Марин Райков: Ултиматумът на Митрофанова е неприемлив

Действията на руската страна - повод за съжаление
60
Марин Райков: Ултиматумът на Митрофанова е неприемлив
Снимка: БГНЕС

„Ултиматумът на Митрофанова е неприемлив“, каза бившият служебен премиер и сега посланик на България във Великобритания Марин Райков пред bTV.

По думите му ултиматумът на практика значи, че ние сме склонни да предложим закриване на посолството, защото то не се занимава с нищо друго. „Ако не се занимаваме с това, заради което вие прогонвате нашите дипломати, то тогава няма с какво да се занимаваме друго“, обясни Райков.

Той определи действията на руската страна като повод за съжаление. „Имаме десетки хиляди руски граждани у нас, както и много българи в Русия. Те имат нужда от тази помощ“, смята Райков.

„Когато има доказателства, че е извършено определено нарушение, естествено и легитимно е тези дипломати да бъдат насочени към връщане в страната“, категоричен е посланикът. По думите на Райков темата за реципрочност на мисиите също е важна. „МВнР нееднократно е поставяло въпроса като вътрешна дискусия. Единствената докладна на министърката е свързана именно с това – установяване на баланс между мисиите“, каза Райков.

„Позицията на България на силно осъждане на непровокираната агресия на Москва срещу Украйна не става по-силна с изгонването на 70 души от посолството. Инициаторите на тази акция би било полезно да разсеят убедително подозрението, че зад нея стои воля за едно политическо продуктово позициониране“, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
25
 
! Отговори
11 преди 1 година
Навсякъде пишат "непровокираната", "непредизвиканата" и т.н. агресия, война, а пък тя от всякъде си е провокирана и предизвикана.
3
7
 
7
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
" Ако не се занимаваме с това, заради което вие прогонвате нашите дипломати, то тогава няма с какво да се занимаваме друго, обясни Райков. "==========================================По - добре от това, не може да се каже. Райков е умен човек.
2
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Райков, то добре, когато има доказателства за такава дейност, да ги насочим обратно в страните им. Ама има ли? Щото засега само мераците гугленини да се прави на важна и яростта на Киро са налице.
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
учителка по руски!