Решителен ден за бюджета

Нови преговори в парламента
30 юни 2022 15:28, Росен Стойчев
7

Втори ден продължава бюджетният маратон на депутатите. Днес те обсъждат помощта от 25 стотинки на литър гориво от 1 юли. На моменти градусът на напрежение в залата се повиши, съобщи Bulgaria ON AIR.

Отстъпката от 25 стотинки да се отпуска не за всички, а само на най-нуждаещите се.

Още по темата
Предложението дойде от ГЕРБ. Опозицията поиска подоходен критерий за получаване на помощта.

"Според това, което предлагате, пенсионерите ще получат 6 лева, работещите - 12 лева, а богатите ще получат 100 лева. Трябваше да е таргетирано", изчисли депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

"Ако има възможност за механизъм, трябва да се измисли. Има криза, трябва да се действа бързо да се подпомогнат максимално хора", заяви Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

"Критиката, че това е на калпак и трябва да е подоходна политика, е резонна", коментира депутатът от ДБ Георги Ганев.

"Крайно недостатъчна е отстъпката от 25 стотинки", каза народният представител от "Възраждане" Искра Михайлова.

Тази мярка ще струва на бюджета 150 млн. лв. Отново за пари депутатите се скараха и по темата трябва ли на МВР да бъдат отпуснати допълнителни средства за увеличение на заплатите.

"Комисията подкрепи увеличение на бюджета за персонала със 175 млн. лв. и записахме, че увеличението на заплатите ще е 20% от 1 юли", уточни Снежанка Траянска от ИТН.

"Инфлацията, която официалната статистика сочи, е около 16%. На второ място работещите в МВР нямат възможност да упражняват друга професия, за да увеличават своите доходи", аргументира се депутатът от ГЕРБ Христо Терзийски.

"Ще подкрепим всички предложения за 100, за 200 милиона. Щом са за заплати, ще ги подкрепим. Но защо не го направихте последните 12 г.?", попита  Георги Свиленски от БСП.

Ожесточен дебат имаше и за това редно ли е с актуализацията на бюджета да се отпуснат повече пари за Столичната община. Кметът на София поиска допълнително финансиране заради енергийната криза и проблемите с градския транспорт.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Сега дават по телевизия 7/8 Народното събрание... Сетиха се буквално в последната секунда, че бюджетът трябва да се приеме. На председателското място са Вarинин и Мирослав Иванов, който гледа като някакъв чук... Как може този човек да търпи да има баджанаци?
3
1
 
1
 
! Отговори
Ислямов преди 1 месец
Мачкай Парламент!
2
3
 
6
 
! Отговори
Гешев е изверг преди 1 месец
Мутри на Борисов и Гешев ме убиват, плащат си на полицията!Спрете терора!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото повече приближава денят на Пунтамарата - петък, толкова повече потриват ръце лобистите в НС. Какъв бюджет редят тия, като след някой и друг месец, ще има ревизия, а в края на годината бюджетът ще е обезценен поне наполовина.