Радев започва консултации за нов мандат след оставката на МС

Кабинетът падна вчера с вот на недоверие
27
Радев започва консултации за нов мандат след оставката на МС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавният глава Румен Радев ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство след като министър-председателят подаде оставката на действащото правителство в Народното събрание. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вчера правителството падна при първия  си вот на недоверие.

Още по темата

Съгласно Конституцията след консултации с парламентарните групи президентът възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група ПП, да състави правителство.

Кирил Петков вече обяви, че ще търси подкрепа за съставянето на нов кабинет.

Ако обаче в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари