След вота на недоверие: Ще има ли увеличение на пенсиите от 1 юли?

Пенсионният бюджет фатално закъснява
24 юни 2022 07:53, Петя Славова
91

Увеличението на пенсиите от 1 юли е под въпрос, след като актуализацията на пенсионния бюджет фатално закъснява. Законът трябва да е приет до утре, а той даже не е влизал на второ четене в комисия.

"Очевидно е, че имаме доста безотговорни политици, които заради краткосрочни техни цели, пропускат важността на периода, в който живеем", коментира банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

Още по темата

А преди второто четене на бюджета заваляха предложения за сваляне на данъци и вдигане на заплати. От "Има такъв народ", например, предлагат намаляване на 9% на ДДС за олиото, плодовете и зеленчуците, както и нулево ДДС за брашното.

"Трупане на точки, откъснато от контекста. Ако не е обвързано с цялостни планове за устойчиво развитие - по-добре да не се случва", допълни Хампарцумян.

След поредния ден с провален от новата коалиция кворум, все по-голяма става опасността да няма актуализация на бюджета. А според някои финансисти няма нищо опасно в това тя да не бъде приета.

"След като ние не адресираме основния проблем с инфлацията да я намалим, а наливаме вода  в нея, взимайки едностранни мерки, то по-добре да не мине. Онова, което би довело до намаляване на инфлацията, е свиването на дефицитите, т.е. вместо да се планират 4-5% дефицитите, да се планира най-много 1%", подчерта финансистът Любомир Дацов.

Освен това според него предложените мерки на правителството не са антикризисни и антиинфлационни.

"Рано или късно ще се стигне до ситуация, в която ще трябва да се вдигат данъци, ако този тип политика продължи, а тя се услажда, защото при политическа нестабилност трябват избиратели, подкрепа", поясни финансистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Два милиона пенсионери са голяма електорална сила. Ако не променят пенсиите, не ходете да гласувате през септември. Накажете тезимерзавци, те много добре знаеха, че при вот на недоверие няма бюджет. Герберите, турците, ИТН и Възраждане ДГД!
82
1
 
1
 
! Отговори
Динозавър Карабаджак преди 1 година
ЗННАЙТЕ,ЧЕ АКО НАПРАВИТЕ ИДИОТИЯТА С ПЕНСИИТЕ-ДА НЕ СЕ УВЕЛИЧАТ С ОБЕЩАНОТО НА ДРУГИТЕ ИЗБОРИ НЯМА ДА ГЛАСУВА И ЕДН ПЕНСИОНЕР....
81
0
 
0
 
! Отговори
Василев преди 1 година
до Костовиста от 82
80
0
 
0
 
! Отговори
Василев преди 1 година
И твоите родители ли са умопобъркани и *** старци. Дали така са те възпитавали?. Времето тече само в една посока и ти се приближаваш с всеки изминал ден към т. н. от теб старци. Един съвет: Ако имаш деца не ги възпитавай в твоите виждания за пенсионерите.Без да те обиждам, но с твоите разсъждения нямаш реална представа за живота си.
79
2
 
2
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИТЕ ЛЪЖАТ преди 1 година
ГЕЧЕВ КАЗА ЧЕ ГЕРБ СА ВИНОВНИ ЧЕ НЕ Е ПРИЕТ ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ- А СЕГА НАПИШЕТЕ НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДНЕВЕН РЕД И ПРОВЕРЕТЕ ИМАЛИ ВНЕСЕН В ДНЕВНИЯТ РЕД ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ ПОСОЧЕНИЯ ЗАКОН- ЕДВА ДНЕС Е ВНЕСЕН И СЕГА ГО РАЗГЛЕЖДАТ- ЧЕРВЕНИТЕ ЛЪЖАТ ПОВЕЧЕ И ОТ КИРЕТО- НИНОВА И ДРУГИ ДЕПУТАТИ ПОВТОРИХА ДНЕС МНОГОКРАТНО ТАЯ ЛЪЖА..
78
1
 
5
 
! Отговори
Пенсионерка преди 1 година
*** не Ви ли омръзна да чешате езици с пенсионерите, питате ли се как се живее с 500 лева примерно, защото има и с по малко, нямате срам, морал и нищо човешко, защото получавате и познавате от 10000 нагоре. Гаврите се защото имате възможност да давате на родителите си, а пък и крадете до захлас, но знаете ли, че целодневно пенсионери Ви кълнат до 9 то коляно.,и клетви те стигат рано или късно. Бог е велик и ще Ви накаже. Проклети да сте.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ ДОЛИНАТА НА ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ ПРОС-ТА-ЦИ, КАЗАХА ТВЪРДО НА ПЕНСИОНЕРИТЕ - ЩЕ ГО ДУ-ХА-ТЕ!!!
76
13
 
3
 
! Отговори
Костовист преди 1 година
Цялата държава съставлява старческа сбироток от нагли умопобъркани и *** старци. Докога този сбирщайн с умствено увредени безполезни в икономически аспект и вредни за държавата ще трови всичко с перманентните си искания за пенсии.Няма наяждане тази тумбас наввлеци и наглеци.
75
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По голямата надежда е от ПП и коалицията другите са закоравели крадци и нищо няма да дадат
74
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали раздават милиони на украинци фашисти ,защо задават за пенсии ,всики предатели при избори че си получат заслуженото
73
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От първи юли пенсиите ще бъдат изплащани в рубли.
72
0
 
0
 
! Отговори
BAIUI преди 1 година
s vota i bez vota kazaha im go v prav tekSTBEDNITE DA GO DUHAT
71
2
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Тате ще ми купи колело,ама друг път.Така и с пенсиите.Пенсионерите да "благодарят" на чалгарина Славчо.
70
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 70---Пенсионер,с колко % се увеличиха цените през тези 12 години??? А с колко % се увеличиха цените за последната 1 година???? Това увеличение което получаваш в последната една година е нищо още преди да го получиш! Е,важно е,че можеш да напишеш нещо,пък олиото нека да е 6 лв,месото-15 лв,хляба 2,50-3 лв,газа с 500% по-скъп,дрехи и обувки-двойно по-скъпи,ток,вода...и всичко по-скъпо от м.май-юни 2021 г.Еее,Кирил и Асен се кефят,нали!????
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депутатчета на пп и си заминават по селата след 10дни ,и на борда е могат да идат с шест месеца стаж )
68
1
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
НеКомисията по бюджет и финанси ще гледа 3-те бюджета на второ четене на 24 и 27 юни и чак тогава на зала. Вижте на страницата на парламента
67
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Гледаме и загрижени за РСМ , Укра а за БЪЛГАРИЯ и пенсионерите НЕ.Да живее парламента
66
0
 
3
 
! Отговори
Е преди 1 година
Скоро прочетох нещо свястно: "Пенсионната си.с.тема е силно увредена от поитически решения."
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приблизително 2 200 000 пенсионери-избиратели,след няколко месеца ще си спомнят за Тиквата,за Костя Копейката,за ДПС,безсмислено дългия маркуч и Тошко Африкански!
64
1
 
0
 
! Отговори
Козъгъзъ преди 1 година
Сака ла има на него,траба да има на него,ако няма за сичкото поне за обрезаните да даваме на него и за *** на него!