"Файненшъл таймс": България отново в политически хаос

Свалянето на кабинета – удар за надеждите за разширяване на ЕС
23 юни 2022 14:38, Елка Василева
159
 "Файненшъл таймс": България отново в политически хаос
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът Кирил Петков беше свален с вот на недоверие, застрашаващ постигането на споразумение за отмяна на ветото върху преговорите за присъединяване на Северна Македония към Евросъюза, пише "Файненшъл таймс".

Българското правителство беше свалено с вот на недоверие, което хвърля страната в нов политически хаос и попарва надеждите за напредък в намиращия се в застой процес на разширяване на ЕС към Западните Балкани. Българските депутати гласуваха със 123 срещу 116 гласа да свалят премиера Кирил Петков, реформатор, обещал да се справи с корупцията и заел твърда линия срещу руската инвазия в Украйна, отбелязва изданието.

Още по темата
Вестникът посочва, че Петков е бил свален след спор около план за отмяна на ветото на България за започване на преговори за влизане на Северна Македония в ЕС, както и заради разногласия по бюджета. Сега страната вероятно се е запътила към четвъртите си от април миналата година парламентарни избори. Вотът на недоверие е и удар за евролидерите, които се събират днес в Брюксел, за да опитат да съживят процеса на присъединяване на Западните Балкани, коментира изданието.

По-рано вчера най-голямата опозиционна партия в България заяви, че ще подкрепи отмяната на ветото за преговорите с ЕС на Северна Македония. Бившият български министър-председател Бойко Борисов каза, че неговата дясноцентристка партия ГЕРБ ще гласува "за", макар първоначално преди три години да наложи вето заради спор за интерпретацията на Скопие на балканската история. Въпреки рязката промяна ГЕРБ не се отказаха от вота на недоверие към правителството. Съюзниците на Петков подозираха, че промяната на позицията на Борисов за членството на Северна Македония в ЕС - в България влизането на Скопие в съюза продължава да е непопулярно - е политически капан, коментира "Файненшъл таймс".

Европейски официални представители се опасяват, че забавяне на разширяването на ЕС може да доведе до политическа нестабилност на Западните Балкани и до разочарование относно подкрепата на Брюксел към западната ориентация на региона, от което може да се възползва Русия. Петков подкрепи европейските санкции срещу Москва и уволни министъра си на отбраната, след като той отказа да нарече руската инвазия "война", отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Отмяна на ветото върху преговорите със Северна Македония щеше да деблокира и преговорите с Албания, тъй като ЕС разглежда кандидатурите за членство на двете страни заедно, допълва вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега колко депутати от ПП ще оставят лидера си и ще защитат интересите на България. Кирчо или Лена нарежда на Гюров и той спуска надолу. Така си действат бг партиите. И промяната не прави изключение, колкото и да се правят на различни.
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виц за Кирил Петков. "Ние сме почтени, умни, компетентни, способни, загрижени сме изцяло с добруването на България... Питат го - Е, изобщо ли нямате грехове? И Кирчо скромно отговаря - Само един... Не можеме да спреме да лъжеме..."
61
3
 
4
 
! Отговори
Симеон Втори преди 1 година
Възраждане ще ви оправи заедно с Доган само за 800 дни, както Ви оправи първата му версия Волен, Бойко, а преди това и аз, вервайте ми.
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов си има свои интереси. Естествено , че ще гласува да има избори, при положение, че е на гребена на вълната и всички социолози дават , че той ще е големия печеливш от предсрочни избори.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дам, чатът на Гюров с депутатите от ПП е кулотов. Лъсна поредната лъжа, че там всеки имал мнение и не им се спускат заповеди какво да натискат при гласувания и какво не и какви опорки да защитават.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Симеон Втори ДПС са яничери и искат разделена България и Македония.
57
4
 
7
 
! Отговори
Симеон Втори преди 1 година
Костадинов подкрепи интересите на ДПС и Пеевски като гласува заедно с тях, но иначе е патриот, вервайте ми.
56
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждате какво пише Файнейшъл таймс за Петков "Премиер-Реформатор". Гордеем се с теб Кире! Тиквата някога западни издания да са го наричали Реформатор?
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този вестник хитро смесва различни неща и ги поставя под общ знаменател. Освен това се опитва да оказва натиск за вземане на важни решения за страната ни. просто киро си отива, защото не защити интересът на мнозинството от гражданите по тези важни въпроси и се опита да претупа и пробута някакво мъгляво споразумение, което никой не е виждал. Да си оправят транспортните стачки и оня рошавия, а за България има кой да мисли.
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Расширяване на България е в интерес на България. Расширяване на ЕС - НЕ! ЕС се опитват да се расширят за сметка на България.
53
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 1 година
То да беше само политически хаос.....
52
4
 
6
 
! Отговори
москва преди 1 година
Докато не изчезнат герб, дпс, итн, възраждане, бсп ...все така ще е
51
1
 
4
 
! Отговори
пх преди 1 година
Това каето се случва, е нормален и естествен процес, през който трябва да преминем. Един вид политически Катарзис, който да изчисти 30 годишните ПостКомунистически партийни формации у нас. Няма да е лесен и бърз процес, но това е част от еволюционият път, който трябва да преодолеем!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гюров .... Зеленски се обади на Кирил да ги подкрепим за ЕС и той го помоли засега да не говорим за оръжията, че ще има нов скандал . . . ХА хахаха Браво Корнелче, още те слушат
49
0
 
1
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Боли *** шпура за Евреошнура!;))) Хаос?! О, добре дошъл, си ти! Редът, системност е уви, но кратък миг и шумна слава, след него, идваш ти, о, превелики Хаос - Вечната Забрава! Пламък Огнен там се вие, с чук гръмовен е Ковача, изкови, о, Бъднини, нека осветлиме Здрача.... Ден е вече, нека вашите илюминати, да покажат свойте занаяти!;)))
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само са забравили да напишат, че този "реформатор" е под прякото командване на кака си Корнелия.
47
4
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Нищо неочаквано, така се случви с държави които се опитват да се раздвоят на изток и на запад. Следва хаос, бедност, инфлация, корупция, заеми, лъжи и простотия.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее царство Чалгария, абсолютна парламентарна маймунархия на три морета! Слава на служебния цар Радо Шишарката и служебната му царица Радка Пиратка!
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха четохте ли новия чат на Гюров с *** *** тата ... Вика, ще се опитаме да отцепим още депутати, но за македония ще ни ши..т ако не гласуваме . . . Пълна Пародия
44
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бъдем точни, Кирето сам си се свали, една година само приказки и никакви действия и се случи точно това, което трябваше да се случи