В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос

Катимерини: Нашата съседка тъне в безкрайна политическа криза
148
В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос
Снимка: БГНЕС

Нашата съседка България тъне в безкрайна политическа криза, от която изходът съвсем не е ясен. Преди броени дни прозападното коалиционно правителство на Кирил Петков се срина, отнасяйки със себе си визията му за реформи и разправа с корупцията, а той публично заяви, че е бил свален от мафията и руснаците, които използват достъпа си до властта.

Изглежда, че страната отива към избори за четвърти път в рамките на една година, най-вероятно през есента, когато те може да съвпаднат с нашите собствени национални избори. Независимо дали ще съвпаднат или не, изборите в България и Гърция ще имат една обща черта: ще се проведат по системата на пропорционалното представителство.

Опитът на България трябва да ни плаши. Североизточната ни съседка върви без лидер в момент, когато в региона се вихрят политически бури, изискващи силни ръце начело. Системата на пропорционално представителство в България разпределя местата в парламента по такъв начин, че не може да се формира стабилно парламентарно мнозинство и може да се създаде само сглобена управляваща коалиция, обикновено чрез взаимни отстъпки.

Под натиска да се състави правителство, за да може най-бедната държава - членка на Европейския съюз да получава европейски средства, за да не гладува, и след безмилостни пазарлъци четири партии първоначално намериха общ език и се съгласиха да съставят коалиция. Но с появата на първите тъмни облаци на хоризонта администрацията потъна. Всеки от партньорите имаше свой собствен дневен ред и зависимости от икономически и геополитически центрове, които, когато почувстваха, че интересите им са застрашени, свалиха правителството.

В този случай това беше телевизионният водещ и популярен певец Слави Трифонов, който напусна коалицията под предлог за някакъв "национален проблем" на управляващата коалиция. Можеше да бъде и някой друг, по някаква друга причина.

Въпросът е, че България плаща цената на пропорционалната система, която улеснява политическата фрагментация и не позволява, при липса на консенсусна политическа култура, формирането на силни правителства. Междувременно се обсъжда предложение за преминаване към система на засилено пропорционално представителство с бонус места за партията, спечелила най-много гласове, подобно на предишната гръцка система.

В Гърция ще се отправим към урните с пропорционално представителство, като се молим да не се окажем в хаос, подобен на този в България. Освен това опитът от прилагането на пропорционалната избирателна система в нашите избори за местна власт, където избраните съвети не могат да вземат никакви решения, трябва да ни отвори очите.

Коментар на Ставрос Цимас за "Катимерини"/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние не сме чак толкова зле, освен ако не слушаме такива *** като гърци и руснаци!
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са само гърците. От няколко месеца дори и албанците започнаха да ни се подиграват. Това не беше се случвало досега. Ковачевски пък се кара на Кирчо в Брюксел. Не срам , а позор
34
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E какво друго да бъде, при положение, че още от самото начало кирчовците не признават конституция, морал и закони. Съдът излезе с решение, че кирето е бил незаконно министър на икономиката. Наказание нямаше. Понеже не можеха да се явят на изборите и нямаха партия си купиха партия. Това морално ли е ... След това започнаха да привикват чужди депутати по апартаментите, защото не им стигат гласове. Това не е ли задкулисие и корупция
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички ни се смеят и презират, ние си мислим, че светът се върти около нас
32
8
 
13
 
! Отговори
до 27 мислещ преди 1 година
На избори се ходи ако има избор.Ако няма защо да ходя?От 1989 гласувам и все комунистите са си на власт.Какъв е смисъла?Демокрация по мирен път няма да стане тук,а с избори абсурд!
31
1
 
3
 
! Отговори
мусурата преди 1 година
До 38 Чезвай бре.............
30
5
 
3
 
! Отговори
зер преди 1 година
Доста *** статия. "Хаос" се използва от тия, дето крепяха тяхната си стабилност на далаверки. Нощо чуднотая статия да е от някой про-правитрлствен драскач в гърция.
29
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците никога няма да станат като нас,защото там не е влезнал Сталин след войната.Те нямат такива партии като ДПС и Копейкини.Съвсем друга бира е тяхната демокрация,те са я измислили все пак.Такова руско и турско влияние чак както е в България нямат.
28
1
 
13
 
! Отговори
Има ли някой преди 1 година
...,който още не е разбрал, че тези пари които ни дава Европа за възстановяване, голяма част ще бъдат изгубени? И това са милиарди! Когато Борисов изпрати Ананиев и Дончев в НС да представят План за възстановяване,те него допуснаха до трибуната! Бяха заети с изцепките на Мая Общата и Тошко тАпото! Гърците ги ползват тези средства от миналото лято!
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е колко партии са регистрирани и участват в избори в Гърция.Според регистъра на съда в България са 127.Това изглежда ли ви нормално?
26
4
 
9
 
! Отговори
ехееее преди 1 година
А някога Боре Способния ни обещаваше, че ще задминем Румъния и ще се доближим силно до Гърция.................
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не могат да се разберат кой да краде. Затова сме в криза.
24
1
 
24
 
! Отговори
Асенчо фалцета: преди 1 година
В криза смеее! В криза смее!
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 За какво говориш? Не е ли факт, че в България има политическа криза?
22
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек, ние гърците сме цъфнали и вързали, та взехме и на българите акъл да даваме. Щото Гърция не е най-задлъжнялата държава в ЕС, която батиса 300 милиарда евра на западния данъкоплатец, за да плаща масрафа на държавните чиновници, които са 33% от работещите. Иначе ние сме били чакали европарите, за да се нахраним :))) Гърците са най-големите хрантутници в ЕС.
21
11
 
27
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Как да няма "лидер"? Имаме си лидер на хаоса, и това е Фигурантът Радев ! С парите на Черепа и машинките на Мадуро ни завлече на дъното, с едничката цел да спаси собствената си кожа от Гешев! Е, и да обслужи кукловодите си от Кремъл! Всички знаем , че под празната фуражка се явят руски знамена
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли са ценностите на ЕС, които всички неизменно изпълняват: добросъседство и липса на език на омразата? Браво ЕС! Сриваш се като пясъчен замък след морска вълна!
19
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19 Само в руския мир, готвачите и градинарите знаят как се работи с Новичок и контактуват с хора разнасящи папки с гриф "Секретно".
18
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да заприличат на България. Те си нямат Пеевски (ДПС), ГРОБ, Възраждане и ИТН за да им хвърлят държавата в хаус.
17
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо много злопаметен, не може още да забрави, как го посрещнаха със снежни топки и руски знамена на Шипка, и гони наред, готвачи, градинари, ама ще ни излезе през носа.