рискова. Тя би довела до тоталния срив на имиджа на партията, която може и да не успее да си върне позициите след това. За това и ГЕРБ чакат подходящия момент, в който да направят коалиция с далеч по-приемливите за градските избиратели Демократична България, а защо не дори и с Продължаваме промяната. Такава коалиция е постоянно отричана, но изглежда много вероятно в даден момент да се реализира.

Големият въпрос е пред ПП. Те спечелиха последните избори. Последните проучвания показват, че изостават. Нов вот може да им отнеме мястото на водеща партия в страната. При следващия парламент съставянето на правителство от тяхна страна ще е много по-трудно. Очакванията са БСП и ДБ да понижат своите резултати. Вероятно Стефан Янев ще е новото лице. Договаряне с него обаче ще е изключително трудно, тъй като Кирил Петков сам го премахна от правителството. Изглежда, че управляващите в момента разбират, че понякога политиката е въпрос на компромис. Техните потенциални коалиционни партньори са малко на брой и със спадаща подкрепа. Кирил Петков и Асен Василев може и да извадят късмет с последните събития. Действията на ИТН доведоха нещата до повторно противопоставяне между статукво и промяна. Демонстрациите пред парламента може да доведат до повторно вдигане на подкрепата към ПП. Въпросът обаче е какви ще са вариантите за групиране в следващ парламент.

Много хора се чудят възможно ли е те да се обърнат към ГЕРБ?

Това може да стане при едно положение. Голям скок в подкрепата към Възраждане. Ясно е, че те ще повишат своя резултат. Въпросът е дали няма скрити настроения, които да повишат резултата им изненадващо много. Тогава темата пред България няма да е тази за задкулисието. Темата ще е геополитическият избор пред страната. Ако Възраждане настояват за промяна на този избор и намерят потенциална подкрепа за него в новопоявили се партии, тогава въпросът с управлението става различен. Тогава и ПП, като крайни поддръжници на европейското бъдеще на страната, ще трябва да потърсят широка подкрепа. И иска ли им се или не, тя ще трябва да дойде от ГЕРБ. Това е така, защото ако се случи очаквания спад в подкрепата към ДБ, това ще е единствената наистина голяма партия, която ще може да подкрепи международните идеи на ПП.

Реално ГЕРБ чакат точно това. Един скок на Възраждане към водещите места, може отново да ги направи приемливи за коалиране за другите градски партии. Това ще е така, просто защото друг избор няма да има. Естествено тук ще трябва да видим и позициите на Янев, който до момента говори общи приказки и ние нямаме и идея за неговите възгледи по международната тема.

Ясно е, че губещите са ИТН. Това е партия, която за една година обърка до толкова своите избиратели, че сега ще се опитва въобще да влезе в парламента при нови избори. Тази група така и не предложи реална философия, която да следва. Никой не е наясно с нейните политически идеи, нито с разбиранията и за управление. Говорим за група, чието единство се крепи на един репортер и един сценарист. Тази партия прекара периода си в управлението в непрестанно гонене на държавни постове. От там от самото начало заявиха, че имат най-голям интерес към управлението на БНБ и БНТ. Икономическите теми в страната не ги интересуваха. Те просто половин година търсеха начин да си получат толкова желаните постове. След като това не стана, обявиха, че се оттеглят от коалицията. Действията на Тошко Йорданов са напълно неразбираеми. В първите два парламента той се държеше като хулиган, който се присмива на другите народни представители. В този се държа като сърдит чичко, който се кара на всеки пред себе си, за това, че не е получил исканото от него. Тази партия е истински феномен. Тя нахлу в политическото пространство без програма или идеология, а след това съвсем сама се разпадна. Докарха го до там собствените и народни представители да правят скандални разкрития за нея, а оглавяващите я да се чудят как да обясняват своите действия.

