В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос

Катимерини: Нашата съседка тъне в безкрайна политическа криза
148
В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос
Снимка: БГНЕС

Нашата съседка България тъне в безкрайна политическа криза, от която изходът съвсем не е ясен. Преди броени дни прозападното коалиционно правителство на Кирил Петков се срина, отнасяйки със себе си визията му за реформи и разправа с корупцията, а той публично заяви, че е бил свален от мафията и руснаците, които използват достъпа си до властта.

Изглежда, че страната отива към избори за четвърти път в рамките на една година, най-вероятно през есента, когато те може да съвпаднат с нашите собствени национални избори. Независимо дали ще съвпаднат или не, изборите в България и Гърция ще имат една обща черта: ще се проведат по системата на пропорционалното представителство.

Опитът на България трябва да ни плаши. Североизточната ни съседка върви без лидер в момент, когато в региона се вихрят политически бури, изискващи силни ръце начело. Системата на пропорционално представителство в България разпределя местата в парламента по такъв начин, че не може да се формира стабилно парламентарно мнозинство и може да се създаде само сглобена управляваща коалиция, обикновено чрез взаимни отстъпки.

Под натиска да се състави правителство, за да може най-бедната държава - членка на Европейския съюз да получава европейски средства, за да не гладува, и след безмилостни пазарлъци четири партии първоначално намериха общ език и се съгласиха да съставят коалиция. Но с появата на първите тъмни облаци на хоризонта администрацията потъна. Всеки от партньорите имаше свой собствен дневен ред и зависимости от икономически и геополитически центрове, които, когато почувстваха, че интересите им са застрашени, свалиха правителството.

В този случай това беше телевизионният водещ и популярен певец Слави Трифонов, който напусна коалицията под предлог за някакъв "национален проблем" на управляващата коалиция. Можеше да бъде и някой друг, по някаква друга причина.

Въпросът е, че България плаща цената на пропорционалната система, която улеснява политическата фрагментация и не позволява, при липса на консенсусна политическа култура, формирането на силни правителства. Междувременно се обсъжда предложение за преминаване към система на засилено пропорционално представителство с бонус места за партията, спечелила най-много гласове, подобно на предишната гръцка система.

В Гърция ще се отправим към урните с пропорционално представителство, като се молим да не се окажем в хаос, подобен на този в България. Освен това опитът от прилагането на пропорционалната избирателна система в нашите избори за местна власт, където избраните съвети не могат да вземат никакви решения, трябва да ни отвори очите.

Коментар на Ставрос Цимас за "Катимерини"/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
8
 
7
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Защоъо съдът и прокуратурата продължават да са на ГЕРБ, т.е. на Мафията.
55
4
 
5
 
! Отговори
Край преди 1 година
Пътищата пред България са Два1. спадаща избирателна активност, нелегитимна власт без авторитет, обедняване и в резултат побоища, забрана на партиите и пълни затвори след което едноличен режим;2. рестарт на демокрацията с мажоритарни избори в два тура и стабилна власт /български Орбан модел/Присъщата ни глупост и леност ще ни поведат по първия път.
54
6
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Точен коментар,от вън,нещата се виждат по...ясно.
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е работа на премиера или президента да са "водачи на нацията". Никой не ги е назначил за овчaри, кoзари, вождове и тн. Те са едни чиновници и единственото което трябва да правят е да обслужват интересите на народа. Когато има спорен въпрос да се допитват с референдум до хората. Политиците ако съдим по последните не са в състояние да дават акъл и съвети при положение че го нямат, а нямат и никаква компетенция, експертиза, морал и логическа мисъл. Има ли по проссти от сегашното правителство?
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е от детската градина да ти се набива в главата колко сме зле, и как някакви дето за никакъв *** не стават , колко ни превъзхождат! Да ти набият комплекс за непълноценност и след това да те крадат, щото си *** дето трябва въобще да се радва че е жив!
51
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 50 "Комунисти в България не е имало, идеологията за комунизма у нас не се хванала." Я пак. :)
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До $$$??? провалил се "България винаги е била на ръба .Национални катастрофи една след друга." И сме така откакто една "освободителка" ни "покровителства". СлучаЕност?
49
6
 
10
 
! Отговори
Тролингер преди 1 година
ПП влезе в разправия с корупцията и мафията . Затуй няма един осъден и всичко си е както преди.
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците винаги са били толерирани от Запада!
47
5
 
14
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
А спрете с тази партенка "комунистите", те това, онова... А измислете нещо ново бе хора, капацитета ли ви е малък? Комунисти в България не е имало, идеологията за комунизма у нас не се хванала. А тези сега които са проамерикански, по онова време щяха да комсомлчета.(
46
3
 
11
 
! Отговори
емиграция преди 1 година
100% вярно. Но когато ние пишем ни се смеете и обиждате. А отстрани доста неща се виждат.Да не говорим пък за машинното венецуелско гласуване. Хиляди хора не гласуват, което е загуба.
45
2
 
6
 
! Отговори
до 55 преди 1 година
Не знам какъв си, а и не ме интересува. 'Логиката" ти е куца. Няма начин всички да са комунисти, а ти да не си. Или както казва една будитка мъдрост, " В очите на животните всички са животни." Аз от 33 години съм гласувал за НЕкомунисти и никога не съм съжалявал. Проблемът е, че повечето българи не мислят като мен.
44
2
 
12
 
! Отговори
$$$??? провалил се преди 1 година
България винаги е била на ръба .Национални катастрофи една след друга.Неспособни и корумпирани политици Превърнаха народа на овце за заколение.ОБЕЩАНИЯ ОБЕЩАНИЯ И НИЩО ПОВЕЧЕ.Това е вече в България.Докога ще е всичко това???
43
1
 
12
 
! Отговори
до 53 преди 1 година
Аз не съм комунист и никога няма да бъда!Посочи ми обаче ти един демократ.
42
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко трябва да си скъсал с главния мозък, че да си свалиш правителството точно когато очакваш средства от ЕС, които макар и индиректно ще спасят хората от глад.
41
9
 
6
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Ако виждаш само комунисти, занчи и ти си такъв. Обратното е невъзможно.
40
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо и Кокорчо са досущ пиленцата от Монако. Цялата ни работа е такава.
39
4
 
24
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
Аз затова ти казвам,че на избори се ходи,ако има избор,ама избор няма,все е зло.А за по-малкото зло ми писна да гласувам.Отвратих се,все комунисти как и да гласува човек.
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** Боже каква борба с корупцията? Те самите са корупция. Гешев седи непокътнат като девица, а те се "борят" с мафията и корупцията. Позор!
37
1
 
4
 
! Отговори
Тодор Колев преди 1 година
Как ще ги стигнем .................??? ?