Политолози: Заплахите на Митрофанова са откровено неадекватни

Според тях ПП продължиха да живеят в режим на предизборна кампания
1 юли 2022 09:58, Йоана Цонева
7

Днес се очаква президентът Румен Радев да връчи първият проучвателен мандат за съставяне на нов кабинет на "Продължаваме промяната". Ще намерят ли подкрепа след поставените условия от БСП?

На дневен ред стои и въпросък как нотата на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова ще се отрази на дипломатическите ни отношения. Вчера тя постави ултиматум за затваряне на руското посолство в София, ако България не отмени изгонването на 70 руски дипломати до 12 часа днес.

"Поне от няколко месеца говорим за осмисляне на руското влияние в България и инструментите, през които то се провокира. Дали сега беше най-подходящият момент и дали е свързано с предизборна кампания, е второстепенен въпрос. Големият въпрос е дали ще видим смислен разговор имало ли е руско влияние в българската политика и как изглежда то. Руската федерация сама избра да обяви България за враг. Заплахите на посланик Митрофанова са откровено неадекватни", коментира политологът Христо Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че би било изключително глупаво България да изтегли нотата си за експулсиране на руските дипломати. Няма причина България да оттегли нотата си, дори през заплахата от реципрочни действия, убеден е Панчугов.

По думите му КСНС при президента отдавна се е превърнал в орган, в който "хората да се съберат и да кажат на собствените им публики каквото искат да чуят".

"Няма да бъде намерен политически консенсус по темата каква е заплахата за българската национална сигурност. КСНС е абсолютно безсмислен и загуба на време", настоя Пангучов.

"Това е действие в характеристиките на българския евроатлантизъм. Сякаш най-голямата евроатлантическа ценност, която реализираме, е свързана с конфликта на евроатлантическия свят с Русия", отбеляза той в "България сутрин".

"Продължаваме промяната" не успяха да влязат в режим на правене на политика, а продължиха да живеят в режим на предизборна кампания. Това са две различни логики на политическото действие. Премиерът не успя да излезе от логика на управление на впечатленията, затова действията често изглеждат хаотични. Един от големите проблеми на това правителство е, че не започна да управлява", обясни политологът Страхил Делийски.

По думите му, ако има някакви проблеми в България, то те са заради корупцията и влиянието на Русия. "Всичко останало е прекрасно. Ако нямаме корупция и руско влияне, няма с какво да оправдаваме всичко, което се случва", каза иронично той.

Според него КСНС има смисъл на хартия. Формалните последствия трябва да се напълнят със съдържание. При липсата на политически субекти и политическо лидерство, КСНС се изпразва от смисъл, смята той.

В 17:00 ч. днес президентът Румен Радев трябва да връчи на "Продължаваме промяната" първия проучвателен мандат за съставяне на нов кабинет. Панчугов не вижда основания за съставяне на кабинет в този парламент.

"Единственият разговор, който е възможен, е за парламентарно мнозинство с ясен политически ред в следващите няколко месеца. Другият премиер ще промени ли политиката и подхода за разширяване на мнозинствата?", заяви политологът.

"Имаме постоянни сигнали от г-жа Нинова, че има между 80-90% припокриване на програми и приоритети с други проекти. Да кажеш, че при такова огромно припокриване проблемът ти е личността на даден политик, означава да кажеш, че не става дума за проблем от политически характер. Става дума за конфликт на различни корпоративни играчи", коментира Делийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Мутрафонова и началниците й им трябват патолози, не политолози.
3
6
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Само дето това не са заплахи а предупреждение Прави разлика ,защото е голяма Не ги бъркай с приказките на разните му вариклечковци от ЕС
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплахите са прийом на безсилие и невъзможност да отречеш вината си! Отнася се до Митрофанова.
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е работа и право на политлог да се бърка в проблемите на кабинета и НС. При ситуация на прекратяване на дипломатическите отношения между две държави, едната от които по линия на доставка на газ, петрол Урал, графитови пръти, уран за трите реактори и съхранение на отработен уран зависи изцяло от другата, постъпката на Просто Киро е харакири за Бг. На г-н Панчугов при лош развой на събитията може да му отрежат топките, езика и ръцете до лактите, но файда никаква. Така че , г-да депутати, полити