Остават БСП и ДБ. Това са двете партии, които най-малко искат избори. Истината е, че има толкова много партии, които взимат от гласовете на БСП, че нейният резултат е абсолютно непредвидим. Вероятно обаче отново ще спадне. Ако това стане, вътрешните решения в партията ще дойдат на дневен ред. Корнелия Нинова вероятно няма да удържа повече положението и ще видим дълги реформи и търсене на ново ръководство. В ДБ също очакват понижен резултат. Вероятно ще се опитат да прескочат бариерата. Пред тях съществува и вариант да се явят заедно с ПП. От една страна ще запази техните места в парламента, а от друга големите партньори ще се надяват да запазят първото място с допълнителна подкрепа.

ДБ се държаха наистина добре в коалицията. Някак си избягваха големите конфликти и успяваха да се разберат с всеки. Сега обаче и те усещат, че идва нов момент. Досега се бориха със задкулисието, свързано с ГЕРБ и ДПС. Какво ще стане обаче, ако борбата мине на международен терен? И дали пред тях ще има друг избор, освен партньорство с ГЕРБ? Влизането им на съвет на партийната група на опозицията сякаш беше сигнал, че те вече мислят за диалога в едно следващо правителство. Това ще е нещо, над което Христо Иванов и Атанас Атанасов ще трябва внимателно да мислят.

Равносметката е ясна. ГЕРБ постепенно усещат момента, в който те ще могат да станат приемлив партньор. Те все още са сочени като представител на задкулисието. Може обаче да дойде и момента, в който това няма да има значение. БСП и ДБ търсят варианти отново да са интересни за избирателя, но сякаш в момента е трудно да се намери решение на подобен въпрос. ПП ще търси варианти отново да е първа или да намери нови партньори в следващ парламент, тъй като не е ясно какви ще са позициите на настоящите. В крайна сметка България е в особен момент, който ще трябва да реши пътят, по който ще поеме страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито е мътно,нито кърваво.Аз Ви писах,още при създаването на ИТН и Възраждане,че това са поредните проекти на ДПС и ГЕРБ.Писах Ви кратко и ясно,че ДПС=ГЕрБ=Възраждане=ИТН.Писах Ви основната цел на ИТН.А тя е да се провали,което и да е правителстов, за да се върне ГЕРБ и магията на власт,за да се краде.Бойко е мафиот,подмазваше се на Меркел за да може спокойно да краде и да взима пари от всичи,а най-много от Путин и Ердоган.Това е,елементарно е.Какво си мислите,полтиците имат интелект ли?
165
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората трябва да знаят засега,че ГРБ=ДПС=ИТН=Възраждане=Патриотите.Следим за промени.Засега ПП са анти-мафията и задкулисието.Сега на всеки става ясно какво означава задкулисие.ДПС и ГЕРБ създават останалите изброени с една единствена цел,да представят другите партии за неможещи.Та ИТН спъваха работата на парламента още от първия ден,държаха се като.люта опозиция.Нещо.като шизофреник без лечение.На власт,а бяха срещу власта.А ГЕРБ и ДПС се радваха на успешния проект.
164
15
 
20
 
! Отговори
Престъпници! преди 1 година
ГЕРБ трябва да са в панделата!
163
16
 
11
 
! Отговори
Продължаваме промяна преди 1 година
Дори да има нови избори след тях пак ще мачкаме мафията на ГЕРБ и ДПС и патериците им от ИТН и въZZраждане
162
10
 
