Кирил Петков внася оставката на кабинета, какво следва?

Ако има предсрочни избори, вероятната дата е 25 септември
27 юни 2022 06:45, Красимир Ангелов
106
Кирил Петков внася оставката на кабинета, какво следва?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаква се тази сутрин премиерът Кирил Петков да внесе оставката на правителството. Това ще стане факт, след като кабинетът падна след вот на недоверие в сряда.

Това е първият вот на недоверие в модерната история на България, който сваля правителство. Досега единствено правителството на Филип Димитров загуби управлението в парламента, но след поискан вот на доверие. Това стана през 1992 година.

Вотът на недоверие срещу кабинетът Петков беше гласуван от 123 народни представители, "против" бяха 116. Вотът беше внесен от ГЕРБ заради икономическите провали на правителството.

Още по темата
Какво следва след оставката на правителството?

Премиерът в оставка Кирил Петков вече даде заявка, че ПП ще опита да направи нов кабинет в рамките на настоящето Народно събрание. Дали ще има нов кабинет в рамките на този парламент ще стане ясно в идващите седмици.

Като за начало след подадената от министър-председателя оставка на правителството държавният глава ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство. Процедурата е в съответствие с чл. 89 от Конституцията.

След това той трябва да даде проучвателен мандат на първата политическа сила – "Продължаваме промяната" (ПП), който трябва да бъде върнат изпълнен в рамките на 7 дни. Кирил Петков вече даде заявка, че ще направи всичко възможно да предложи кабинет, който да бъде гласуван и подкрепен в парламента. Ако това не стане факт, президентът Радев ще даде мандат на втората политическа сила – ГЕРБ. Бившите управляващи вече обявиха категорично, че ще върнат веднага мандата и няма да правят опит да съставят кабинет.

Ако първите 2 мандата не доведат до съставянето на ново правителство, президентът ще връчи последен трети мандат на партия по негов избор, като най-вероятно това ще бъде или БСП, или ДБ.

Ако и третият мандат бъде неуспешен, президентът ще насрочи дата за нови избори, ще разпусне парламента и ще назначи служебно правителство.

Цялата тази процедура ще трае около 3 месеца, така че със сигурност най-рано предсрочни избори може да има след средата на септември. Най-реалната дата на евентуални избори на този етап изглежда 25 септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
3
 
! Отговори
Ми преди 1 година
25 СЕПТЕМВРИ - ИЗБОРИ!!! ТОВА Е РЕШЕНИЕТО!Законите, необходими за получаване на парите от ЕС, ОЩЕ НЕ СА ЗАПОЧНАТИ. КАМО ЛИ ПЪК ДА БЪДАТ ВНЕСЕНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ. СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ ББ И ГЕРБ ВЕЧЕ РАБОТЯТ ПО ТЯХ. ТАКА ЧЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ВЕДНАГА ЩЕ БЪДАТ ВНЕСЕНИ!!! НЯМА ДА ЗАГУБИМ ВРЕМЕ.
96
1
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
За падането на ветото за СМК ПЪРВО БЛАГОДАРЕТЕ НА РАДЕВ, ЗАЩОТО МАКРОН ПРИЕ БЪЛГАРСКАТА ТЕЗА ЕДВА СЛЕД СРЕЩАТА МУ С РАДЕВ. А КИРО ДОРИ И НЕ ИСКАШЕ ДА ДОПУСНЕ ИСКАНЕТО НА РАДЕВ. ВТОРО - БЛАГОДАРЕТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ, ЗАЩОТО ТОЙ ОБЪРНА ГЛАСУВАНЕТО. ЗАЩОТО ДОГОВОРЪТ Е ДОБЪР И СПРАВЕДЛИВ!!! НЕКА МАКЕ ВЪРВИ ПО ПЪТЯ СИ!!
95
0
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ШУТ , НАРОДЕ, ЗА "КОРУПЦИЯТА МИ Е ПО- ДОБРА ОТ КОРУПЦИЯТА ТИ" !!!
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давай Кирчо ние сме с теб! Това беше само преглед! Дано , ако има избори този път да получиш достатъчно депутатски места , че никой вече да не ти извива ръцете! Вие , започнахте , промяната, макар да ви обиждаха и ви наричаха "подмяната"обвиняваха ви в собствените си грехове, ровеха се дори в мръсното ви бельо, но това само ни показа че сте правилните хора!Не спряха докато не ви свалиха! Но ние повечето хора видяхме и разбрахме , кои , какъв е , значи нищо не е било напразно!!
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Myньо кога ше фърля и той оставката? Нали той докара тези нeкадърници.
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков внася оставката на кабинета, какво следва? ............. отича се в канализацията, също както Бареков, Волен, "изпразнете се мутри вън" и т.н.
91
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Харакири!Споко бе,майтап да става,не че ще е голяма загуба.
90
1
 
3
 
! Отговори
ф преди 1 година
25 септември е хубава дата. Ако ще има избори тогава да са.
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Трябва ни премиер__УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ НЕ ЖЕЛАЕШ ТОЧНО ТОВА "ЗЕЛЕНСКИ НА БАЛКАНИТЕ", ЗАЩОТО ЩЕ БЪДЕМ СМАЧКАНИ, ДОКАТО "МАЧКАМЕ" РУСНАЦИТЕ...
88
2
 
5
 
! Отговори
следва преди 1 година
Терминал 2 и обратно кък Канада.
87
3
 
1
 
! Отговори
следва преди 1 година
ниска избирателна активност.
86
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво чака още? Оставка! Да се маха! Непригоден за министър-председател!
85
9
 
17
 
! Отговори
azz преди 1 година
да си хваща пекачката и марш в Канада...и да не се връща,достатъчно оср@ положението!!!!
84
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да мачка Кирето, ама нещо не му се отдава. По приказките само уж по го бива, ама и тях не оправя много-много. С една дума - не става.
83
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай ви Ставри Преди това ще преслушам Бочко и Копейкин! .... на Бочко можеш да му правиш като вятъра :)
82
10
 
4
 
! Отговори
Бай ви Ставри преди 1 година
Преди това ще преслушам Бочко и Копейкин!
81
5
 
9
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
Кирил Петков внася оставката на кабинета, какво следва? ----------- идва при мен!
80
12
 
8
 
! Отговори
Трябва ни премиер преди 1 година
Който да смачка русофилите!Кирето е малко мек! Трябва ни ЗЕЛЕНСКИ на Балканите!
79
13
 
7
 
! Отговори
Реват калинки преди 1 година
Кире, мачкай моето момче!Не ги оставяй да мигнат!
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
натиск от щатите за Македония няма, само дето докато не падна ветото, изтребители не се "строяха", а танкерите с газ са на път, но не са стигнали. Но това са случайни съвпадения.