След вота на недоверие: Ще има ли увеличение на пенсиите от 1 юли?

Пенсионният бюджет фатално закъснява
24 юни 2022 07:53, Петя Славова
91

Увеличението на пенсиите от 1 юли е под въпрос, след като актуализацията на пенсионния бюджет фатално закъснява. Законът трябва да е приет до утре, а той даже не е влизал на второ четене в комисия.

"Очевидно е, че имаме доста безотговорни политици, които заради краткосрочни техни цели, пропускат важността на периода, в който живеем", коментира банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

Още по темата

А преди второто четене на бюджета заваляха предложения за сваляне на данъци и вдигане на заплати. От "Има такъв народ", например, предлагат намаляване на 9% на ДДС за олиото, плодовете и зеленчуците, както и нулево ДДС за брашното.

"Трупане на точки, откъснато от контекста. Ако не е обвързано с цялостни планове за устойчиво развитие - по-добре да не се случва", допълни Хампарцумян.

След поредния ден с провален от новата коалиция кворум, все по-голяма става опасността да няма актуализация на бюджета. А според някои финансисти няма нищо опасно в това тя да не бъде приета.

"След като ние не адресираме основния проблем с инфлацията да я намалим, а наливаме вода  в нея, взимайки едностранни мерки, то по-добре да не мине. Онова, което би довело до намаляване на инфлацията, е свиването на дефицитите, т.е. вместо да се планират 4-5% дефицитите, да се планира най-много 1%", подчерта финансистът Любомир Дацов.

Освен това според него предложените мерки на правителството не са антикризисни и антиинфлационни.

"Рано или късно ще се стигне до ситуация, в която ще трябва да се вдигат данъци, ако този тип политика продължи, а тя се услажда, защото при политическа нестабилност трябват избиратели, подкрепа", поясни финансистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
12
 
! Отговори
Свобода преди 1 година
няма да има помощи за бедните, и нека всеки ***, който плюеше управлаващите си даде сметка, че за него помощи няма да има, именно заради неговите любимци от ***, ДПС, Герб или ИТН.
62
0
 
3
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Блажени са вярващите! Цитат от Библията
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
56 Киро гласува заедно с ГЕРБ и още няколко за Македония! Ето ти как се гласува. Както е спуснато отгоре! Ей така. Да не мислиш, че на тия от ЕС им пука за вас пенсионерите? Вие сте бреме. По-важна им е евтината работна ръка, вие нито сте евтини, нито можете да работите.
60
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩЕ ГО ДУ-ХА-ТЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ!!!
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой му пука за българите? Важното е, определени хора да правят лапалома. Как така държава от ЕС, доходите са на дъното?Както казаха по-долу, на НАТО и трябва територията, не населението. Ей къде е Русия, за това са ни гласи ли 30г.Не се напъвайте, никога няма да ни изравнят пенсиите и доходите.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статия за разфокусиране, за да не наблюдаваме под лупа как ни предават с макетата и предложението на Макрон! Бъдете на щрек хора. Ще ни зарият със статии които са за нашите си проблеми за да ее видим родоотстъпвичиството дето готвят! Бъдете на щрек!
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
днес в 8.20ч.бяхме изгонени извън сградата на ХЕИ Варна където се помещава Дирекция МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ където се подават документите за ТЕЛК на хора с увреждания,изгонени навън извън сградата на ХЕИ Варна ,за да не дишаме пред вратата на работещите в тази администроция,ние сме хора с увреждания,а те ни гонят,не сме дошли на ресторант.а за освидетелстване.
56
3
 
9
 
! Отговори
Км преди 1 година
На тези,които не приемат актуализацията на бюджета на следващите избори пенсионерите ще им го набият с200.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сваляме правителството щото не ни харесва, ама и ние не можем и не знам сега какво да правим. Герберасти сър. Примесени с помаци.
54
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте , пъво ГЕРБ, защото те внесоха , вота на недоверие!Ако , оставят тези хора без нужните средства , нека да тежи на тяхната , съвест, ако въобще имат такава! И на техните , патерици , ИТН ДПС ВЪЗРАЖДАНЕ. !!
53
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберастите и турците буквално канонизираха Кирчо и ПП, голяма грешка. Сега ако не приемат и пенсийте Киро ще се върне баш на бял кон с 30% гласове.
52
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като на първо място приемат бюджет който трябва на 3 месеца да се актуализира по-добре да не мине и новото правителство да приеме реален бюджет който да може да изпълни до края на финансовата година без повече актуализация . Да поледнем реално - всяка актуализация води към нови заеми а това не ни е нужно при положение че заемите се позлват за даване на пари на калпак а не за нещо което води до растеж на икономиката
51
0
 
14
 
! Отговори
Стига преди 1 година
с тази Македония ,че ни се повръща вече. Народа едва свързва края . Бюджета не се приема и въобще не става дума за него. Затова 2 милиона пенсионери няма да гласуват на избори повече.
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да няма, за да се сетят хората от къде изгрява слънцето, докато избират да ги управляват помаците от герп-дпс ще са бедни и простти.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31/Толкова ти е и работата, щом заплащането ти е по-малко от една пенсия. Смешкоо....
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още от началото беше ясно, че това са само кьорфишеци, независимо кой обещава...Важното е заплатките да им са на ниво и балъците да вярват на обещанията по пътя към светлото бъдеще и западните ценности...
47
0
 
0
 
! Отговори
Яба Даба Ду!!! преди 1 година
До: номер 47 Направо си търси някоя пещера че като се населят с питекантропи ще свършат и за тебе няма да има място къде да живееш! Ще се наложи да си строиш колиба от пръти и глина!За гъби може после да отидеш!!!
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващия път пак тия си изберете и ревете. Малко е дрането, още трябва...
45
2
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Не искаме центове, защото е мизерия.... И не Възраждане го направиха, то е от "успешното" управление на държавата 33 години! За толкова години България винаги е показвала възход, независимо от управляващия режим.
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова на изборите-пак за гъби. Тия си мислят само за заплатките и благинките, независимо от коя партия са. Важното е келепира. Затова вечно сме на тоя хал и макетата са ни отсвирили завинаги. Знаят какво представлява тази територия.