"Файненшъл таймс": България отново в политически хаос

Свалянето на кабинета – удар за надеждите за разширяване на ЕС
23 юни 2022 14:38, Елка Василева
159
 "Файненшъл таймс": България отново в политически хаос
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът Кирил Петков беше свален с вот на недоверие, застрашаващ постигането на споразумение за отмяна на ветото върху преговорите за присъединяване на Северна Македония към Евросъюза, пише "Файненшъл таймс".

Българското правителство беше свалено с вот на недоверие, което хвърля страната в нов политически хаос и попарва надеждите за напредък в намиращия се в застой процес на разширяване на ЕС към Западните Балкани. Българските депутати гласуваха със 123 срещу 116 гласа да свалят премиера Кирил Петков, реформатор, обещал да се справи с корупцията и заел твърда линия срещу руската инвазия в Украйна, отбелязва изданието.

Още по темата
Вестникът посочва, че Петков е бил свален след спор около план за отмяна на ветото на България за започване на преговори за влизане на Северна Македония в ЕС, както и заради разногласия по бюджета. Сега страната вероятно се е запътила към четвъртите си от април миналата година парламентарни избори. Вотът на недоверие е и удар за евролидерите, които се събират днес в Брюксел, за да опитат да съживят процеса на присъединяване на Западните Балкани, коментира изданието.

По-рано вчера най-голямата опозиционна партия в България заяви, че ще подкрепи отмяната на ветото за преговорите с ЕС на Северна Македония. Бившият български министър-председател Бойко Борисов каза, че неговата дясноцентристка партия ГЕРБ ще гласува "за", макар първоначално преди три години да наложи вето заради спор за интерпретацията на Скопие на балканската история. Въпреки рязката промяна ГЕРБ не се отказаха от вота на недоверие към правителството. Съюзниците на Петков подозираха, че промяната на позицията на Борисов за членството на Северна Македония в ЕС - в България влизането на Скопие в съюза продължава да е непопулярно - е политически капан, коментира "Файненшъл таймс".

Европейски официални представители се опасяват, че забавяне на разширяването на ЕС може да доведе до политическа нестабилност на Западните Балкани и до разочарование относно подкрепата на Брюксел към западната ориентация на региона, от което може да се възползва Русия. Петков подкрепи европейските санкции срещу Москва и уволни министъра си на отбраната, след като той отказа да нарече руската инвазия "война", отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Отмяна на ветото върху преговорите със Северна Македония щеше да деблокира и преговорите с Албания, тъй като ЕС разглежда кандидатурите за членство на двете страни заедно, допълва вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
12
 
! Отговори
dodger преди 1 година
след като имахме цар за мин.председател, мутра за мин.председател, колко му е да имаме и мустафа или пеевски
42
9
 
7
 
! Отговори
пх преди 1 година
Бяхме свидетели на много арогантно и самонадеяно поведение от страна на Кирчо и неговите "задокеански куратори" и резултата е налице!
41
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията на Доган и всичките нейни проксита като ДПС, ГЕРБ, Възраждане и Слави би предпочела да затрие България отколкото да понесе отговорност за над 30 години кражби.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИЯ ОТНОВО В ПОЛИТИЧЕСКИ ХАОС И ТАКА ОЩЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ. НАСЕЛЕНИЕ 5 МИЛИОНА И ПЪЛНА МИЗЕРИЯ.
39
5
 
12
 
! Отговори
Жалко... преди 1 година
Слави се оказа патерица на Доган, Тиквата не смее да се покаже (народната любов може да го "срази"), а ***, както обикновено, се изложиха. Изобщо - плачевна картина. Младите хора с потенциал пак ще избягат от "оптните управляващи" и тук ще останат роми, пенсионери (за съжаление няма къде да идат), фолк певици и Пеевски. Жалко...
38
6
 
9
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Извинявайте вие, големите капацитети от Файненшъл таймс, но вие дълбоко грешите. Изхвърлянето на група лъж-ци и големи некадър-ници от управлението на една държава не само не хвърля - България отново в политически хаос. С този демократичен акт, СУВЕРЕНА - БЪЛГАРСКИЯ НАРОД спира ГОЛЕМИЯ ХАОС И ТРАГЕДИЯТА НА ОБИКНОВЕННИТЕ БЪЛГАРИ и тръгва по нов път на развитие. И резултатите от който и вие ще видите съвсем скоро. /// Колкото за разширяването на ЕС, вие чакахте други страни за същото 20 години???
37
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Във всякакъв вид хаоси ни хвърлят Харвардските индивиди, подмазваи-подлизвачи от ДБ и БСП, но най вече наивниците, които са ги турили да ни управляват или по-точно да ни Оправляват.
36
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има вопиюща нужда от млади, образовани, принципни, неподкупни, решителни и харизматични политици като Кирил Петков и Асен Василев !
35
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИква Македония не е свалила правителството. Свалиха го Баце и Доганя чрез прокситата си, защото им спряха паричните потоци. Една крадлива мафия ни управлява от 30 години и те не желаят промяна.
34
9
 
6
 
! Отговори
циганка преди 1 година
Карадъя е най-достоен за министър-председател и всички турци и циганннннни го искаме, дайте му шанс
33
2
 
8
 
! Отговори
До БАНко преди 1 година
Нека Слави изнесе концерт....!За симпатизанти.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейците не знаят какъв таарлеж си сложиха в гащите с предатели и подлизурковци като нас. Едно време мечтата ни беше запада, сега милеем обратно по руския ботуш. Следващите стъпки ще бъдат опитана са изкарване на страната от ЕС и НАТО. За видим дали ще успеят.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми той премиера може и да не подаде оставка, ако прецени, че е изключително ценен и че за България е най-добре той да си остане на поста.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майка и татко на ДПС, "Атака" и "***" са Държавна сигурност и КГБ - все са си сестрички и кръвни роднини.-
29
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Появата на Пеевски вчера на площада протестирайки срещу Киро, ще качи процентите на ПП на следващите избори. Минали са само няколко месеца. Бойко и Пеевски нямат шанс да се върнат.Споменът още работи против тях.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10, 'скоро парламентът на България ще гласува Кърджали и областта, Разград и областта, Силистра и областта, Търговище и областта, Шумен и областта да бъдат присъединени към Турция' ---- разград е турска колония от 6 века. третата по големина джамия на балканите не е построена преди 50 г
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че е политически капан. Бойко не иска да управлява в тая криза, ако обаче Петков и ПП гласуват за махане на ветото на РСМ те никога няма повече да влязат в парламента и ще има още 2-3 пъти избори, до тогава кризата ще отшуми и ще се нормализира ситуацията. Кризите траят 15-19 месеца тая е на 4-5, още 2-3 пъти избори и ще сме на 15тия месец, когато Бойко ще иска да дойде на власт. До тогава иска да раздели опонентите си на 10000 малки партийки и партийчици.
26
2
 
3
 
! Отговори
абе преди 1 година
вие, таймс, какво искате - да сме зависими от вас ли, НЕ, благодарим ви за изгнилата царевица и откраднатите пари за самолети....а аз лично и едно копче нямам от вас и не го и искам
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реформатор? Заел твърда позиция срещу руската инвазия? И бил свален заради плана за отмяна на ветото? Тази статия все едно самият Кирил Петков я е писал - пълна е с лъжи.
24
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, Слави може да е всичко, но поне пари си има. Каквото каже - това прави. Каквото иска - това става. Избори до дупка!