14
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
ХА-ХА-ХА! ХО-ХО-ХО! ХИ-ХИ-ХИ! Възможно е, всичко на тоя свят е възможно! Когато Сергей Навални го изберат за вицепрезидент на Владимир Путин в Русия, тогава може и ГЕРБ да управляват заедно с ПП.Хиля се като ***, но даже не е смешно. Тъпo е.
161
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя се прави на врачка.
160
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много каскадно почнаха да се навързват марионетките. Тлъстия червен приватизационен бизнес, слугата назначен за президент, неговите слуги - министерски съвет и накрая руското *** с генералски пагони - резервна гума. Останалите са за праха в очите и в организацията на мътната вода дето все още могат да се хванат от останалите дребни рибки. Е, рибки - спомнете си за френския баснописец Лафонтен. Прочетете ги още веднъж - те не са само за деца
159
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние, в България, казваме 'НЕ' на мафията!!!!!!
158
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГлупостиТо пък да не мислиш, че с вас Киро иска да прави коалиция, бе гербери, да не говорим, че ако вярваме на сайтовете, един и същ е собственика на Киро и Бойко.
157
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ситуацията е мътна и кървава, толкова нагло поведение, опити за създаване на етническо напрежението, купуване и изнудване на депутати, организиране на платени протести,забрана полицаите да изпълняват служебните си задължения до сега не е имало. Никой не може да ме убеди, че ПП не узорпират властта. Изтръпвам като си помисля какви ще ги сътворят другата седмица с Македония и как ще ни продадат. Пътният лист им е разписан а те искат нови заеми да теглят. До кога ще търпим?
156
5
 
24
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Никой в ГЕРБ няма да прави договорки с Кирил Петков. Това не е възможно, забравете го, каза днес пред "Нова телевизия" депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков. Той допълни, че тактическият интерес на ГЕРБ е това правителство да продължи да управлява, но интересът на държавата е то да си ходи възможно най-бързо.
155
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименДа, начело с мошеника, масовия убиец, алчен мафиот, комунист и член на БКП - Бойко с комунистическа книжка, която се отказал да захвърли.
154
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ е проевропейска народна партия а не комунисти като ПП.
153
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До DaТова е самата истина , ще го копипействам колкото пъти искам, БОЙКО Е САМАТА МАФИЯ!
152
6
 
5
 
! Отговори
До 195 преди 1 година
Престани да копипействаш! ИЗМИСЛИ НЕЩО ДРУГО!! АКО МОЖЕШ, ДЕ!
151
3
 
14
 
! Отговори
Da преди 1 година
Цяла статия дъвчете ГЕРБ вместо да кажете кой е оплел конците и как!
150
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОЙКО Е САМАТА МАФИЯ И ИСТИНСКАТА МАФИЯ, преди време, когато Алексей Петров го каза, не му повярвах, но се оказа истина, това, че артиста Бойко играе театър и ви заблуждава, не променя истината , БОЙКО Е ЧАКАЛ, ЗАТОВА КАЗА "ЩЕ ИЗВИКАМ ЧАКАЛИТЕ" И СИ ВЪОБРАЗЯВАШЕ, ЧЕ Е ГОСПОД И ГОСПОДАР НА ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ, МНОГО ХОРА УМРЯХА В БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ НЕГО, ХИЛЯДИ, НИЩО НЕ ЗНАЕТЕ, ТОЙ Е ЗЛО, ЗЛО,ЗЛО, НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО , ИДВАЛО НА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ НЯКОГА! И няма да се върне, над него вали сняг
149
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов завърши със фалцет изказването си в Народното събрание след като каза фашисти. Истериите са ми противни, както и истериците с фалцет. Същия е без опит като политик и копира Сидеров.
148
4
 
15
 
! Отговори
Vip преди 1 година
Смешна теза Борисов има една приказка да не се плюе по другите, а Кирчо директно се из*ра върху ГЕРБ. с ареста на лидера и.
147
4
 
12
 
! Отговори
Аз пък преди 1 година
МНОГО МРАЗЯ ДВУЛИЧНИК, КОЙТО ЛЪЖЕ ЖЕНА СИ, КАКТО И ПРИЯТЕЛЯ СИ МИРОСЛАВ, ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ЛЪЖЕ НЕ САМО ЛИНДА, АМИ И ЛЕНА.... КОЛКО ПЪТИ ТРЯБВА ДА ГО ХВАНАТ ...? НА КАЛЪП ЛИ...? И ПАК ЩЕ ОТРИЧА!!! СУПЕРЛЪЖЕЦ!!!