Експерти: Решението за дипломатите може да доведе до скъсване на отношенията

Според Асен Агов обаче е било крайно време да се случи това
29 юни 2022 21:22, Красимир Ангелов
3

Решението за изгонването на 70 руски дипломати очаквано е тема №1 на днешния ден. Тази вечер в НС тече и засекретено изслушване на премиера в оставка Кирил Петков и ръководителите на службите.

"Това, което се прави е намаляване на дипломатическите отношения на двете страни до минимум. Българските дипломати в Руската федерация са 10-15 и се вижда, че ще бъдат намалени 3 пъти, до около 50 човека", посочи бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Още по темата
"Ще стигнем дотам да скъсаме дипломaтически отношения с Русия, с последици десетилетия напред", заяви конституционалистът проф. Пламен Киров.

Според журналиста Асен Агов обаче е било крайно време да се случи това, тъй като в руското посолство над 100 души се занимават с шпионаж под прикритие на дипломати. Изгонването на руските дипломати и затварянето на консулствата ще доведе и до сериозни последици за българската страна и руските граждани у нас.

"Всички руски граждани в България няма да могат да извършват елементарни консулски услуги – документи, легализации, визови услуги", каза Милен Керемедчиев.  

А докато се намери персонал, консулствата у нас ще бъдат затворени за поне месец. Новината за това предизвика остра реакция от страна на кмета на Русе. Пенчо Милков определи случилото се като разрушителен акт и безпрецедентно своеволие.

Генералният консул в Русе Андрей Громов, който е спряган за един от експулсираните руски дипломати, е в отпуск от седмица и се намира в Москва. От Руския клуб в града отказаха да коментират.

Вижте повече в репортажа на  Даяна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асен Агов само за говорител го бива. Що се е захванал с анализи и оценки, като го не може.