Един от реакторите на "Козлодуй" може да е с друго ядрено гориво след 2024 г.

Няма нужда от всяване на паника, посочи Александър Николов
Обновена: 3 юли 2022 20:26 | 3 юли 2022 20:25, Красимир Ангелов
109
Един от реакторите на "Козлодуй" може да е с друго ядрено гориво след 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Очаква се един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" да е с различно от руското ядрено гориво след 2024 г. Това обяви пред bTV енергийният министър в оставка Александър Николов.

"В процеса по снабдяване с ядрено гориво са замесени няколко доставчика, по ред причини, най-вече търговски, не искам да споменавам конкретна държава или доставчик, тъй като това би могло да наруши обществения интерес на конкретния доставчик", допълни той, но бе категоричен, че има алтернативен доставчик и е въпрос на време това да се случи.

"Към момента мога да кажа, че не мисля, че има каквато и да е нужда от всяване на паника сред населението, електроенергийната система е стабилна и при какъвто и да е сценарий, дружествата ще се справят. Неприятно ми е да се всяват страхове у хората", допълни той.

По думите му проблемите на българската електроенергийна система и свързаността с Русия не са проблеми на България, те са проблеми на цяла Европа, а Чехия е най-яркият пример от гледна точка на ядрено гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
18
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
РОСАТОМ Е ЗАПОЧНАЛ МЕГА ПРОЕКТ ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА АЕЦ В ЕГИПЕТ ЗА 30 000 000 000 ДОЛАРА !!! КАКТО МОГАТ БЕЗ ЕВРОПАТА , МОГАТ И БЕЗ КОЗЛОДУЙ !!!
46
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Него слушайте това момченце дето налагаше ембарго на Русия пълен неудачник така става то както тоя си мисли
45
1
 
18
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
Всичко е премислено като няма ток , няма да има Интернет ,а да стигнеш до Киро Петков в Канада трябва да си купиш билет до Канада, ама няма как да си поръчаш билет като нямаш нито Интернет ,нито ток.Можеш да опиташ с колело но с него не можеш да преминеш океана.
44
22
 
3
 
! Отговори
САМО НАТО! преди 1 година
НАТО ПРАВИ ЧУДЕСА- БЪЛГАРИЯ ОТГОВАРЯ НА РУСКАТА АГРЕСИЯ! АКО НЕ БЯХМЕ В НАТО, ЩЯХМЕ ДА СЛУШКАМЕ!
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принципно цената за адаптация и цената за нов реактор за доста близки ,макар че новия реактор е малко по скъп.Просто е хубава да купят нов реактор които си е проектиран да работи с не руско гориво.Така ще има допълнителен реактор ектра накрая. Обаче от друга гледна точка това не решава проблема какво ще правим с реактора които имаме от Белене и как може да го използваме без не руско гориво.А там вече сме изхарчили токова пари колкото за нова АЕЦ без поддръжка.
42
0
 
31
 
! Отговори
Джони преди 1 година
Най-много ме е страх, когато някой каже няма страшно!
41
3
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Той Киро Простото ще види горивото на народа - жив ще го запалят като държавата остане без ток.
40
1
 
18
 
! Отговори
Сашо Кеша преди 1 година
винаги има решение! за това 40% от този месец - повече за Топлофикация!! Алтернативата на Фолцфаген е Ферари - така разсъждана този човек, а разликата в Цена - е за Вас!
39
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чернобил 2 ли ще ставаме?
38
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ооооо, кво праиите уе роби. Руски, Американски, Европейски.Минавам само ви уважа. Или както е казал поета-Бедни ми бедни Народе, кой те в таз робска люлка люлее.....
37
28
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Всяко нещо предложено, разпространявано или дадено от Русия ---ТРЯБВА ДА СЕ ПОДЛАГА НА СТРОГИ И СТРИКТНИ ПРОВЕРКИ--РУСИЯ Е БРУТАЛЕН АГРЕСОР И НЕ СЕ СПИРА ПРЕД НИЩО!!
36
12
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
Технологично е възможно напълно , естествено в случая забравяме за пълна мощност но спокойно може да се работи на 50 % мощност.Но не е толкова проста задача както казваш , но е изпълнима.На практика се преправя реактора да отговаря за концентрацията на новото гориво.Липсата на пълна мощност е заради наличния обем на реактора които е предвиден за по концентрирано гориво.Между другото задачата вече е решавана, така че не е експериментална фаза просто е ново за България .
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атлантидическият Клуп по хвърляне на празни приказки ви призовава да не се паникьосвате и да си съботирате спокойствието на мафията
34
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СТРАНДЖАТА - До някъде са прави. Скоро ЕС, няма да ни дава да имаме коли. Освен ако не сме богати разбира се.
33
26
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
АКО ПИТАШ РУСОФИЛИТЕ И КОЛИТЕ НИ НЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ НА АМЕРИКАНСКИ БЕНЗИН, САМО НА РУСКИ ХАХАХА
32
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експлозията и пожара в 5 реактор на АЕЦ Козлодуй е добре прикривана от Българските власти. След време, когато HBO пуснат сериял, ще разберем какво в действителност се е случило там.
31
20
 
3
 
! Отговори
ех преди 1 година
РУСКАТА МЪКА КРАЙ НЯМА... НЕДЕЙТЕ ТАКА, В 1 ДЕН! НЕ МУ СТИГА НА ДЖУДЖЕТО ГАВРАТА С НАПЪДЕНИТЕ ШПИОНИ, АМИ СЕГА И НАЙ МИЛОТО, ЩЕ ПОЛУЧИ УДАР!
30
14
 
5
 
! Отговори
В РУМЪНИЯ преди 1 година
..НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ЯДРЕН ИНЦИДЕНТ ...НИТО ОПАСТНОСТ ОТ ТАКЪВ---/това си е чист руски фейк/.....а , да се провежда йодна профилактика --е нормална процедура, навсякъде по света!
29
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адаптацията на АЕЦ с друго гориво не е никакъв проблем!! Мнение на ядрените експери от АЕЦ Чернобил
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми другото гориво, освен руското, ще е съветско...