Преди да заредите, питайте за отстъпката на бензиностанцията

Горивото у нас е особено скъпо, убеден е Живодар Терзиев
Обновена: 4 юли 2022 12:57 | 4 юли 2022 12:32, Анисия Иванова
43
Преди да заредите, питайте за отстъпката на бензиностанцията
Снимка: БГНЕС

"Българското гориво, сравнено с покупателната способност на българското население, е особено скъпо." Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Той отбеляза парадокса "при падащ нефт и пазарите на нефт, когато са в намаление, виждаме ужасяващо покачване на пазарите на дизелово гориво и на автомобилен бензин, което не се е случвало никога".

Запитан защо "Лукойл" ползва евтиния нефт Урал, а търгува горива на цени, все едно работи със скъпия "Брент", Живодар Терзиев коментира, че "има комисия, която ще се произнесе и ще излезе със съответни актове и решения".

Отстъпката от 25 стотинки за литър по всяка вероятност ще влезе в сила от 00.00 часа идната събота.

Още по темата

"Беше по-нормално да е в петък или в четвъртък, в работен ден. Когато ние не сме изтествали в реална среда тази държавна помощ или отстъпка, има вероятност да има технически проблеми.", каза Терзиев пред БНР.

Той съветва преди зареждане потребителите първо да питат дали съответната бензиностанция ще предоставя отстъпката. По думите му няма ограничение колко литра ще бъдат заредени. Изискване е зареждането да става само в резервоар на МПС.

Терзиев обърна внимание, че според закона държавната помощ няма да важи за т.нар. баничарки – регистрирани като товарни леки автомобили. "Това ще създаде съответни неприятности, усещане у потребители, че са подведени.", предполага той.

Мярката не е задължителна, но голяма част от търговците на дребно ще се включат, защото е "своеобразно поемане на въздух с тези 25 ст." в тази тежка ситуация, посочи гостът.

Според Терзиев е добра новина, че цените се задържат на сегашните си нива. Той прогнозира, че голяма част от потребителите ще се възползват от отстъпката.

Търговците ще дават отстъпката от 25 стотинки от техния оборот, а впоследствие тя ще им бъде възстановявана след деклариране на ДДС, поясни експертът. "Става въпрос за близо 57-58 дни."

"София не е България. В провинцията нещата са доста по-минорни откъм потребление, откъм движение по улиците. Не считам, че потреблението ще е на това ниво, което беше миналата година и 2020-а, въпреки ковида. Просто тогава цените бяха ниски. Потреблението пада", очерта картината председателят на БПГА.

Същевременно голяма част от шофьорите негодуват и казват, че тези 25 стотинки вече са изядени от инфлацията и при почти 4 лева за литър бензин това е закъсняло решение, сочи проверка в Сливен.

Малките бензиностанции нямат представа как ще работят с тази отстъпка и как ще им бъдат върнати парите. Дори нещо повече - смятат, че се работи целенасочено за убиването на малкия бизнес.

Служителите на бензиностанции в Пазарджик нямат никаква информация кога и по какъв начин ще влезе в сила  отстъпката от 25  стотинки на литър бензин. Те нямат указания и кои от клиентите ще могат да се възползват от отстъпката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
29
 
! Отговори
пак гласувайте за ПП преди 1 година
Честито харвардски чалгаристанчета !!! Петролът днес е около 115 долара за барел!!! При лошият Бойко и ГЕРБ при цена от 120 долара за барел цената на бензин и дизел бяха ПОД 2 лв !!! Коментарите са излишни !!!
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
благодарете на киро и ококоро за безкрайната щедрост от 25 стинки ,е ако бехте украинци можеше по 1200лв/ месец ама не сме.докато доживеем да влезе в сила горивата скочиха доста повече от 25стинки.
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало"комисия"имало"правителство"които щели да се"произнесат"защо Лукойл-Нефтохим ни дере кожата с тия цени на горивата,след като петролът който преработва тя сорт Урал не е надхвърлял 90 долара за барел от началото на войната?
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петрола се купува за 1.35 лева на литър, не знам какво толкова оскъпява за да стане 3.50-70
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Събота ходих до Охрид и там дизела е 3 лева за литър, а в България е 3.58
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами, дезинформация е туй. Асенчу, кандидат-премиеринът рече, че имаме най-евтиното гориво на колонка у Юръпа. Та нИдейтИ сИга да ми разправятИ.........
8
1
 
33
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Дайте да ги бойкотираме тези спекуланти с гориво бе, хора! Нека спрем да шофираме ако не е крайно необходимо. Е така на инат. Има варианти- градски транспорт, велосипеди, е-тротинетки, е - велосипеди, всичко! Да им покажем че не са толкова велики, колкото си мислят.
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До факт... а виждаш ли , че колите по улиците са средно по на 20 години. Само 5% от автомобилите в България са до 5 години. Ако имаха хората пари, нямаше да карат 20 годишни бракми, ама нямат.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще питате и ще ви кажат, дг ... бедните
5
8
 
5
 
! Отговори
факт преди 1 година
Като гледам задръстванията в Бургас , наистина горивото е най-евтино !
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'няма ограничение колко литра ще бъдат заредени' --- е как така няма? киро каза до 50 л или 12.50 ст месечно, а на чужд народ даде по 1200 лв на калпак за 3 месеца
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Българското гориво, сравнено с покупателната способност на българското население, е особено скъпо' --- е как така, кирето каза че цените са най-ниските в цял ЕС
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'според закона държавната помощ няма да важи за т.нар. баничарки регистрирани като товарни леки автомобили. "Това ще създаде съответни неприятности, усещане у потребители, че са подведени' ---- и за 80% от колите няма да важи щото са на газ. прах в очите
1
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трафика наистина не е като предишни лета. Не разбирам що не карате малки коли като мен. Моята нищо не гори.