Кирчев: Няма как да има референдум за еврото

Според него се води кампания
5 юли 2022 12:53, Росен Стойчев
57
Кирчев: Няма как да има референдум за еврото
Снимка: БГНЕС

"Референдум за приемането на еврото е невъзможен. България се задължава със самия договор за ЕС – това е задължение, императивно произтичащо от членството ни и всеки един референдум би означавал съвсем експлицитно преди това да гласуваме за излизане от Европейския съюз.

Още по темата
Който обаче въпрос все още проруските пропагандатори не са готови да зададат на публиката", коментира пред БНР икономистът Атанас Кирчев.

"Не става дума за рационални аргументи, акцентът е върху страховете на българина. Тази тревожност у българите е създавана систематично през последните 10 години, най-вече от проруската пропаганда. Основните пропагандни тези на проруската пропаганда се ползват като заготовки от местни играчи за местни цели", заяви Кирчев.

В момента над 58-60% от българите вече са против въвеждане на еврото, което означава, че тази кампания е успешна, отбеляза Кирчев.

"Това не е случайна кампания. Тя се организира по буквара. Пропагандата активира емоция, която или напълно изключва или компрометира рационалното мислене. В случая тази пропагандна кампания срещу приемането на еврото активира емоцията страх, страх от повишаване на цени, от инфлация, от загуба на национален суверенитет, в случая и на паричен суверенитет. Хората да желаят да не се променя статуквото, да останем с българския лев, който е израз на нашия национален суверенитет", добави Кирчев.

Според Кирчев организираната неотдавна кръгла маса в парламента за ползите и рисковете от въвеждане на еврото е "събитие по пропаганден учебник" и вълна на колебание е била "разпръсната в обществото" и тя вече ни залива. По думите му пропагандата е "стелт" технология, която е невидима и действа подсъзнателно.

Интегрираме се към мощна световна икономика, каквато е европейската. Не могат да се очакват нито инфлация, нито повишаване на цените, категоричен е икономистът.

"Няма да е инфлационен шок, а еднократно, съвсем слабо поскъпване и това е опитът на всички страни, които минаха преди нас по пътя към еврото", добави Кирчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
17
 
4
 
! Отговори
sol преди 1 година
Еврото вече е прието. Всичките цени са ни в евро - наеми, кредити и тн. И сега сме фиксирани към еврото, само ще сменим паричната единица. Положителна черта е, че ще излезем от 30 годишен валутен борд и лихвите ще се контролират от ЕЦБ. Банките няма да си правят каквото решат и да си вдигат такси и лихви на всеки седмичен борд на директорите.
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум Ще Има! А Кирчев заедно с Кирчо ще правят компания на Бай Ставри!
8
2
 
18
 
! Отговори
Я, я! преди 1 година
През 2003 Швеция чрез референдум отхвърли еврото.Съгласно чл. 1 Конституцията на Република България:(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.<br> (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обясни ми на ***, че ние еврото вече сме го приели, ама без позитивите
6
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че няма да има. Защото резултатът няма да ви устройва, вас, евроатлантическите крадци!
5
6
 
15
 
! Отговори
УУУУУУУУУУ преди 1 година
Предателите трябва да платят за разграбването на родината ни! Майцепродавците от ПП, ДБ. БСП и отцепените от ИТН трябва да влязат в затвора до един!
4
3
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахахааа, че ние вече цените ги изравнихме. Под мъдрото ръководство на Рундю, Кирю и Асан. Даже някои неща са по-евтини в Еврозоната :)))))))))))))))))))))))))))
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо ще има еднократно слабо поскъпване? А не например поевтиняване? Ааа, разбрах, Путин е виновен!
2
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А като е задължително, защо Великобритания не го прие бе , църул м-сен
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една голяма лъжа