Един от реакторите на "Козлодуй" може да е с друго ядрено гориво след 2024 г.

Няма нужда от всяване на паника, посочи Александър Николов
Обновена: 3 юли 2022 20:26 | 3 юли 2022 20:25, Красимир Ангелов
109
Един от реакторите на "Козлодуй" може да е с друго ядрено гориво след 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Очаква се един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" да е с различно от руското ядрено гориво след 2024 г. Това обяви пред bTV енергийният министър в оставка Александър Николов.

"В процеса по снабдяване с ядрено гориво са замесени няколко доставчика, по ред причини, най-вече търговски, не искам да споменавам конкретна държава или доставчик, тъй като това би могло да наруши обществения интерес на конкретния доставчик", допълни той, но бе категоричен, че има алтернативен доставчик и е въпрос на време това да се случи.

"Към момента мога да кажа, че не мисля, че има каквато и да е нужда от всяване на паника сред населението, електроенергийната система е стабилна и при какъвто и да е сценарий, дружествата ще се справят. Неприятно ми е да се всяват страхове у хората", допълни той.

По думите му проблемите на българската електроенергийна система и свързаността с Русия не са проблеми на България, те са проблеми на цяла Европа, а Чехия е най-яркият пример от гледна точка на ядрено гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Всичко може, когато е за сметка на българският народ, а не за сметка на заплатата на министъра. Това е първата и най-важна евроатлантическа ценност.
86
1
 
7
 
! Отговори
phantom преди 1 година
Моля без ядрени експерименти гн. Министър
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щирлиц Ти освен ако не излизаш от някоя дупка, си платен ***! Няма място, където са слагали американско гориво в руски реактори, където да не е имало средно тежки до тежки проблеми! Включително има случаи на разрушаване на носителите на горивото вътре в реакторите. В украйна всички реактори с американско гориво бяха спирани многократно заради техниечески проблеми, свързани с това гориво.
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да грабваме сопите
83
1
 
11
 
! Отговори
Осторожно преди 1 година
Само да не гръмне, че тогава вече ще ни се такова майката!
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...... а България може да е с друг министър още тази седмица.....***.отино.....
81
4
 
24
 
! Отговори
Емил Стефанов преди 1 година
Ще експериментирате със краварско гориво докато не стане някоя авария като Фокушима или Чернобил.
80
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е те тия са пълни из.ро.ди- пак сагата с американското - гориво - половинота уран за американските централи е руски - е ама като си имаш хора може да препродадеш нещо на далавера- па да си трошат главите гл-упа-вите българи - па русия прибира и отработеното гориво- ние може да станем и масто за отработени радиоактивни отпадъци- зелена зделка за краваршингтон де
79
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега остана да съсипете и АЕЦ-а. Какво друго остана дето не сте съсипали? Егати безсрамниците! Махайте се бе!
78
7
 
26
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Те съсипаха България. Решението от тук е само едно. Бунт на народа и нов народен съд. Докато просто Киро и компания не виснат пред парламента, България ще се разпада малко по малко.
77
4
 
26
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
И от нас не искаха да плащаме в рубли, бе цър вул. Схемата, по която европейците плащат е същата, по която и ние трябваше да платим. Айде стига лъжи и демагогия, умнокрасиви демократични ***! 24/7 по всички мейнстрийм медии се изреждат някакви незнайни "експерти" да ни обясняват как ние нищо не разбираме. Познай, политиците и тия "експерти" не ни плащат сметките, ние ги плащаме и това е достатъчно да формираме собствено мнение! "Икономиката, глу*пако!"
76
5
 
16
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
таблетките, с които хамериканците пълнят прътите са еуско производство и това е публична информация, проблема е формата на дамите пръти, нашите реактори са за кръгли, а хамериканските май бяха квадратни. Срещу допълнително заплащане и това ще се оправи, така, че пак ще си взимаме руско гориво но на двойна цена....
75
26
 
2
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Какво гориво, какви ядрени реактори? Повечето хора не знаят, че 95% от природния газ отива за нагряване на някаква пръчка в тези реактори и само 5% е за бита и примишленоста. Ядрените ви глупости са една измама. Целия свят е една голяма пародия, затова ще го съборим и ще построим новия свят - истинския български свят, където свобода, равенство и братство не са опорочени.
74
8
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Горивото на Уестингахаус е по-доброто гориво,вече е изпробвано в Окрайна,и след като се стига до авария,се връщат към ....по-лошото руско гориво,т.е истинското,с което е предвидено да работи централата.Честито!
73
5
 
23
 
! Отговори
Слушах преди 1 година
Руският посланик у нас и каза, че ще изчакат новото правителство. Ако с новото правителство може да се говории, ще се договарят, ако ли не- чао. А след това може да последват жестоки санкции. Даже метох,че може да се стигне до прекъсване на всякакви социално-икономически връзки. Дано не се стига до там. Но там вървят нещата. Даже кики си призна, че е даден ход на нотата на руското посолство в Москва
72
10
 
26
 
! Отговори
Караджата преди 1 година
Вън атлантиците от България! Ако не се махнете с мир зимата ще зимувате на повече от два метра. Да не се окаже че още има живи хора на " територията" ще ми се да му видя лъскавата вратовръзка на тоя отблизо.
71
23
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
По принцип уранът в световен мащаб е на привършване, така че ще поскъпва и все по-малко изгодно ще ни е да кладем АЕЦ.
70
24
 
13
 
! Отговори
До73 преди 1 година
Никой не плаща в рубли бе цър вул ! Аман от копейкаджии - продажници
69
13
 
33
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
Някой от вас замисли ли се за външната ни търговия? Ще ви кажа, че Русия затвори ли посолството и спре ли дипломатическите отношения с нас безработицата веднага скача. Замислили ли сте се че 9% от износа ни е лекарства за Русия?! Фарма бг фирмите имат стари договори от време оно, които са печеливши и сега може да останат без тях, а това значи затваряне на цели поточни линии и съответно освобождаване на персонала. А тези фирми са добри платци в хазната. Удара ще е по нас, и то много силно.
68
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експериментът да не се плаща в рубли беше наложен от ЕС. На Киро му пуснаха задача да пробва. Взеха ни за експериментални мишки. Ние не платихме,спряха доставките, а ЕС видя урока си и продължи да плаща с рубли. А сега за ядреното гориво е аналог на предишния експеримент. Ще пробват да видят какво ще се случи. България е отвлечена държава. Експериментални мишки сме. Протести няма както виждате. Цените летят. Народа се е свила като мишка и търпи.