Спор в НС кой да бъде поставен под запрещение – Петков или "Възраждане"

Поводът – изгонването на руски дипломати
Обновена: 29 юни 2022 10:03 | 29 юни 2022 09:56, Камелия Цветанова
27
Спор в НС кой да бъде поставен под запрещение – Петков или "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

С остра декларация излезе лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод на изгонването на руски дипломати от България.

Той обвини премиера в оставка Кирил Петков, че застрашава националната сигурност на България и поиска да бъде поставен под запрещение и дори освидетелстван.

"През изминалите дни парламентът се записа в историята с предателство под натиск от външни сили и предавайки националните интереси в името на този натиск. Идва следващото безумно решение и този път то е еднолично на Кирил Петков. Той взе еднолично решение да изгони 70 руски дипломати при налични според информацията на МВнР общо 40, явно според Кирил Петков чистачките, готвачките и шофьорите в посолството също са дипломати. Той няма решение на коалиционния съвет и на МС. Неговото хрумване не е обсъждано с тях", каза Костадинов.

Според него с действията си премиерът в оставка грубо погазва Конституцията, за което той носи персонална отговорност.

Още по темата
"И ако бяхме правова държава с действащ независим главен прокурор, днес той щеше да поискана поставянето на премиера под запрещение. Кирил Петков е опасен за България. Очевидно обсебен от мания за власт е готов да направи всичко, за да се задържи на поста", каза Костадинов.

"Тези щети Петков нанася еднолично и необмислено. Масовото изгонване на дипломати на опредена страна нанася силен удар върху взаимоотношенията. Петков спешно трябва да бъде поставен под запрещение и да се задейства процедура за освидетелстване, в противен случа рискуваме да предприеме действия, които да ни доведат до ръба на конвенционална война", обвини още той.

Лидерът на ДБ Христо Иванов обясни, че решението не е взето еднолично от Петков.

"Имам информация, че е обсъждано на 18 май прилагането на принципа на пропорционалност по отношение на състава на дипломатическата мисия и има подкрепата на ДБ. Решението е закъсняло и е правилно и ако някой трябва да бъде поставен под запрещение това са представители на "Възраждане", отсече той

Нестимир Ананиев от ПП коментира, че явно декларацията на "Възраждане" е написана от говорителя на Кремъл Мария Захарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Под запрещение преди 1 година
То е ясно. Под запрещение трябва да бъде този, който действа задкулисно. Макар и позорно свален от власт, продължава да работи против националните интереси. По ключови проблеми решава еднолично, не уважава коалиционните си партньори. Не зачита прокуратурата и президентската институция. Не познава и системно нарушава бг конституция. За краткото властване около 6 м допусна висока инфлация и не акцентира върху най- важното - бюджет и и план за възстановяване. За торбата с лъжите оставам на вас.
6
1
 
2
 
! Отговори
2LOOP преди 1 година
До Анонимен 2Дано си прав- и аз се чудя, след ролята му на Юда, по отношение на ветотонад Македония, кой ще гласува за този НАЦИОНАЛЕН ПРEДАТEЛ?Слушайки мои познати обаче, май има кой.Ние сме малък, но изключително п р о с т народ...
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В русия има 15 български дипломата. В България има около 150! За чий са тук толкова много? На почивка? Това очевидно не са дипломати, а руски шпиони и доносници, които явно се месят в нашето управление..
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми е приятно, когато случайникът, натрапен от ....самоцензурирам се, казва, че "България поискала ..."Ти кога разбра, кога ме пита, кой е България?Ти ли си, Херо ли е?Байдън ли е?Аз съм сигурен, че България сме ние - гражданите й и ти недоносче, небългарско и марионетно, нямаш право да въвличаш българите в гнусното блато на лъжите и отровите на слугинажа сиотимето на българте. Не гласувах за теб, избрани сте с минимум гласове!Много съм живял и видял, но подобно нагло животно - не!
3
1
 
8
 
! Отговори
ист преди 1 година
И БСП
2
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ристо, с това сеое изказване май отряза възможността ДБ да влезне в следващия парламент. В стремежа си да се пишеш русофоб ще намалиш броя на гласувалите за теб. Възраждането си спечели допълнителен електорат от клеветническите изказвания на селянката от Крушовица по адрес на президента, а и ти настъпи мотиката с показната си русофобия. Можеше да замълчиш, но пуст език - дълъг
1
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за освидетелстване е киро